La méteo

La méteo: l'onada de calor deixarà fins a 40 ºC o més a l'interior

Les temperatures es dispararan i el pic tòrrid s'espera entre dimarts i dimecres

3 min

BarcelonaJa hem entrat de ple en la que serà la primera onada de calor d'aquest estiu en molts indrets del país, amb una massa d'aire molt càlid provinent del nord de l'Àfrica que dispararà la temperatura a casa nostra i ens portarà els valors més elevats del que portem d'any. Caldrà extremar les precaucions en les activitats a l'aire lliure pel risc per a la salut que comporten les elevades temperatures, però també per un risc d'incendi forestal que serà extrem. De moment, a mitja tarda d'aquest dilluns ja s'han superat els 39 ºC a Ponent, al nord-est del país i a l'interior de l'Ebre.

Dilluns: el mercuri inicia l'ascens

La setmana ha començat amb un temps pràcticament calcat al de dies anteriors, amb un protagonisme absolut per al sol i sense cap núvol que pugui fer-li competència. Tot i que la temperatura nocturna ha baixat una mica en zones de muntanya i àrees properes, les mínimes tropicals s'han mantingut a molts punts, sobretot a la costa on hi ha hagut alguna nit tòrrida (>25 °C), concretament a a Barcelona ciutat. Però la notícia serà la temperatura màxima, que pujarà i s'assolirà durant les hores centrals de la jornada, amb entre 32 °C i 35 °C a la costa i entre 36 °C i 40 °C a les comarques interiors, puntualment per sobre a Ponent i a les comarques de Girona, on el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat un avís per calor intensa:

Dimarts: sol i calor intensa

La temperatura s'enfilarà encara més dimarts, amb moltes màximes per damunt dels 36 °C o 37 °C a tot l'interior i fregant els 35 °C en alguns trams de la costa, on normalment la proximitat al mar fa que sigui més difícil que el mercuri s'enfili tant. Serà precisament a la costa central i la Costa Brava on la temperatura mínima també serà molt alta, fet que ha motivat que el Servei Meteorològic de Catalunya hagi activat un avís per calor nocturna que també afecta algunes comarques del terç oest. En general, dominarà el cel assolellat i es mantindrà la presència de pols en suspensió, que deixarà el cel enterbolit. L'excepció serà al Pirineu, on podran créixer algunes nuvolades que amb prou feines deixaran alguns ruixats febles i acompanyats de fang.

Dimecres i dijous: persisteix la calor

La calor encara serà la protagonista dimecres i dijous, tot i que dijous tendirà a afluixar una mica prop de la costa. Es mantindrà el domini del sol i en alguns indrets ja podrem parlar oficialment d'onada de calor després de tres dies consecutius amb valors de temperatura extraordinàriament elevats. Entre divendres i el cap de setmana els termòmetres s'aniran normalitzant i deixarem enrere l'episodi de calor més important del que portem d'estiu.

Per què diem que aquesta pot ser la primera onada de calor de l'estiu?

La glopada d’aire molt càlid que ens arribarà des del nord de l’Àfrica provocarà que entre dilluns i dijous tinguem temperatures extremes, amb fins a 40 °C en diversos punts de l’interior i de fins a 42 °C o 43 °C a Ponent i a la vall de l’Ebre.

A diferència dels pics càlids d’un o dos dies que hem tingut fins ara, aquesta situació s’allargarà almenys durant almenys tres dies consecutius. Aquest és el temps mínim que es requereix per tal de declarar l’onada de calor, i sembla que aquest cop es complirà en força comarques, sobretot de l’interior.

stats