La méteo

La méteo: de l'estiuet a l'hivern, passant per alguns ruixats i nevades

Aquest cap de setmana farà calor, però dimarts el temps farà un canvi molt notable

3 min

BarcelonaTarda amb calor més moderada en general, tot i que la temperatura ha seguit sent molt alta al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre. Destaquen els 24,7 °C de l'Observatori de l'Ebre, els 24,4 de l'Aldea o els 23,8 de Tarragona o els 22,9 d'Amposta. De mitjana les màximes han sigut gairebé 3 graus més altes del que tocaria. Durant el matí els ruixats puntuals han arribat a acumular 3 l/m² al Puig Sesolles del Montseny, 2 a Vilassar de Dalt, 1,9 a Caldes de Montbui o 1,4 a Badalona i a Cabrils.

Demà al matí farà més fred, però a mesura que avanci el cap de setmana la temperatura pujarà clarament. Una nova entrada d'aire càlid tornarà a provocar temperatures marcadament altes per a l'època, sobretot diumenge. L'estiuet revifarà notablement, sense que s'arribin a superar les temperatures de dilluns i dimarts i amb nits també una mica més fredes que a l'inici de setmana.

Fixeu-vos en com diumenge tornen a aparèixer de forma extensa els colors ataronjats que indiquen les temperatures de més de 20 graus. Aquest cap de setmana predominarà el sol, encara que hi hagi bandes de núvols prims o algunes restes de núvols baixos a la costa demà al matí.

A partir de dimarts una entrada d'aire fred més important farà que a mitjans de la setmana que ve arribi un ambient d'inicis d'hivern; res que no calgui esperar entrada la segona quinzena de novembre, però un canvi d'escenari que serà dràstic si es té en compte que diumenge al migdia el panorama serà purament d'estiuet. L'ambient d'hivern no durarà gaire, però els models de previsió sí que gairebé descarten qualsevol altra situació d'estiuet durant el tram final de novembre, que serà molt de tardor, encara que hi hagi alguns alts i baixos de temperatura.

El canvi de temps anirà acompanyat d'una tongada de ruixats que afectarà sobretot un petit grup de comarques de l'est a prop de la costa. Entre l'Empordà, el Maresme, el Gironès o la Selva és on és més probable que s'acumulin més de 5 o 10 l/m² en aquesta tongada de ruixats, però poc o molt entre dilluns a última hora i dimarts al matí plourà també en moltes altres comarques de Barcelona i de Girona. La pertorbació també deixarà alguns ruixats destacables a Menorca i al nord de Mallorca.

El més important pel que fa a precipitacions en aquest canvi de temps serà la nevada que caurà al vessant nord del Pirineu, on en molts casos s'acumularan més de 10 o 15 cm de neu en cotes altes i mitjanes, tot i que la neu podria arribar fins al fons de les valls. La cota baixarà fins als 1.000 metres de cara a dimarts, i dimecres fins i tot podria nevar a les parts més baixes de la Vall d'Aran, d'Andorra i del nord del Pallars. Més esporàdicament també a la Cerdanya i al nord del Ripollès.

L'embossament d'aire fred en altura no sembla que tingui la intenció d'instal·lar-se al nostre àmbit, cosa que farà que la inestabilitat no tingui continuïtat durant la resta de la setmana. Les pluges de dilluns i dimarts difícilment tindran cap impacte mínimament destacable en els embassaments de les conques internes.

El canvi de temps anirà acompanyat d'un episodi de tramuntana i mestral com fa setmanes que no n'hi ha cap. Aquest cap de setmana el vent serà escassament protagonista, però entre dilluns a la nit i sobretot dimarts el vent bufarà amb ratxes fortes a l'Empordà, a les Terres de l'Ebre i als cims del Pirineu.

stats