La méteo

Últim dia d'onada de calor abans dels ruixats de divendres

Dijous la temperatura ja baixarà lleugerament, amb l'excepció de l'interior de la vall de l'Ebre

2 min

BarcelonaLa calor extrema de les últimes jornades té les hores comptades, després de tres dies de la primera onada de calor que ha deixat alguns rècords a indrets com Barcelona o l'Empordà (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). La nit de dimecres a dijous tornarà a ser molt càlida, però dijous el mercuri ja baixarà una mica, tot i que persistiran els valors de temperatura anormalment elevats i es tornaran a superar els 40 °C a Ponent. Divendres al vespre els ruixats i les tronades faran acte de presència a la meitat nord i est del país.

Nit i matinada: mínimes novament tropicals o tòrrides

La nit de dimecres a dijous tornarà a ser excepcionalment càlida, amb moltes temperatures voltant els 30 °C durant la mitjanit i algunes mínimes tòrrides (per sobre dels 25 °C), especialment a la costa. A la resta, nit tropical amb entre 20 °C i 25 °C de mínima. El Servei Meteorològic de Catalunya manté actives alertes per calor nocturna al litoral i prelitoral de Barcelona i Girona.

Dijous: començaran a baixar les temperatures

L’entrada d’una mica de vent del nord farà baixar les temperatures dijous –primer dia d'agost– al centre i al nord del país. En canvi, hi haurà un pic tòrrid a les Terres de l’Ebre, sobretot a l’interior. Continuarà fent molta calor, però fora de Ponent i de la vall de l’Ebre difícilment s’assoliran els 40 °C. Tot i això, la nit tornarà a ser de molt mal dormir en gran part del territori. Durant la tarda creixeran algunes nuvolades al Pirineu, amb risc d'algun ruixat feble i dispers al voltant de la comarca del Ripollès.

Divendres: breu visita dels ruixats i les tronades

Després de molts dies sense pluja la novetat seran els ruixats que provocarà el pas d'un solc d'aire fred en altura, amb alguna tronada localment intensa a la meitat nord i est del país. Els xàfecs afectaran principalment la zona pirinenca, però s'estendran també al Prepirineu i el nord-est, sense descartar que puguin arribar a alguns trams de la costa. Tot plegat amb una temperatura més normalitzada, ja sense la calor extrema de dies anteriors.

Aquest risc de ruixats i tronades ha motivat l'activació, per part del Servei Meteorològic de Catalunya, d'un avís de situació meteorològica de perill per intensitat de pluja durant la tarda i la nit de divendres. L'avís afecta les comarques pirinenques, les Terres de l'Ebre i l'interior de Barcelona i Girona.

Balanç de l'onada de calor

La calor dels últims dies ha deixat temperatures que, si no s'haguessin produït els rècords de calor dels anys 2022 i 2023, probablement haurien deixat nous rècords arreu del país. Els termòmetres han superat els 40 °C en àmplies zones tant dilluns com dimarts i dimecres: han superat rècords en indrets com Barcelona (40 °C) o la Tallada d'Empordà (41,5 °C) i han deixat els 43,2 °C de Cabanes com la temperatura màxima de l'episodi.

Les nits també han estat molt càlides, amb un dimarts amb temperatures mínimes tòrrides al centre de la ciutat de Barcelona, on no s'ha baixat dels 27 °C, però també en indrets de l'interior com Margalef, al Priorat, on la mínima ha estat de 28,2 °C, o Portbou, a l'Alt Empordà, on el mercuri no ha baixat dels 28,5 °C.

stats