La méteo

La méteo: l'hivern no remunta, tot i que per Reis farà una mica més de fred

El pròxim canvi de temps arribarà de cara a diumenge, però no hi ha indicis de pluges destacables fins al 15 de gener

03/01/2023
3 min

BarcelonaEls núvols i una lleugera entrada d'aire més fred han frenat un mica més el termòmetre aquest migdia, però seguim amb temperatures altes per a l'època. D'entre les màximes més altes d'avui cal destacar els 18,8 ºC d'Amposta i de Cunit, els 18,7 de l'Observatori de l'Ebre, els 18,6 de Tarragona els 18,5 de l'aeroport de Reus. De mitjana hi ha hagut gairebé 2 graus més dels que tocaria per a l'època.

Aquest dimarts ha començat amb alguns ruixats esporàdics sobre el mar que han arribat a fregar la costa, pluges merament anecdòtiques. Només al Pirineu el front d'aquestes últimes hores ha deixat precipitacions més abundants. A cotes altes destaquen els 14 l/m² de Salòria i els 13 de Boí, però també han caigut 8 l/m² al Pont de Suert, 7 a la Seu d'Urgell i 6 a Sort i a Viella. A les cotes del Pirineu Occidental la neu ha arribat a acumular fins a 10 cm de neu nova, com marca per exemple el sensor de l'estació que el Meteocat té a Boí, a la cota 2.500.

Arribarem a Reis amb temperatures una mica més normals per a l'època. En molts casos entre avui i demà la temperatura nocturna baixarà de 2 a 3 graus, i aquest també serà l'ambient del cap de setmana de Reis. Mínimes per sota dels 10 graus a la costa, i valors més a prop dels 0 graus en comarques interiors. Cal deixar clar, però, que el fred que arriba no serà intens. El més probable és que les temperatures dels pròxims dies no arribin al nivell de fred dels primers dies de desembre; és a dir, que el fred que notarem els pròxims dies no serà el més intens de la temporada.

A llarg termini el més probable és que la setmana que ve el termòmetre més aviat pugi. No hi ha senyals que el fred hagi de ser notori com a mínim fins a mitjans de gener i cada cop és més probable una nova pujada clara de temperatura al voltant de dimecres i dijous que ve. Els mapes de tendències per setmanes que elabora el Centre Europeu de Predicció dibuixen un panorama en què a bona part d'Europa la temperatura es normalitzarà la setmana que ve, però en canvi a la Península i al Mediterrani les anomalies positives seran més marcades que aquesta setmana.

Pel que fa a l'estat del cel, continuen sense dibuixar-se canvis importants. Després del front d'avui, la resta de la setmana estarà marcada per un temps assolellat o en tot cas amb bancs de boira en fondalades interiors. Demà el sol predominarà de forma clara, només amb algunes pinzellades de núvols al Pirineu. Dijous la tramuntana pot provocar també algunes estones de cel mig ennuvolat en comarques de Girona i de Barcelona, però els Reis arribaran sense pluja enlloc.

A partir de diumenge és probable un gir en el temps que provoqui nevades destacables al Pirineu Occidental, sobretot al nord de la serralada. Entre diumenge i dimarts és bastant possible que plogui i nevi amb ganes en aquest sector, però a la resta no hi ha indicis que aquest canvi de temps pugui deixar gran cosa més que quatre gotes. És possible que durant la resta de la setmana que ve hi hagi altres fronts que puguin deixar més nevades al nord del Pirineu, però com a mínim fins al 15 de gener cal mentalitzar-se que no hi haurà pluges destacables més enllà del Pirineu Occidental.

El Meteocat confirma el rècord del 2022

Ahir el Servei Meteorològic de Catalunya va avançar les primeres dades de resum de l'any i va confirmar el que ja us avançàvem la setmana passada: el 2022 ha sigut amb molta diferència l'any més càlid des que hi ha registres. Fins ara hi havia dubtes sobre quin havia sigut l'any més càlid a Catalunya des que hi ha dades, però el 2022 ha superat tots els precedents per gairebé un grau de diferència.

Anomalia de temperatura mitjana anual a Catalunya
stats