La meteo

La méteo: divendres ennuvolat i temperatures fredes

Avui ens hem aixecat amb un cel ben rúfol i unes temperatures fredes a la matinada. Al llarg del dia el termòmetre anirà augmentant fins als 14ºC a la costa i no superaran els 10ºC a l'interior. Demà ja tindrem molt de Sol a tota Catalunya i gaudirem d'un cap de setmana tranquil i sense canvis. Celebrarem Cap d'Any amb un cel estrellat i bastant de fred

2 min

BarcelonaHa hagut d’aparèixer una borrasca amb nom i cognoms per tal de recordar com era tenir un cel ennuvolat a tot Catalunya. La borrasca Gerrit, instal·lada a les illes Britàniques, ha arrossegat un front oclús a la península Ibèrica que ha arribat a Catalunya de forma molt desgastada. 

Els últims fronts que provenien de l’Atlàntic precipitaven a Galícia i al mar Cantàbric, però no arribaven ni als Pirineus, que eren una barrera orogràfica que evitava l’entrada de qualsevol canvi atmosfèric a Catalunya. En aquest cas, el front ha estat prou potent per travessar tota la Península, encara que les pluges no han arribat a la conca mediterrània.

 

Aquest divendres els núvols continuaran presents al nostre país i això farà incrementar les temperatures mínimes, ja que tota la calor latent del sòl no es perdrà cap a l’espai. 

Les temperatures més baixes, per això, es quedaran estancades a les terres de Ponent, concretament a les comarques del Segrià, Pla d’Urgell, Urgell, i Garrigues, on s’esperen temperatures inferiors als 0 °C al matí. 

En el cas de les màximes, el termòmetre no variarà gaire i les màximes es tornaran a concentrar a la costa mediterrània. L’àrea metropolitana de Barcelona és el lloc on el termòmetre s’enfilarà més, i arribarà a valors de 15 °C a primera hora de la tarda. 

De fet, aquest divendres a la tarda el Sol començarà a treure el nas, sobretot a les comarques interiors de Catalunya i a l’extrem occidental del país. 

El cap de setmana no esperem gaires canvis, els núvols es quedaran a les Terres de l’Ebre, mentre que a la resta del territori el Sol serà més predominant, amb un mar molt amb calma i onades que com a molt arribaran als 20 cm. De fet, tampoc s’espera gens de vent en cap punt encara que les temperatures baixaran uns 2 °C en conjunt. 

Per Cap d'Any, se celebrarà el dia festiu amb molta tranquil·litat, i aquest any el paisatge muntanyós quedarà ben sec de neu, amb aquest episodi insòlit de moltíssima sequedat que es tradueix en la inexistència de neu. 

Mirant a llarg termini, i buscant la llum al final del túnel, els models europeus mostren una entrada d’inestabilitat que sobretot afectarà l’alta muntanya i amb una mica de sort les conques de l’Ebre i el Segre el 5 de gener, amb l’entrada de molt més fred i, si la meteorologia ho permet, una regada més generalitzada al nostre país. 

stats