La méteo

Diumenge tranquil abans d'una setmana tòrrida

Entre dilluns i dimecres la temperatura s'enfilarà fins als 42 °C o 43 °C

2 min
La presència de pols en suspensió deixarà un cel d'aspecte terrós en alguns punts.

BarcelonaA l'estabilitat i la monotonia de les últimes setmanes, marcades pel domini anticiclònic, caldrà afegir-hi un nou element a partir de dilluns: una massa d'aire molt càlid provinent del nord de l'Àfrica que dispararà la temperatura a casa nostra i farà que probablement tinguem la primera onada de calor d'aquest estiu.

Diumenge: temps de ple estiu

El temps de l'últim dia del cap de setmana serà semblant al dissabte, tot i que amb petits matisos. Podrem sumar algun grau més a l’interior i baixaran de manera transitòria les temperatures a l’Alt Empordà i zones properes, amb una calor molt intensa en general i amb xafogor ben pesada a la costa. El sol i la calma dominaran amb pols en suspensió, que anirà a més al sud del país.

Dilluns: el mercuri inicia el seu ascens

La setmana començarà amb un temps pràcticament calcat al de dies anteriors, amb un protagonisme absolut pel sol i sense cap núvol que pugui fer-li competència. La temperatura mínima pujarà lleugerament, amb un retorn a les mínimes tòrrides (>25 °C) a Barcelona i a les mínimes tropicals (>20 °C) a pràcticament tota la costa, però també en algunes zones interiors. La notícia, però, serà la temperatura que s'assolirà durant les hores centrals de la jornada, amb entre 32 °C i 35 °C a la costa i entre 36 °C i 40 °C a les comarques interiors, puntualment per sobre a Ponent i a les comarques de Girona, on el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat un avís per calor intensa.

Dimarts: sol i calor intensa

La temperatura s'enfilarà encara més dimarts, amb moltes màximes per damunt dels 36 °C o 37 °C a l'interior i fregant els 35 °C en alguns trams de la costa, on normalment la proximitat al mar fa que sigui més difícil que el mercuri s'enfili tant. Dominarà el cel assolellat i es mantindrà la presència de pols en suspensió, que deixarà el cel enterbolit.

Per què diem que aquesta pot ser la primera onada de calor de l'estiu?

Totes les mirades estan posades en la setmana que ve, ja que podríem tenir la primera onada de calor oficial de l’estiu en diverses comarques. La glopada d’aire molt càlid que ens arribarà des del nord de l’Àfrica provocarà que entre dilluns i dimecres tinguem temperatures extremes, amb fins a 40 °C en diversos punts de l’interior i de fins a 42 °C o 43 °C a Ponent i a la vall de l’Ebre.

A diferència dels pics càlids d’un o dos dies que hem tingut fins ara, aquesta situació s’allargarà almenys durant tres dies consecutius. Es requereixen almenys tres dies consecutius amb temperatures extremadament altes per declarar l’onada de calor, i sembla que aquest cop es complirà aquest requisit en força comarques, sobretot de l’interior.

stats