La méteo

La calor intensa marxarà en una setmana amb més xàfecs

Els ruixats afectaran moltes comarques entre dimarts i dijous

2 min

BarcelonaLes temperatures van tocar sostre dissabte i ja van començar a baixar diumenge, tot i que les màximes van tornar a acostar-se als 40 ºC a Ponent i van superar els 35 ºC en bona part de l'interior (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). Dilluns encara es mantindrà la calor intensa, però de cara a dimarts i dimecres el mercuri recularà clarament i es normalitzarà per l'època de l'any. Tot plegat amb la vista posada en una altra protagonista, la pluja, que podria tornar a visitar moltes comarques després de dies (o setmanes en alguns indrets).

Dilluns: calor intensa

La nit de diumenge a dilluns ha estat novament molt suau, amb mínimes tropicals (per sobre dels 20 ºC) en moltes comarques, especialment a la costa. Tot i això, ha estat la primera nit sense alertes per calor nocturna del Servei Meteorològic de Catalunya. Durant el dia la calor tornarà a ser molt intensa, però molt semblants a les del diumenge sense els extrems de dies enrere

Els núvols baixos del matí, que faran la guitza als banyistes en alguns trams de la costa, donaran relleu a un dia molt assolellat i tranquil. L'excepció la trobarem, un dia més, al Pirineu i al Prepirineu, on durant la tarda es repetiran els xàfecs de tarda, amb alguna tronada intensa de forma local. El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat alertes per intensitat de pluja a les comarques del Ripollès, Osona, el Lluçanès i el Berguedà.

Dimarts: primers canvis

El temps es mantindrà encara força estable dimarts al matí, però els canvis aniran a més al llarg del dia. La temperatura màxima baixarà més a l'interior i al Pirineu amb unes màximes que difícilment assoliran els 35 o 36 ºC a les zones més càlides, força per sota de les del cap de setmana, i unes mínimes més baixes a la costa i al Pirineu. A la tarda les nuvolades aniran a més i els xàfecs i les tempestes poden aparèixer al Pirineu i Prepirineu, als Ports i potser a Ponent, així com en zones properes.

Dimecres: tongada de ruixats i tempestes

L'entrada d'aire fred en altura farà que el temps sigui més inestable, amb ruixats i tempestes que poden afectar pràcticament qualsevol comarca del país i ser localment intenses. Ara mateix tot apunta a un dimecres al matí que ja començarà amb ruixats en molts punts i que s'estendran més a la tarda, tot i que encara és difícil afinar on cauran els més importants. Aquest canvi de temps farà que la temperatura experimenti un descens molt notable, amb màximes que amb prou feines superaran els 30 ºC en ciutats com Lleida i que quedaran per sota d'aquesta marca a la costa i a la meitat nord.

Balanç de la calor extrema i dels ruixats

Les temperatures van tocar sostre dissabte, amb 40,8 ºC a Seròs i 40,7 ºC a Lleida ciutat i Torres de Segre (Segrià) com a màximes més altes del dia. Diumenge ja van quedar una mica per sota d'aquests registres i es van enfilar fins als 39,9 ºC a Lleida, 39,7 ºC a Vilanova de Segrià o els 39,4 ºC a Baldomar (Noguera).

Els ruixats de tarda també van aparèixer novament a les comarques pirinenques, deixant acumulacions localment destacades en zones d'alta muntanya. Destaquen els 23 l/m² de Malniu (2.230 metres, a la Cerdanya), els 11 de Salòria (2.451 metres, al Pallars Sobirà) o els 4 de Puigcerdà (Cerdanya).

stats