Un fort aiguat deixa més de 100 l/m² en poca estona al Camp de Tarragona
Durant la nit i matinada les tempestes més fortes afectaran sectors de la Costa Central i de la Costa Brava
BarcelonaL'episodi de pluges d'aquest divendres ha començat abans del que s'esperava amb un grup de tempestes concentrades al Camp de Tarragona, que entre el migdia i primera hora de la tarda han generat acumulacions de pluja molt importants en poca estona. Aiguats molt estàtics que s'han mogut sobretot entre el Baix Camp i el Tarragonès. Els ruixats han descarregat quantitats de pluja molt diferents entre uns llocs i altres, però alguns registres oficials han arribat a superar els 100 l/m², com és el cas de l'estació que el Meteocat té a Constantí, on fins a les 19.30 hores ja s'hi havien acumulat 121 l/m² i els 113 del Complex Educatiu de Tarragona. D'entre les dades oficials no hi ha més valors tan alts com aquest, però diferents estacions de particulars han registrat aiguats similars com els 121 l/m² dels Pallaresos, els 117 del Catllar, els 100 de Reus o els 120 de Tarragona, a la zona del fortí de Sant Jordi. A l'aeroport de Reus s'han acumulat ja 90 l/m², la pluja més abundant des dels aiguats de l'octubre del 2019.
L'aiguat està fent baixar plens rius com el Gaià i el Francolí a la part més baixa, ja que la tempesta no s'ha estès gaire terra endins. Fins a les 20 h els Bombers ja han hagut d'atendre 618 trucades relacionades amb els aiguats, 371 s'han fet des de Tarragona, 42 des de Salou, 40 des d'El Catllar, i 40 des de Vila-seca. A l'entrada de la Platja de l'Arrabassada de Tarragona l'aigua ha arrossegat diversos cotxes i a la zona del Serrallo les inundacions també són importants.
L'ajuntament de Tarragona ha suspès tots els actes de les festes de Santa Tecla a causa de la tempesta i ha recomanat restricció total de la mobilitat a causa de les inundacions. També s'ha decretat la prohibició d'acostar-se a les dues lleres del Francolí, i es demana no desplaçar-se al Serrallo ni a altres zones baixes de Tarragona. Les inundacions han afectat també una residència de la Canonja i una escola del Catllar, i ha calgut tallar l'N-340 a Vila-seca, segons els Bombers. La circulació ferroviària es troba interrompuda entre Tarragona i Vila-seca segons Adif.
Comença un cap de setmana que estarà marcat per pluges molt irregulars i localment fortes. Avui la inestabilitat anirà a més amb el pas de les hores. A la tarda els xàfecs i les tempestes aniran a més, especialment al Pirineu i Prepirineu. En algunes comarques del sud i de Ponent és bastant possible que aquesta tongada de ruixats passi sense pena ni glòria, amb xàfecs poc abundants i de poca estona.
Les tempestes guanyaran protagonisme quan arribin a la costa. Durant el vespre ja hi haurà ruixats intermitents en moltes comarques de la meitat est, però és probable que no sigui fins passada la mitjanit que arribin els aiguats més forts a les comarques de Girona i de Barcelona. Les precipitacions més abundants segurament no arribaran en molts casos fins passades la una o les dues, uns ruixats que poden deixar fàcilment més de 20 o 30 l/m² en poca estona i que de forma puntual podran arribar a superar els 50 o 60.
El Meteocat té actiu un avís de perill per intensitat de pluja que afecta més de vint comarques de l'est: des de sectors del Camp de Tarragona fins a l'Alt Empordà i el Ripollès, passant per la costa i el prelitoral centrals. El perill es considera alt en un petit grup de comarques molt poblades: des del Baix Penedès fins a la Selva, passant per la costa central. En totes aquestes comarques l'avís de perill és de graus 4 sobre 6. Arran d'aquest avís Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Inuncat.
És bastant possible que els ruixats passin de pressa i que demà a primera hora el temps sigui tranquil, però amb el pas de les hores la inestabilitat tornarà a augmentar. Aquest dissabte hi haurà moltes estones amb clarianes i cel mig ennuvolat, però a la tarda reapareixeran els ruixats en punts del Pirineu i del Prepirineu, uns xàfecs que durant la tarda també podran aparèixer molt més tímidament en comarques centrals i de l'est. Tot fa pensar que serà al vespre quan els ruixats poden tornar a ser realment intensos, i que altra vegada serà en punts de la costa on es produiran aquestes pluges més fortes.
Un altre cop les comarques de la costa i del prelitoral centrals, però també sectors del Penedès i del Camp de Tarragona, seran les zones amb més possibilitat de rebre aiguats de poca estona que puguin descarregar 20 o 30 l/m² en poca estona. El Meteocat aquest matí no té cap avís actiu per als possibles ruixats forts de dissabte a la nit. La incertesa i la possibilitat de pluges fortes sobtades es mantindrà tota la nit a prop de mar, però igualment diumenge al matí el temps tornarà a ser tranquil.
Diumenge fins i tot serà un dia més assolellat que dissabte, sobretot a la meitat est. A la tarda reapareixeran alguns xàfecs al Pirineu, més aïllats i puntuals que els de dissabte. Entre diumenge a la tarda i dilluns serà quan més ruixats i tempestes hi haurà a les Balears, on també es podrien acumular més de 30 o 40 l/m² en poca estona, sobretot al sud de Mallorca i a les Pitiüses.
El canvi de temperatura serà evident, i a mesura que avanci el cap de setmana cada cop es notarà més la tardor que aquesta nit ja ha començat de forma oficial. Entre diumenge i dilluns segurament arribaran les primeres temperatures de menys de 10 graus en alguns sectors de la Catalunya Central i del prelitoral, i les primeres mínimes de menys de 15 també en molts punts de la costa.
L'ambient de tardor marcarà tot el tram final del mes de setembre, i és possible que a partir de diumenge s'encadenin més de tres dies amb temperatures més baixes del que tocaria per a l'època. Des de finals d'abril, l'única vegada que hi ha hagut tres dies seguits amb més fresca del que tocaria va ser gràcies al canvi de temps de mitjans d'agost, entre els dies 17 i 19.
I per acabar la previsió, una idea també sobre el temps a llarg termini: és bastant possible que tant al Pirineu com en moltes comarques de Girona i de Barcelona aquesta no sigui l'última tongada de ruixats del mes de setembre. Entre dijous i divendres és bastant possible que les precipitacions reapareguin de forma irregular en moltes comarques de l'est i també al Pirineu, on, per cert, la setmana que ve la cota de neu podria arribar a baixar dels 2.000 metres.