La méteo

La méteo: pic de calor a les portes d'una refrescada i de més ruixats

Les temperatures tocaran sostre fins divendres amb pols en suspensió, però el cap de setmana arribarà un canvi de temps

2 min

BarcelonaLes temperatures han pujat encara més aquestes últimes hores i ja s’han assolit els 36 °C a Ponent (trobareu totes les dades al respecte al final d’aquesta informació). Una calor de ple estiu que tocarà sostre dijous al pla de Lleida, amb fins a 37 o 38 °C, i divendres el pic càlid es viurà al nord-est. Tot plegat amb calma, pols en suspensió i alguns ruixats de tarda al Pirineu acompanyats de fang. Seguim pendents d’un embossament d’aire fred ubicat a l’oest peninsular que ens podria portar xàfecs a força comarques el cap de setmana.

Dijous: calor i pols en suspensió

Les temperatures encara pujaran més i tocaran sostre en punts de l’interior, especialment a Ponent. Serà precisament en aquesta zona on es poden assolir o superar de forma local els 37 o 38 °C. A la resta del país, la majoria de màximes es mouran entre els 30 i els 35 °C, i a la costa farà força xafogor. Les nits tropicals guanyaran terreny al litoral i a la meitat sud.

Tot plegat amb molta calma, però amb una irrupció de pols en suspensió. El sol dominarà, però estarà enterbolit a estones per la presència d’aquesta calitja i d’alguns núvols alts i prims. A la tarda es repetiran alguns ruixats locals acompanyats de fang al Pirineu, localment amb alguna tempesta intensa.

Divendres: pocs canvis

La calor es mantindrà intensa i de ple estiu, fins i tot amb temperatures que tocaran sostre al nord-est. En canvi, ja recularan una mica a Ponent. Moltes màximes se seguiran movent entre els 30 i els 35 °C, però localment seran més altes al pla de Lleida i a l’interior nord-est. Xafogor a la costa i nits tropicals en punts costaners i de la meitat sud del país. Força calma i sol, amb pols en suspensió i alguns ruixats de tarda al Pirineu i a l’àrea dels Ports.

Canvi de temps el cap de setmana

L’embossament d’aire fred ubicat a l’oest peninsular s’aproparà el cap de setmana i comportarà un augment de la inestabilitat. Segons quina sigui la seva posició final, tindrem més o menys precipitacions. Ara mateix els mapes indiquen que els xàfecs i les tronades podrien caure a qualsevol punt la matinada i matí de dissabte, i de nou entre diumenge i dilluns. Una situació encara molt incerta que haurem d’anar confirmant, però que farà baixar els termòmetres.

Balanç de la calor del dimecres

La calor va fer un pas més dimecres i ja es van superar lleugerament els 36 °C a Ponent, zona on avui els termòmetres tocaran sostre. Concretament, destaquen els 36,1 °C assolits al Poal (Pla d'Urgell) com a dada més alta, tot i que en tot el pla de Lleida molt valors es van situar entre els 34 i els 36 °C. A la resta de comarques la majoria de màximes es van moure entre els 27 i els 33 °C, amb xafogor a la costa. De fet, les nits tropicals s'han estès i, per exemple, l'Observatori Fabra de Barcelona ha registrat la seva primera mínima tropical de l'any aquest dijous a la matinada (20,8 ºC). Un ambient de ple estiu que s'accentuarà entre dijous i divendres. Dimecres a la tarda també van caure fortes tempestes al Pirineu acompanyades localment de pedra o de calamarsa. Destaquen els 28 l/m² de Puigcerdà i els 13 de Das (Cerdanya), els 13 de Núria (Ripollès) o els 6 de Guardiola de Berguedà.

stats