La méteo

Cap de setmana amb temps mogut i una mica de tot

El dia més inestable serà dissabte, mentre que diumenge i a l'inici de la setmana que ve es repetiran alguns xàfecs

3 min

BarcelonaLes pluges s’han estès per més comarques aquestes últimes hores, tot i que ni de bon tros a tot arreu, amb aiguats torrencials i inundacions a l'Ebre i al Camp de Tarragona. Aquesta setmana ja s’han acumulat més de 100 o de 200 l/m² en alguns punts de la Costa Daurada i de l'Ebre (trobareu totes les dades amb imatges al final d’aquesta informació). De cara a aquest cap de setmana –o pont per a algunes persones– el temps es mantindrà mogut, amb nous xàfecs a força comarques, però de forma molt irregular. Per tant, haurem d'estar pendents del cel en nombrosos esdeveniments culturals previstos en alguns punts del país. En general, no s’esperen pluges continuades i la situació estarà molt canviant. Un temps típic de tardor, estació que arribarà oficialment diumenge.

Dissabte: nova tongada de xàfecs

El primer dia del cap de setmana tornarà a ser força gris i amb una nova tongada de ruixats, que poden caure a qualsevol punt del país de forma dispersa fins a primera hora de la tarda. Atenció al Camp de Tarragona, a l’Ebre, al nord del País Valencià i a la cara sud del Pirineu i del Prepirineu de Lleida, ja que es repetiran alguns xàfecs forts o aiguats. De fet, el Meteocat té activa l’alerta per pluja intensa en aquestes zones.

De nou, on pràcticament no arribaran les precipitacions serà cap a la Costa Brava. Els ruixats també cauran a la resta del País Valencià i a les Balears de forma dispersa. Tot plegat amb temperatures semblants o lleugerament més altes. Les màximes es mantindran a ratlla, amb molts valors de 18 °C a 24 °C, mentre que l’ambient nocturn serà fresc en conjunt.

Diumenge: el temps no fa net

De matinada es reactivaran xàfecs en punts sobretot de la costa que poden ser localment intensos. Però al llarg del dia els ruixats aniran quedant concentrats a l’àrea del Pirineu i del Prepirineu, i aquesta vegada també arribaran al nord-est. No es descarta alguna forta tempesta en aquestes zones. En canvi, les pluges abandonaran el centre, el sud i l’oest del país en una jornada més aprofitable. Les temperatures pujaran més en un diumenge en què arribarà oficialment la tardor, concretament a les 14.44 h.

Últims dies de xàfecs

Entre dilluns i dimarts encara cauran alguns xàfecs i tempestes de forma irregular en comarques de Barcelona, Girona i al Pirineu i Prepirineu. En canvi, la calma anirà guanyant terreny al sud i a Ponent, i a partir de dimecres l’embossament d’aire fred marxarà del tot i tornaria la calma almenys durant un parell o tres de dies. Les temperatures remuntaran a partir de mitjans de setmana, amb migdies més càlids.

Balanç de les pluges

Els xàfecs de divendres van caure en diversos punts, afectant sobretot durant el matí el litoral i el prelitoral de Barcelona i de Tarragona, així com la cara sud del Pirineu i Prepirineu de Lleida. Es van acumular més de 30 l/m² o de 50 l/m² de forma local, tot i que no va ploure pràcticament res a Ponent i al nord-est. No va ser fins al vespre i la nit quan la pluja es va reactivar sobretot al Camp de Tarragona, amb aiguats torrencials que van deixar prop de 130 l/m² a Salou (Tarragonès) i entre 70 i més 100 l/m² en municipis com Reus i Cambrils (Baix Camp) o Tarragona ciutat. Tot plegat en un període breu de temps, provocant moltes inundacions i incidències a la zona.

Des de dimarts que ha anat plovent aquí i allà i les quantitats són en alguns casos molt destacables. On més ha plogut i amb diferència aquesta setmana ha estat en punts de l'Ebre i del Camp de Tarragona, així com en alguna raconada del Pirineu de Lleida. Més enllà dels aiguats de divendres a la nit, fins ara s’han acumulat gairebé 245 l/m² a l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp), 230 a l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), més de 170 als Alfacs (Montsià), més 100 a Reus (Baix Camp) o a Tarragona ciutat, 90 a Viu de Llevata (Alta Ribagorça), quasi 90 a l’illa de Buda (Montsià) o 56 al barri del Raval de la ciutat de Barcelona i a Cunit (Baix Penedès). Unes dades que encara augmentaran més aquest cap de setmana.

stats