La méteo

La calor de ple estiu no dona treva, però ja sense extrems

Les temperatures baixaran a l’interior del país després del pic càlid de dimecres

2 min

BarcelonaEls termòmetres toquen sostre aquest dimecres amb fins a gairebé 40 ºC entre Ponent i l’interior de l’Ebre i més nits tropicals o tòrrides (trobareu totes les dades al final d’aquesta peça). La calor extrema fruit de l’onada de calor que viu la península Ibèrica aquests dies afluixarà dijous a l’interior, però es mantindrà l’ambient de ple estiu i de canícula a tot el país, així com la xafogor pesada a prop del mar. Tot plegat amb sol, calma i pocs matisos per aprofitar els pròxims dies. Els mapes indiquen que la setmana vinent podria arribar una nova calorada a Catalunya.

Dimecres: molta calor

Fins a mitja tarda les temperatures poden assolir el seu màxim a Ponent i a l'interior de l'Ebre amb fins a 40 ºC en alguns punts. Calor extrema en aquestes zones i ambient de ple estiu en el conjunt del país. Tot plegat amb calma i sol, amb només algunes nuvolades de tarda al Pirineu que, a tot estirar, poden deixar alguna gotellada aïllada. La pròxima nit i matinada seran de mal dormir prop de mar amb una xafogor marcada i en molts punts de la meitat sud i de Ponent.

Dijous: calor menys extrema

Ens llevarem amb un ambient molt suau en general després d’una nit que tornarà a ser de mal dormir en moltes comarques. Les nits tropicals continuaran guanyant terreny a la costa, al prelitoral, a la meitat sud del país i a la zona de Ponent. De nou, es repetiran algunes nits tòrrides (mínimes per sobre dels 25 ºC) en alguns punts de la costa. El Meteocat ha activat una alerta per calor nocturna a la Costa Brava, on els últims cops de vent de la tramuntana es poden reescalfar durant la matinada i disparar els termòmetres.

Les temperatures diürnes baixaran a l’interior, especialment a Ponent i a l’interior de l’Ebre. La calor serà menys extrema i ja no s’assoliran els 40 ºC; les màximes oscil·laran entre els 37 i els 38 ºC en aquestes zones. A la resta del país els termòmetres es mantindran en uns valors semblants, entre 31 i 36 ºC i xafogor molt marcada i pesada al litoral i al prelitoral.

El sol i la calma dominaran amb nuvolades de tarda al Pirineu sense descartar alguna gota o ruixat molt local. A la tarda també bufarà el vent del sud amb alguns cops moderats, sobretot a la Costa Brava i a Ponent.

Final de setmana de ple estiu

El divendres i el cap de setmana estaran marcats per una calma absoluta i un ambient de ple estiu. El sol dominarà amb tan sols alguna tronada aïllada de tarda al Pirineu, mentre que les temperatures pujaran al nord del país. S’esperen dies de calor intensa i canicular, però sense els extrems de les últimes hores. La setmana que ve pujaran més els termòmetres i es podria iniciar una nova onada de calor, un extrem encara incert que haurem d’anar confirmant. Tot plegat sense cap situació de pluges a la vista.

Balanç de la forta calor

Les temperatures ja freguen els 40 ºC en alguns punts de Ponent i de l'interior de l'Ebre, com ara a Vinebre (Ribera d'Ebre) o a Seròs (Segrià). Els termòmetres encara poden pujar una mica més aquesta tarda al pla de Lleida. Calor molt intensa que demà afluixarà en aquestes zones.

stats