La méteo

Estiuet de cap de setmana i arribada de l'hivern la setmana vinent

Demà es tornaran a superar els 25 graus, però dilluns i dimarts el termòmetre baixarà en picat, amb ruixats i nevades

3 min
L'albada d'aquest divendres des de l'Observatori Fabra del Tibidabo

Aquest cap de setmana hi haurà una segona part de l'estiuet de Sant Martí però els models indiquen canvis imminents durant la setmana vinent. Els dies suaus acabaran amb una irrupció d'aire fred. Una bossa d'aire es despenjarà de l'Atlàntic nord i portarà vent, xàfecs i un acusat descens tèrmic, que serà molt més sensible al Pirineu. La borrasca no portarà pluges abundants, i per tant no solucionarà gens ni mica la situació greu de sequera del nostre territori. Només deixarà xàfecs abundants al vessant nord del Pirineu i també alguns ruixats al nord-est del país i prop de la costa central o de la Costa Brava.

Avui la falta de vent ha afavorit que les boires matinals hagin estat més protagonistes que en dies anteriors, sobretot a la Catalunya Central, i l'entrada d'aire càlid, sumada a la baixada de la temperatura de l'aigua del mar, també ha ajudat a la formació d'alguns núvols baixos a la costa. En general farà sol i el temps serà molt estable i tranquil. A primera hora la temperatura s'acostarà una mica més a la normalitat de l'època, però els migdies seran marcadament càlids, sobretot el de demà, i encara en alguns indrets també el de dilluns. Les temperatures màximes tornaran a superar amb facilitat els 20 °C en moltes comarques i hi haurà màximes fins i tot per sobre dels 25 °C en punts del prelitoral. Una calor exageradament alta per a l'època, amb temperatures al migdia entre 4 i 7 graus més altes del que tocaria.

Temperatura màxima prevista

Diumenge la situació serà calcada, amb boirines o boires matinals a l'interior, a la Catalunya central i al Prepirineu i cel serè a la resta. Els núvols alts afavoriran albades i postes de sol molt acolorides i l'ambient serà suau. Els termòmetres arribaran als 26 °C a les Terres de l'Ebre i cap als 24 °C al prelitoral central i nord. Les mínimes fregaran els 2 ºC a les valls pirinenques, on glaçarà tímidament. A la resta la nit serà fresca a la costa, però no gaire freda a l'interior. En general es mouran entre els 5 ºC i els 8 ºC a l'interior o entre els 9 ºC i els 12 ºC al prelitoral. A la costa no baixaran dels 13 ºC o 14 ºC.

tempmin 02

A partir de dimarts la temperatura farà un canvi dràstic. L'entrada d'aire fred més important de la tardor fins ara farà que a mitjans de la setmana que ve arribi l'ambient d'hivern; res que no calgui esperar entrada la segona quinzena de novembre, però un canvi d'escenari radical si es tenen en compte les temperatures gairebé de setembre que encara hi haurà demà. Potser l'ambient d'hivern no durarà gaire, però els models de previsió sí que gairebé descarten qualsevol altra situació d'estiuet durant el tram final de novembre, que serà molt de tardor, encara que hi hagi alguns alts i baixos de temperatura.

El canvi de temps anirà acompanyat d'una tongada de ruixats que afectarà sobretot un petit grup de comarques de l'est a prop de la costa. L'Empordà, el Maresme, el Gironès i la Selva és on és més probable que s'acumulin més de 5 o 10 l/m² en aquesta tongada de ruixats, però poc o molt entre dilluns a última hora i dimarts al matí plourà també en moltes altres comarques de Barcelona i de Girona. La pertorbació també deixarà alguns ruixats destacables a Menorca i al nord de Mallorca.

El més important pel que fa a precipitacions en aquest canvi de temps serà la nevada que caurà al vessant nord del Pirineu, on en molts casos s'acumularan més de 15 cm de neu en cotes altes i mitjanes. La cota començarà dilluns a la nit al voltant dels 2.300 m però baixarà durant la jornada de dimarts fins als 1.600 metres i fins a fons de vall a l'Aran i a la franja nord pallaresa. Dimecres seguirà nevant a les parts més baixes de la Vall d'Aran, el nord d'Andorra i el nord del Pallars Sobirà i durant tot l'episodi podran acumular-se de 20 o 30 cm per damunt dels 2.000 m en aquest sectors del Pirineu més occidental. Nevarà de manera més feble a la Cerdanya i al nord del Ripollès. El vent del nord bufarà amb força a les cotes més altes.

L'embossament d'aire fred en altura no sembla que tingui la intenció d'instal·lar-se al nostre àmbit, cosa que farà que la inestabilitat no tingui continuïtat durant la resta de la setmana. Les pluges de dilluns i dimarts difícilment tindran cap impacte mínimament destacable en els embassaments de les conques internes.

El canvi de temps anirà acompanyat d'un episodi de tramuntana i mestral com fa setmanes que no n'hi ha cap. Aquest cap de setmana el vent serà escassament protagonista, però entre dilluns a la nit i sobretot dimarts bufarà amb ratxes fortes a l'Empordà, les Terres de l'Ebre i els cims del Pirineu.

stats