La méteo

La méteo: més tempestes de tarda a l'espera que dimarts plogui en molts indrets

Aquest cap de setmana farà calor d'estiu, però gairebé enlloc es passarà dels 35 graus

09/06/2023
3 min

BarcelonaTarda de tempestes molt aïllades però intenses. Hi ha hagut xàfecs forts al prelitoral central, al Pirineu, als Ports i fins i tot a l'Altiplà Central. D'entre les tempestes destaca sobretot el ruixat que ha deixat 30 l/m² en poc més de mitja hora a Montserrat, fet que ha provocat una esllavissada i ha obligat a desallotjar preventivament l'hotel que hi ha al costat del monestir. La primera avaluació no ha detectat danys estructurals als edificis, segons els Bombers. L'aigua ha baixat amb força pels carrers i fins i tot ha calgut tallar la carretera que dona accés al monestir des del Bruc. Entre maig i els primers nou dies de juny a Montserrat ja han caigut 118 l/m², més pluja que en els sis mesos anteriors.

També han caigut 17 l/m² a Mollet, a la Beguda Alta i a Talarn, 16 a Vacarisses, 15 al Montsec d'Ares i a la Pobla de Segur i 14 a Sort i a l'Ametlla del Vallès. Al Pirineu occidental les precipitacions han caigut sobretot de matinada i a primera hora del matí. Fins al vespre seguiran apareixent ruixats puntuals però localment forts en comarques interiors i prelitorals.

Aquest migdia ha sigut un dels més calorosos de l'any fins ara, però en general la temperatura no ha sigut gaire més alta del que tocaria. La mitjana de les màximes ha arribat a 25 °C, però cal tenir en compte que a finals d'abril ja vam tenir un dia amb temperatures tan altes com avui. D'entre les màximes destaquen els 33,9 °C de Cabanes, els 33 de Vinebre, els 32,3 del Pantà de Riba-roja o els 32,1 de Seròs.

El cap de setmana les tempestes de tarda aniran recuperant el protagonisme, sobretot al Pirineu, a la Catalunya Central i en comarques interiors de Girona, però més aïlladament també en altres comarques interiors i prelitorals. Diumenge hi haurà més tronades de tarda que dissabte i probablement s'acumularan pluges també més abundants. El Meteocat té actius diversos avisos per intensitat de pluja, tant per aquesta tarda com per a demà. De cara a demà l'SMC avisa de perill alt per intensitat de pluja a la Selva, a la Garrotxa, al Ripollès i a Osona, cosa que ha fet que Protecció Civil hagi activat la prealerta del pla Inuncat.

Al voltant de dimarts que ve les restes de la pertorbació Oscar, que ha afectat amb intensitat els arxipèlags de Madeira i les Canàries aquestes últimes hores, afavoriran que els ruixats arribin a moltes comarques. Entre dimarts a la tarda i dimecres al migdia s'entreveu cada cop més probable una de les tongades de ruixats més extenses de la primavera, encara que les pluges continuïn sent irregulars. Encara hi ha incertesa, però les últimes actualitzacions dels models de previsió han reforçat la possibilitat que caiguin entre 5 i 10 l/m² en moltes comarques i pluges més importants entre el Pirineu i la Catalunya Central.

Aquesta setmana els embassaments han fet una pujada més clara i ja ens hem situat al nivell més alt des de principis de març. Les reserves de les conques internes tot just arriben al 27,5%, però s'ha de dir que han augmentat gairebé dos punts percentuals en una setmana. L'embassament que més puja és el de Sau, que ha passat del 7% a finals d'abril al 21% avui, en part perquè forma un sistema únic amb Susqueda, que en aquest temps ha passat del 38% al 33%.

El cap de setmana, la temperatura continuarà pujant una mica més. Entre dissabte i dilluns la calor serà marcadament d'estiu, amb màximes que s'acostaran als 35 °C a Ponent i temperatures prop dels 30 en moltes comarques. El canvi de temps de dimarts farà baixar clarament el termòmetre i tornarem a una sensació més de final de primavera que no de ple estiu. A més a més, les últimes actualitzacions dels models de previsió han rebaixat les possibilitats d'una nova pujada de la temperatura de cara al cap de setmana del 17 i 18 de juny, tot i que encara hi hagi força incertesa en el pronòstic.

El mar, una mica més fred

Molta gent s'ha començat a acostar a la platja aquestes últimes setmanes a mesura que la temperatura va pujant. Aquest dijous l'observador de Barcelona, Diego Lázaro, ha detectat que la temperatura del mar ha baixat gairebé un grau en una setmana, de 20 graus ha passat a 19, un valor que és un grau més baix que la mitjana dels últims 17 anys. Segurament el motiu és una combinació del fet que aquesta setmana ha fet una mica més de vent i això ha fet aflorar aigües subterrànies més fredes, i també hi pot haver ajudat l'aportació d'aigua dolça d'uns rius que baixen més plens que fa algunes setmanes.

stats