La méteo

Comença la forta calorada, que durarà fins al cap de setmana

Les temperatures tocaran sostre entre divendres i dissabte amb fins a 40 ºC o més a les zones més tòrrides

2 min

BarcelonaLa calor suportable d’aquestes últimes hores no es repetirà els pròxims dies. Dimecres les màximes més altes encara s’han situat només en 35 o 36 ºC, però a partir d’aquest dijous comença una forta calorada que dispararà els termòmetres. Un episodi que tocarà sostre entre divendres i dissabte. S’assoliran o se superaran lleugerament per primer cop aquest any els 40 ºC a les zones més tòrrides del país i tindrem valors entre sis i vuit graus per sobre de la mitjana. Aquesta glopada d’aire molt càlid provinent del nord de l’Àfrica vindrà acompanyada d’una irrupció de pols en suspensió. A partir de diumenge les temperatures començaran a normalitzar-se.

Dijous: les temperatures es disparen

Ens llevarem amb ambient molt suau en general i mínimes més altes al Pirineu i al Prepirineu, perquè anirà entrant a les capes altes de l’atmosfera la massa d’aire càlid. L’ambient es mantindrà xafogós a prop de la costa després d’una nova nit tropical i de mal dormir. Atenció amb les temperatures, perquè es dispararan durant el dia. Farà molta calor amb màximes de 32 a 37 ºC a gran part del país, però ja es podran fregar els 40 ºC a Ponent i superar els 37 o 38 ºC localment a l’interior nord-est a causa del vent del sud reescalfat.

Al litoral les màximes es mouran al voltant dels 30 ºC amb molta xafogor i ambient ben pesat. Tot plegat, amb força calma i sol en conjunt, amb el permís d’alguns núvols baixos matinals locals i nuvolades de tarda inofensives en àrees de muntanya. Al llarg del dia la irrupció de pols en suspensió anirà a més, sobretot al sud.

Pic de la forta calorada

Els termòmetres tocaran sostre en moltes comarques entre divendres i dissabte, quan arribarà el plat fort de la calorada. Serà llavors quan es podran assolir o superar els 40 ºC a Ponent i localment en algun lloc de l’interior de l’Ebre. A la resta del prelitoral i de l’interior es registraran moltes màximes de 33 a 38 ºC, però localment també es fregaran els 40 ºC en zones com ara el pla de Bages, l’Alt Empordà i la conca de Tremp. El Meteocat ha activat l’alerta per calor intensa en força comarques dijous i divendres.

A la costa, les màximes es mouran entre els 28 i els 33 ºC amb una xafogor molt marcada que farà que l’ambient sigui ben pesat. Atenció també amb les nits de mal dormir, perquè aniran a més a tot el país amb moltes mínimes tropicals per sobre dels 20 ºC i localment es registraran algunes nits tòrrides (mínimes per sobre dels 25 ºC).

Tot plegat, amb més pols en suspensió que comportarà un cel terrós i calitjós. Divendres poden caure alguns ruixats de tarda en zones de muntanya i algunes gotellades de fang al sud del país. Dissabte ja baixaran els termòmetres al Pirineu i de cara a diumenge les temperatures aniran baixant amb més inestabilitat al nord del país. La setmana que ve l’ambient ja serà força normal per a l’època.

stats