La méteo

La méteo: augment dels núvols i migdies no tan primaverals

Aquest cap de setmana hi haurà més moments de cel enterbolit. L'ambient no serà tan primaveral, però el fred no tornarà a mitjà termini.

3 min

BarcelonaEl termòmetre ha començat a recular una mica a les cotes mitjanes i altes, però en general aquest matí ha sigut tan poc fred com el d'ahir. Ha costat baixar dels 5 graus i, com ja ha passat els dos últims matins, no han sigut més d'un 40% les estacions que han tingut una mínima relativament freda per sota d'aquest llindar. D'entre les mínimes destaquen els -3,1 °C del Pont de Suert, els -1,4 de Sort i de la Pobla de Segur o també la mínima negativa de Girona (-0,6 °C).

Tant per cent d'observatoris amb temperatura mínima sota zero
A partir de dades de 125 estacions del Meteocat. No es tenen en compte les estacions d'alta muntanya.

Un dia més la boira marcarà el temps a Ponent, mentre en general el temps serà estable i com a molt amb algunes bandes més de núvols prims que els últims dies. No és descartable també que apareguin boires o boirines sobre el mar que freguin la costa.

Ahir les altes temperatures van deixar una dada que, tot i no ser oficial, podria passar a la història. Aquest migdia de dijous dues estacions de la xarxa Avamet del País Valencià van superar els 30 graus, en el que segons alguns experts en dades meteorològiques extremes suposa un rècord per al primer mes de l'any a tot Europa.

Els 30,7 °C que hi va haver a Calles (als Serrans) i a Gavarda (a la Ribera Alta) suposen un fet inèdit segons el climatòleg i expert en registres extrems de temperatura, Maximiliano Herrera. Cap estació oficial de l'Aemet ha superat, però, aquest llindar: la més alta de les dades oficials són els 29,5 de Xelva i els 29,3 de Carcaixent.

A Catalunya ahir el termòmetre va saltar per sobre dels 25 graus en alguns punts de la Garrotxa i de la Selva. Destaquen els 25,4 °C d'Anglès, els 25,3 de la Vall d'en Bas o els 25,2 d'Olot. Més d'un 40% de les estacions de les quals fem seguiment van passar dels 20 graus al migdia i 21 estacions del Meteocat van batre el seu rècord del mes de gener.

A Núria el termòmetre va arribar a 16,7 °C. Abans de començar aquesta setmana, el rècord de gener en aquest punt elevat del Ripollès era de 14,1 graus. Tot i que a Ponent la temperatura no va passar de 8 graus en tot el dia a causa de la boira, la mitjana de les temperatures màximes a Catalunya va ser 7,5 graus més alta del que tocaria.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període referència 2009-2020.

Avui les màximes encara seran molt altes i se seguiran superant amb facilitat els 20 graus al migdia, sobretot en comarques de Girona. A mesura que avanci el cap de setmana la temperatura anirà reculant, tot i que el descens es notarà més de dia que de nit.

No farà fred, però en algunes comarques del nord-est el termòmetre recularà fins a 7 o 8 graus respecte dels valors d'avui. Alguns models de previsió fan pensar que el pas de petits fronts durant el cap de setmana podria aixecar una mica les boires, de manera que mentre en general la temperatura recularà, a Ponent podria pujar.

El cap de setmana hi haurà més moments de cel enterbolit, sobretot diumenge, que pot ser un dia mig tapat en moltes comarques de la meitat nord. Entre dilluns i dimarts els núvols seran més espessos i a prop de mar no és descartable que s'arribin a escapar alguns plugims, sobretot a l'Empordà i a les Terres de l'Ebre, precipitacions que no passaran de les quatre gotes.

No hi ha el més petit símptoma de pluges o nevades significatives a deu dies vista, i tot fa pensar que haurem d'esperar com a mínim al 6 o 7 de febrer per poder explicar algun canvi destacable.

Els embassaments, per sota del 16%

Ahir el nivell dels embassaments de les conques internes de Catalunya va baixar ja per sota del 16%, després del descens sostingut dels últims cinc mesos. L'última vegada que les reserves van repuntar tímidament va ser durant la tongada de pluges de finals d'agost.

Pel que fa als embassaments, Sau ha baixat ja del 5%, però cal tenir en compte que part d'aquesta baixada es deu a l'acumulació de la seva aigua que es fa a Susqueda, on el nivell ha augmentat tímidament fins al 21% durant l'últim mes. El pantà de Darnius-Boadella està a punt de baixar del 12%. Els de Siurana i Riudecanyes estan al 3%. En canvi, els embassaments de la conca de l'Ebre mantenen un nivell més raonable, del 42%.

stats