La meteo

La méteo: pluja i ventades entre dijous i divendres

A curt termini farà calor, però el cap de setmana arribarà l'ambient més fred de la tardor fins ara

3 min

BarcelonaDesprés que el migdia d'ahir fos el primer fresc per a l'època des del 23 de setembre avui la temperatura ja ha tornat a ser més alta del que tocaria, sobretot en comarques de Girona on el termòmetre s'ha acostat fins i tot als 30 graus. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 28,8 °C de Cabanes, els 28,2 del Pantà de Darnius-Boadella o els 28 de la Bisbal d'Empordà. De mitjana aquest migdia hi ha hagut gairebé 3 graus més dels que tocaria per a l'època i el vent de garbí ha arribat a ratxes de fins a 70 km/h a Ulldeter o de 65 al Puig Sesolles del Montseny.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 140 estacions del Metocat. Període de referència 2009-2020.

Aquesta tarda no són descartables algunes gotes al vessant sud del Pirineu i en punts de la costa durant la tarda i el vespre. De nit la pluja guanyarà protagonisme al Pirineu i Prepirineu occidentals, de manera que en punts de la Ribagorça i del Pallars es podrien acumular més de 10 o 20 l/m² i ja de matinada alguns ruixats més puntuals podrien afectar també la costa i el prelitoral centrals.

Demà les màximes seran fins i tot més altes, i si bé el termòmetre es mantindrà lluny dels 30 graus en comarques interiors, a prop de mar la sensació tèrmica pot arribar a aquests 30 graus i el vent de garbí farà que les temperatures més altes es donin a les comarques de Girona. Sensació de final d'estiu una altra vegada, sobretot en aquest grup de comarques del nord-est.

Demà tornarà a ser un dia mig ennuvolat i enterbolit a l'espera que dijous el pas d'una pertorbació provoqui canvis més importants en forma de pluja, fort vent i d'una nova baixada de la temperatura. S'acosta un canvi de temps que pot fer ploure de forma general, però que difícilment comportarà un canvi clar pel que fa a les reserves dels embassaments, com a mínim en les de les conques internes.

El fet que la pertorbació arribi amb fort vent de sud-oest limitarà les pluges que pugui en caure en moltes comarques, quantitats que probablement se situaran entre els 10 i els 20 l/m² en general, tot i que en alguns punts de la costa siguin més abundants. On sembla que plourà més serà al Pirineu occidental, aquí sí que hi ha possibilitats de pluges que superin els 100 l/m² en alguns casos. Les pluges descarregaran sobretot durant les últimes hores de dijous i el matí de divendres.

El pas de la pertorbació anirà acompanyat de fortes ratxes de vent de sud-oest, tant en punts del Pirineu com en sectors de la costa. Unes ventades que podrien arribar a superar els 70 o 80 km/h en alguns punts durant la tarda i nit de dijous. Les ventades provocaran una situació de molt mala mar, un temporal de poques hores però amb maregassa generalitzada.

És possible que el cap de setmana continuïn apareixent alguns xàfecs més puntuals entre el Pirineu i algunes comarques del nord-est, precipitacions molts més irregulars que és poc probable que siguin gaire abundants, però que podrien deixar algunes volves de neu al Pirineu, fins i tot per sota dels 2.000 metres.

Durant la segona part de la setmana la temperatura anirà baixant i el cap de setmana arribaran els valors més baixos de l'octubre fins ara, si més no pel que fa a les temperatures diürnes. Dissabte i diumenge les màximes de més de 20 graus seran molt escasses, però de nit, si com sembla segueix havent-hi intervals de núvols, el fred encara serà molt moderat. Caldrà seguir-ho.

Aiguats mal repartits

Les pluges d'aquest dilluns van deixar alguns aiguats al Baix Penedès, amb registres de fins a 115 l/m² a Calafell i 88 a Cunit, però en general les pluges van ser molt més escasses. Només entre el Camp de Tarragona i la costa central es van acumular més de 30 o 40 l/m², pluges benvingudes, ja que segueixen regant zones i boscos greument afectats per la sequera dels últims gairebé tres anys. A Cunit, per exemple, entre el setembre i l'octubre s'han acumulat 132 l/m², pràcticament la mateixa pluja que havia caigut en els nou mesos anteriors.

stats