La méteo

Caldrà vestir-se per capes aquest cap de setmana

Les nits continuaran sent fredes, però de dia l’ambient serà més càlid

3 min

BarcelonaJa tenim aquí el cap de setmana després de la contundent refrescada a tot el país, amb glaçades i enfarinades al Pirineu (trobareu totes les dades i imatges al final d’aquesta informació). Aquest dissabte ens tornarem a llevar amb molta fresca o fred per a l’època, però al migdia ja sumarem algun grau amb més bonança. Per tant, caldrà vestir-se per capes, ja que la roba d’abric de primera hora ens sobrarà al centre del dia. El sol dominarà en un cap de setmana per aprofitar, i diumenge els termòmetres pujaran tant de dia com de nit. No obstant això, estem pendents d’un nou canvi de temps que a mitjans de la setmana que ve ens pot portar més pluja i una nova refrescada.

Dissabte: marcat contrast tèrmic

Abriguem-nos bé a primera hora perquè tornarà a fer fred atípic per a l’època, més propi de plena tardor. Fins i tot les mínimes tocaran fons en planes i fondalades d’arreu del país, i tan sols començaran a pujar a alta muntanya. No es descarta alguna glaçada feble a les valls pirinenques, mentre que gran part de l’interior registrarà mínimes de 5 °C a 9 °C, i a la costa i al prelitoral hi haurà molts valors de 10 °C a 15 °C.

Hi haurà un marcat contrast tèrmic, ja que les màximes pujaran més, especialment al nord, amb ambient més càlid al centre del dia i moltes màximes de 21 °C a 26 °C, més baixes en àrees de muntanya. Tot plegat amb sol i calma a tot el país, sense pluja enlloc i pràcticament sense núvols. El vent del nord es mantindrà als dos extrems, però el mestral anirà clarament a la baixa i a la tarda també ho farà la tramuntana del cap de Creus cap al sud de l’Empordà.

Diumenge: temperatures més altes

Les temperatures pujaran més diumenge, tant de dia com de nit, tot i que es mantindrà el contrast tèrmic entre les mínimes i les màximes. Ambient càlid durant les hores centrals del dia, amb mànigues curtes a diverses comarques. El sol seguirà dominant sense excepcions, amb restes de vent al nord de l’Empordà i al sud.

Nous canvis la setmana que ve

Dilluns es mantindrà la calma i fins i tot tocaran sostre els termòmetres, amb calor marcada al centre del dia. No obstant això, estem pendents d’un embossament d’aire fred que arribarà a la nostra zona mediterrània a partir de dimarts i dimecres. Serà a partir de llavors quan, segons indiquen els mapes, ens podrien visitar diverses tongades de pluges, xàfecs i tronades a casa nostra. Un extrem encara molt incert que haurem d’anar confirmant, però que aniria acompanyat d’una nova i marcada refrescada.

Balanç de l’atípica refrescada

El matí de divendres ha estat sobtadament de plena tardor i de jaquetes amb massa fred per a l'època. Les mínimes s'han mogut tan sols entre els 5 °C i els 9 °C a l'interior, i a gran part de la costa s'ha baixat dels 15 °C. Al Pirineu les glaçades han estat intenses a les cotes altes i encara duren, mentre que també ha glaçat feblement en alguna vall, destacant els -0,4 °C de Das (Cerdanya). De fet, en aquest municipi s'ha viscut la tercera glaçada més primerenca.

De dia els termòmetres també han quedat molt frenats, amb la majoria de màximes entre els 18 °C i els 14 °C, tot i que amb més fresca en zones de muntanya. Tan sols s’han assolit o superat lleugerament els 25 °C a Ponent i al sud del país. Tot plegat amb vent del nord que ha seguit bufant als dos extrems del país, especialment a l’Empordà. Destaca la ratxa màxima de 121 km/h a Portbou (Alt Empordà).

Una contundent baixada dels termòmetres que ha provocat que les precipitacions que han caigut fins divendres al matí a l’Alt Pirineu hagin estat en forma de neu per primera vegada aquesta temporada als 2000 m o 1800 m aproximadament. Una enfarinada testimonial que ha deixat les primeres imatges lleugerament blanques de la temporada.

stats