La méteo

Diumenge més tranquil, amb algun últim ruixat

La setmana que ve, més bonança i primer pic de calor del juny

3 min
Tempesta descarregant a la plana vallesana amb raigs crepuscular, ahir dissabte.

El primer de juny ens ha portat ruixats i tronades intenses. La part més activa d'una DANA (depressió aïllada en nivells alts) està acabant de travessar la nostra vertical, arrossegant aire fred a les capes altes de la troposfera, amb temperatures a 5.500 m d'entre -22 °C i -24 °C, cosa que es tradueix en un element determinant per al creixement de grans núvols de tempesta. I així ha estat, amb tronades d'intensitat forta i alguns aiguats que han afectat, sobretot, les comarques de Girona, el Ripollès, el nord del Maresme, la Catalunya Central i, durant la matinada, les comarques del Camp de Tarragona. Entre l'Anoia i el Bages, una forta tronada va deixar gairebé 10 cm de calamarsa acumulada a terra.

(Ampliem dades amb registres totals o parcials de pluja al final d'aquesta informació)

Dissabte a la tarda les riuades van baixar per les rieres, torrents i carrers amb més desnivell del Maresme, com aquests d'Arenys de Mar. En alguns punts es van acumular més de 50 mm en poca estona. Durant la matinada d'aquest diumenge les tempestes es van estendre pel sud i van afectar comarques com l'Alt i el Baix Penedès, l'Alt i el Baix Camp i el Tarragonès.

A Camprodon, la tempesta va deixar calamarsa i alguns grans de pedra.

I aquí teniu un exemple del que mai s'ha de fer! Intentar creuar una riuada només ens portarà problemes.

A Reus i a Tarragona van acumular-se més de 60 mm en poca estona, amb la conseqüència d'algunes inundacions a les parts més baixes de la ciutat.

Diumenge: més calma

El temps serà més tranquil aquest diumenge. De matinada encara cauran alguns ruixats al sud i a la cara nord del país. No obstant això, el matí serà molt tranquil i força assolellat en conjunt, amb algunes boires a la Catalunya central o núvols baixos al Pirineu i Prepirineu. A la tarda creixeran nuvolades que poden deixar algun ruixat al Pirineu i al Prepirineu (sobretot a l’oriental) i a l’interior del nord-est. En principi, poca cosa i fenòmens aïllats, res a veure amb les fortes tempestes de les últimes hores.

Les temperatures es mantindran baixes a primera hora i es notarà més fresca que dies enrere, però al llarg del dia pujaran, amb un ambient més càlid al centre de la jornada. Les màximes tendiran a recuperar-se, amb valors d'entre els 24 °C i els 28 °C.

Temperatura màxima prevista

Bufarà una mica de tramuntana al nord del cap de Creus i aixecarà forta maror. El mestral també es notarà a la vall de l'Ebre, tot i que més feble.

Dies vinents: més calor

Dilluns i dimarts encara cauran alguns ruixats de tarda irregulars al Pirineu, Prepirineu i zones pròximes, però en conjunt dominarà la calma durant gran part de la setmana. Aquests xàfecs descarregaran, sobretot, a l'interior de les comarques de Girona i punts del Pirineu com, per exemple, al Berguedà, el Ripollès o la Cerdanya. També se n'esperen a l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà o al Pallars Jussà (serra del Montsec).

Les temperatures pujaran amb ganes a partir de mitja setmana. Una dorsal càlida procedent del nord d'Àfrica portarà una bossa calenta que creuarà el nostre territori i, com a conseqüència, viurem un pic de calor estiuenca entre dimecres i divendres. De fet, hi haurà entre 10 °C i 13 °C de diferència entre les temperatures registrades avui i les previstes per dijous al Pirineu. Es poden tornar a assolir els 35 °C a Ponent i a l'interior de les Terres de l'Ebre. A la costa la temperatura quedarà més frenada a causa de la marinada, que suavitzarà l'ambient.

Els mapes indiquen un nou canvi de temps a finals de setmana, amb possibles pluges, però aquesta informació encara és incerta. Ho haurem d'anar seguint!

Probabilitat de pluja prevista

Acumulacions totals de pluja (fins a les 8.00 h de diumenge, dia 2 de juny):

  • Reus (aeroport): 82 mm
  • Arenys de Munt: 63 mm
  • Breda: 62 mm
  • Tarragona: 61 mm
  • Canet: 50 mm
  • Arenys de Mar: 49 mm
  • Sant Vicenç de Montalt: 47 mm
  • Sant Celoni: 38 mm
  • Font-rubí: 35 mm
  • L'Ametlla del Vallès: 32 mm
stats