La méteo

La méteo: l'estiuet encara tindrà una segona part, però el fred marcarà la setmana que ve

Segona part de la setmana amb més núvols que clarianes i algunes pluges molt puntuals

3 min

BarcelonaBaixada contundent de la temperatura a l'est de Catalunya, sense el ponent i amb l'augment dels núvols aquest migdia els termòmetres marcaven fins a 8 o 9 graus menys que ahir. A Barcelona, per exemple, dels 26 °C d'ahir a les 15 h s'ha passat als 18 d'avui, a Girona el termòmetre ha passat de 25 a 16 i a Tarragona de 26 a 19.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 15 h i la d'ahir a la mateix hora

A les Terres de l'Ebre, en canvi, la baixada gairebé no s'ha notat. A l'Observatori de l'Ebre avui s'ha arribat a 26,4 °C, a Aldover a 26,3 i a l'Ametlla de Mar a 25,1.

La tarda serà grisa en moltes comarques de l'est, però si arriba a ploure serà de forma testimonial. De mitjana per al conjunt de Catalunya les màximes han baixat 4 graus i mig, però encara han sigut més de 3 graus més altes del que tocaria.

Demà i divendres la dinàmica serà similar, amb sensació de tardor al Pirineu i en punts de l'est, però calor i temperatures encara molt per sobre dels 20 °C al sud. Fixeu-vos que en els mapes de màximes previstes els colors ataronjats que indiquen valors de més de 20 graus no desapareixen del tot i revifen de cara al cap de setmana. Entre dissabte i dilluns hi haurà una nova entrada d'aire càlid que tornarà a provocar temperatures marcadament altes per a l'època, sobretot diumenge i dilluns.

Tant aquesta tarda com també divendres els núvols arribaran a ser espessos en comarques de l'est, i cal tenir en compte la possibilitat d'algun plugim que, sense deixar precipitació destacable, obligui a obrir el paraigua. Entre demà i divendres també s'escaparan algunes gotes al vessant nord del Pirineu. Demà també hi haurà intervals de núvols, però seran una mica més esqueixats que avui o que divendres. El cap de setmana, en canvi, pinta més assolellat, encara que seguiran circulant algunes bandes de núvols prims.

Les perspectives pel que fa a precipitacions a llarg termini continuen sent dolentes, malgrat que hi ha l'oportunitat d'alguns ruixats durant el canvi de temps d'entre dilluns i dimarts. Els models de previsió encara no són clars sobre això, però és possible que a part de nevades al nord del Pirineu la setmana que ve comenci també amb algunes pluges en comarques de Girona i com a molt en alguns altres sectors de l'est de Catalunya. Difícilment aquestes pluges seran gaire abundants, però caldrà esperar per precisar sobre això. Sí que és més probable que aquest canvi de temps deixi emblanquinades destacables a la Vall d'Aran, Andorra, al nord del Pallars i en general a la part nord del Pirineu.

Aquest canvi de temps estroncarà l'estiuet en sec a partir de dimarts que ve, i farà que el tram final del mes de novembre sigui força més fred, amb temperatures normals per a l'època o fins i tot amb sensació d'inici d'hivern en algun moment.

Més rècords de calor

Deixem enrere un període de calor extraordinària per ser mitjans del mes de novembre. Ahir 16 estacions del Meteocat van batre el seu rècord del mes de novembre i els 29,5 °C que es van assolir a Fogars de la Selva suposen la temperatura més alta mai registrada en un mes de novembre per una estació del Meteocat, i superen els 29,2 °C del 6 de novembre del 2013. En dècades anteriors a les estacions automàtiques hi ha el precedent del 9 de novembre del 1985, en què a la Selva es van arribar a superar els 30 °C. Precisament ahir al centenari Observatori Fabra de Barcelona es va igualar el rècord històric de novembre, que data del 9 de novembre del 1985: 26,4 °C.

En el conjunt de Catalunya ahir al migdia va haver-hi 7,8 graus més dels que tocaria i va ser el segon migdia més calorós en un mes de novembre amb dades des del 2009; només el 6 de novembre del 2013 la mitjana de les màximes va arribar a ser 4 dècimes de grau més alta.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de més de 140 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020.

Ahir hi va haver un albirament extraordinari del perfil de la serra de Tramuntana de Mallorca des de Catalunya. Segons l'observador del Fabra, Alfons Puertas, va ser un dels més excepcionals que hi ha hagut en els últims anys, amb una amplitud de l'orografia visible gens habitual, com demostra la fotografia panoràmica que en va poder fer. El vent de ponent de les últimes hores ha afavorit la bona visibilitat, una bona visibilitat i una manca d'humitat que han sigut la tònica de les últimes setmanes.

Vista panoràmica de la serra de Tramuntana de Mallorca des del Tibidabo.

L'observador i expert en aconseguir fotografies de perfils orogràfics llunyans Marc Bret va optar per fer-ho encara més difícil i enfilar-se en un punt elevat del Principat d'Andorra, des d'on a primera hora també va poder arribar a albirar el perfil de la serra de Tramuntana.

stats