La méteo

La méteo: calor intensa i cel terrós a l'espera de canvis

Les temperatures tocaran sostre els pròxims dies, però el cap de setmana serà més mogut

2 min

BarcelonaLes temperatures van pujar més ahir, amb fins a 34 °C assolits a Ponent, i van reaparèixer els xàfecs de tarda al nord del país (trobareu totes les dades al respecte al final d’aquesta informació). Un ambient de ple estiu que encara ha de tocar sostre entre aquest dimecres i dijous, quan se superaran els 35 °C al pla de Lleida. Tot plegat amb més nits tropicals i xafogor al litoral i al sud, i una nova irrupció de pols en suspensió. L’apropament d’un embossament d’aire fred podria reactivar els xàfecs a molts punts a partir de divendres.

Dimecres: dia de ple estiu

Les temperatures es mantindran semblants o encara pujaran més, especialment a l’interior. S’esperen moltes màximes de 26 a 32 °C arreu del país, però es podran rondar els 35 °C a Ponent. Ambient de ple estiu amb xafogor a la costa i cada cop més nits tropicals a prop de mar, però també en alguns punts de l’interior de la meitat sud.

Tot plegat amb molta calma i força sol, tot i que amb petits matisos. A primera hora es repetiran alguns núvols baixos o boires, i arribarà alguna gotellada locals per Ponent. A la tarda creixeran nuvolades que poden deixar nous xàfecs irregulars al Pirineu. A més, durant tot el dia ens creuaran pinzellades de núvols alts i prims, i la pols en suspensió anirà a més per les comarques del sud del país amb cada cop més calitja.

Dijous: més calor i pols africana

L’embossament l’aire fred ubicat a l’oest peninsular ens enviarà el gruix de pols en suspensió i dispararà encara més les temperatures. S’esperen moltes màximes de 30 a 35 °C al prelitoral i a l’interior, però se superaran aquestes xifres al pla de Lleida. Calor de ple estiu amb xafogor i nits tropicals a prop de mar. Tot plegat amb cel enterbolit per la pols en suspensió i algunes bandes de núvols. A la tarda es repetiran alguns ruixats de fang al Pirineu, i potser als Ports.

Canvis a partir de divendres

L’embossament d’aire fred de l’oest peninsular s’aproparà a casa nostra i farà augmentar la inestabilitat. Segons la seva posició final tindrem més o menys precipitacions. Alguns models meteorològics indiquen una tongada de xàfecs i tronades de forma general entre divendres i dissabte. No obstant això, encara hi ha molta incertesa en aquest sentit i s’haurà d’anar seguint amb atenció l’evolució de la previsió. Aquest canvi de temps faria baixar les temperatures.

Balanç de la calor

Les temperatures han pujat clarament aquest dimarts i ja s’han assolit els 34 °C a Ponent, concretament al Poal (Pla d’Urgell), a Tremp (Pallars Jussà) i a Alcarràs (Segirà). A gran part del país la majoria de màximes s’han mogut entre els 26 i els 32 °C amb xafogor a la costa. Ambient de ple estiu que anirà a més els pròxims dies. També han reaparegut alguns xàfecs de tarda molt locals al Pirineu i Prepirineu oriental, així com al massís del Montseny.

stats