La méteo: temperatures de Sant Jordi a tocar de Nadal
Demà el termòmetre no s'enfilarà tant com avui però per Nadal encara hi haurà màximes de més de 20 graus
BarcelonaCom era de preveure la suma d'una forta entrada d'aire càlid i el vent de ponent ha provocat avui algunes temperatures extraordinàries a tocar de Nadal. Aquest migdia el termòmetre ha arribat a 25 graus a Tarragona, a 24,1 a Cunit, a 23,6 a l'aeroport de Reus i a 23 a Museu Marítim de Barcelona. En alguns casos són dades rècord per un mes de desembre, per exemple a l'aeroport de Reus, on amb dades des del 1953 mai s'havien superat els 23 graus en un dia de desembre. Al centre de Barcelona com a mínim des del 2009 no hi havia hagut tampoc una temperatura tan alta al desembre com els 23 ºC d'avui.
Gairebé un 40% de les estacions de les quals fem seguiment han superat els 20 ºC, però en el conjunt de Catalunya no ha sigut el migdia de desembre més calorós dels últims anys: el 30 de desembre de l'any passat la mitjana de les màximes va arribar a pujar encara vuit dècimes de grau més que avui. Avui la mitjana de les màximes a Catalunya ha sigut de 17,1 ºC, un valor que en els últims anys ha sigut normal al voltant de Sant Jordi.
Aquestes són algunes de les temperatures més altes d'avui (en ºC):
- Tarragona (Universitat), 25
- Cunit, 24,3
- Constantí, 23,8
- Aeroport de Reus, 23,6
- El Prat de Llobregat, 23,4
- Barcelona (Raval), 23
- Cabrils, 22,9
- Vilafranca del Penedès, 22,2
- Observatori de l'Ebre (Roquetes), 22
- Girona 21,7
- Lleida, 19
El vent de ponent ha arribat a bufar amb cops de fins a 102 km/h al Puig Sesolles, al Montseny, i de fins a 79 a Font-rubí. El cap de setmana de Nadal estarà marcat per temperatures gairebé tan altes com les d'avui. Demà el vent no serà tan protagonista, però continuarà bufant de l'oest, i les màximes recularan un o dos graus en comarques de Girona i a les Terres de l'Ebre, però l'ambient continuarà sent molt suau per a l'època. Per Nadal una lleugera entrada de garbí pot tornar a disparar la temperatura a les comarques de Girona. A la costa i al prelitoral, en general, seguiran les temperatures a tocar o fins i tot per sobre dels 20 graus. A Ponent a poc a poc l'ambient s'anirà refredant, però fins a Nadal la boira continuarà apareixent només de manera tímida.
L'entrada d'aire càlid de les pròximes hores serà de tal magnitud que es poden arribar a formar bancs de boira sobre el mar que freguin la costa. Un fenomen que sol ser habitual amb les primeres entrades d'aire càlid de la primavera, quan el mar encara està fred, però que podria donar-se de cara a la nit de Nadal o fins i tot durant el dia 25, com ja va passar l'any passat durant la nit de Cap d'Any.
Fins a Cap d'Any són escasses les possibilitats que torni a ploure o a nevar. Entre dijous i divendres que ve podria arribar un front una mica més actiu, però només al Pirineu occidental s'entreveuen possibilitats que arribi a deixar algunes precipitacions minses. En general els pròxims dies seran assolellats o com a molt circularan algunes bandes de núvols prims.
La boira s'anirà apoderant del paisatge a Ponent, però no serà segurament fins a Sant Esteve quan comenci a guanyar extensió i es faci persistent. La setmana que ve començarà probablement amb un ambient molt més fred i humit a Ponent, i, tenint en compte que la previsió tampoc apunta a canvis a llarg termini, bona part del període nadalenc podria estar marcat per aquest temps fred i humit a la Depressió Central.
A llarg termini molt haurien de canviar les coses perquè abans de Reis arribés un fred destacable. Els mapes de previsió setmanal del Centre Europeu de Predicció dibuixen un panorama en què bona part d'Europa tindrà temperatures molt més altes del que tocaria, no només la setmana que ve sinó també durant els primers dies del 2023. Segurament per Cap d'Any la temperatura no serà tan exageradament alta com per Nadal, però el termòmetre no baixarà més de 2 o 3 graus. Si l'anticicló persisteix, a poc a poc les nits aniran sent més fredes, però més enllà de Ponent els migdies continuaran sent molt agradables.