La méteo
previsions 16/12/2022

La méteo: baixa la temperatura, però els dies previs a Nadal no seran gens hivernals

Entre avui i demà al matí el temps encara serà insegur entre les comarques de Girona i la costa central

2 min

BarcelonaAquest cap de setmana començarà amb un temps encara insegur en comarques de l'est, però ja no hi haurà cap situació de ruixats més o menys extensos. De nit i matinada ha anat plovent en diferents punts del Pirineu i del nord de l'Empordà. Destaquen els 7 l/m² acumulats a Portbou, els 5 del pantà de Darnius-Boadella, els 4 de Castelló d'Empúries o els 2 de Molló. Fins demà al matí encara apareixeran ruixats puntuals i irregulars en diverses comarques de Girona, però en general seran pluges minses. De nit i matinada no és descartable fins i tot alguna gota a la costa central, però tot això ja seran precipitacions molt disperses i insignificants.

Aquest migdia s'ha començat a notar la baixada de la temperatura. De mitjana avui les màximes han sigut més d'un grau més baixes que ahir. Ahir van superar els 15 graus un 56% de les estacions de les quals fem seguiment, avui aquesta dada s'ha quedat en el 39%. Demà serà un dels dies més hivernals de la setmana, però, tot i això, no cal esperar tanta sensació de fred com el del cap de setmana passat, sobretot de nit.

Passat aquest petit moment de més fred de l'inici del cap de setmana, el que ens espera fins a Nadal seran dues entrades potents d'aire càlid que faran que el fred sigui molt anecdòtic durant bona part de la setmana que ve. Les màximes de més de 15 graus seran freqüents i només farà fred a primera hora i sobretot en zones enclotades. Un primer pic de temperatura arribarà entre dimarts i dimecres i avui els models de previsió ja apunten amb confiança cap a una pujada de la temperatura fins i tot més marcada entre divendres i dissabte.

Els mapes setmanals d'anomalia de temperatura que elabora el Centre Europeu de Predicció dibuixen unes dues últimes setmanes de Nadal amb poques possibilitats que el fred sigui més important del que tocaria al Mediterrani. Les situacions de temperatures baixes com les dels primers dies de desembre no són probables fins al canvi d'any.

Aquest aire càlid el proporcionarà una potent pertorbació que afectarà sobretot el Regne Unit i alguns altres indrets de l'oest d'Europa, una situació que, en canvi, ens evoca a un temps més sec al Mediterrani. Entre dimarts i dimecres segurament hi haurà nevades tímides al Pirineu occidental, però en general fins a Nadal ja és poc probable que torni a ploure. No és descartable que entre Nadal i Cap d'Any sí que arribi alguna situació de precipitacions, però tot això encara és poc clar.

Hem entrat en una nova fase de temperatures altes per a l'època, i tot i que el cap de setmana faci més fred, a llarg termini sembla que ens instal·larem en aquest ambient suau. Ahir de mitjana hi va haver 3,4 graus més del que tocaria, una dada molt similar a la de dimecres.

Anomalia diària de la temperatura mitjana a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat
stats