La meteo

La méteo: canvi de temperatura a partir de dimecres

Aquesta setmana tampoc hi haurà pluges mínimament destacables

2 min

BarcelonaTarda de temperatures extraordinàriament altes per ser novembre. D'entre les màximes més altes destaquen els 28 °C de l'Observatori de l'Ebre, els 27,9 d'Aldover, els 26,8 de Tarragona, els 26,7 de Girona o els 26,4 de Banyoles. De mitjana a Catalunya les màximes han sigut gairebé 7 graus més altes del que tocaria, si s'agafa com a referència el període 2009-2020. Valors que en el context dels últims anys han sigut normals al voltant del 10 d'octubre.

A Banyoles la temperatura d'avui és la més alta en un dia de novembre com a mínim des del 2009 i a Girona s'han igualat els 26,7 graus del 6 de novembre del 2013. A l'històric Observatori de l'Ebre la temperatura s'ha quedat a tres dècimes del rècord històric de novembre, que data del dia 2 de novembre del 2019. En tot cas, no hi ha precedents d'una temperatura de 28 graus a Tortosa tan avançat el calendari.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de més de 140 estacions del Meteocat. Període referència 2009-2020.

En el conjunt de Catalunya no s'ha batut el rècord, però amb dades des del 2009 només hi ha hagut tres migdies de novembre més càlids que el d'avui: el dia de Tots Sants de l'any passat, el dia 2 del 2020 i el 6 del 2013.

Demà serà l'últim dia d'aquest estiuet desbocat que està provocant temperatures exageradament altes per a l'època. A partir de dimecres començaran a arribar alguns canvis de temps que si bé no seran importants pel que fa a precipitacions, sí que normalitzaran la temperatura. Dimecres les màximes ja seran marcadament més baixes que els últims dies, sobretot en comarques de Girona, on l'augment dels núvols farà que el termòmetre pugui arribar a baixar més de 5 graus.

Aquesta dinàmica s'anirà repetint amb alguns alts i baixos en dies següents. Cal tenir en compte, però, que segurament durant el pròxim cap de setmana hi haurà una altra pujada marcada de la temperatura, que tot i que apunta a ser molt acotada en el temps podria tornar a provocar temperatures clarament per sobre dels 20 graus durant un parell de dies.

Pel que fa a l'estat del cel els canvis de temps que arribaran els pròxims dies seguiran sense aportar pluges mínimament destacables. Entre dimecres a la tarda i dijous a la nit segurament hi haurà alguns ruixats puntuals al voltant del Montseny, algunes comarques de Girona i sectors de la Catalunya Central, xàfecs bastant aïllats i que seria estrany que passessin d'anècdota. Hi haurà, això sí, un augment dels núvols en moltes comarques de Girona i de Barcelona que contribuiran al fet que augmenti la sensació de tardor.

Entre dijous i divendres s'escaparan també algunes gotes al vessant nord del Pirineu, però en general la setmana tornarà a ser molt seca. Potser durant els últims dies de novembre hi haurà una mica més d'activitat, però de moment els mapes del temps segueixen sense ser engrescadors més enllà d'algunes precipitacions una mica més destacables que potser sí que arribaran en punts del Pirineu.

Aquesta setmana no hi haurà gaire vent. Els canvis de temps dimecres i de divendres activaran la tramuntana a l'extrem nord de l'Empordà i el mestral a les Terres de l'Ebre, però res fa pensar en un episodi destacable de vent ni tan sols en aquests indrets on les ventades solen ser més habituals.

stats