La méteo
previsions03/06/2023

Tarda de pedregades i tempestes localment fortes

A la capçalera del Ter avui ha plogut per catorzè dia consecutiu, un rècord com a mínim des del 2009

Escolta aquí la previsió del temps

Tarda molt moguda avui a Catalunya amb tempestes localment fortes escampades per moltes comarques. Al migdia els aiguats més intensos han afectat sectors del prelitoral, però amb el pas de la tarda les tempestes han anat apareixent també en moltes comarques interiors. Diverses tronades han anat acompanyades de pedra, per exemple a Moià, a Tàrrega i a Olot, però també en altres punts del Vallès i a les Muntanyes de Prades.

Cargando
No hay anuncios

Fins a les 19 h destaquen els 45 l/m² acumulats a Olot i a Terrassa, els 44 de Vacarisses, els 40 d'Os de Balaguer, els 36 de Camarasa, els 31 d'Albanyà o els 28 de Sant Pau de Segúries. Les tempestes són estàtiques, cosa que fa que en alguns indrets plogui molt i a pocs quilòmetres poc o gens. A Olot els Bombers han hagut d'assistir una família a qui havia entrat aigua al cotxe sense que hi hagi hagut ferits. Els Bombers també han hagut de fer una vintena de sortides a Terrassa per baixos inundats, embornals embussats i vials plens d'aigua.

Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios

Durant la tarda cal tenir en compte la possibilitat de pluges que puguin acumular més de 20 o 30 l/m² en poca estona. Aquest matí el Meteocat ha enfilat a perill alt el risc d'aiguats en cinc comarques de la Catalunya Central: el Bages, el Solsonès, el Berguedà, la Segarra i l'Anoia. L'avís per intensitat de pluja, però, afecta la majoria de comarques.

Cargando
No hay anuncios

Avui s'ha igualat un rècord curiós al Pirineu oriental. A Ulldeter ja són 14 dies seguits en què com a mínim ha caigut 1 l/m², s'iguala així la ratxa més llarga de dies seguits de pluja amb dades des del 2009 que es va produir durant el juliol del 2013, un mes en què es van haver de succeir els rescats i les evacuacions de campaments infantils i juvenils a causa de les freqüents tempestes al Pirineu.

Precipitació diària a Ulldeter des de l'1 de maig
Dades en l/m2
Cargando
No hay anuncios

Hi ha una altra estació d'alta muntanya que ja ha batut un rècord similar, l'observatori de Prat d'Aguiló, al nord del Cadí, que acumula 12 dies seguits de pluja, s'ha superat la ratxa més llarga des del 2009 que era d'onze dies i que en aquest cas datava del 2018, quan entre el 28 de maig i el 7 de juny també va ploure com a mínim una mica cada dia.

De cara a demà i dilluns la inestabilitat anirà disminuint. A les tardes continuaran creixent nuvolades, però els ruixats seran menys importants i plourà en menys indrets. Diumenge les tempestes tornaran a afectar sobretot el Pirineu, el Prepirineu, algunes comarques de la Catalunya Central i potser fins i tot sectors del Montsec. Els xàfecs deixaran de banda la costa.

Cargando
No hay anuncios

A més llarg termini és probable que a mitjans de la setmana que ve passem per una fase de temps una mica més estable en què fins i tot deixi gairebé de ploure al Pirineu, encara que hi hagi moltes estones de cel mig ennuvolat en general. No sembla que aquesta disminució de la inestabilitat hagi de ser, però, el punt final d'aquest període de ruixats i tempestes de tarda; segurament cap a final de setmana les tronades tornaran a guanyar empenta, com a mínim en comarques de muntanya.

Cargando
No hay anuncios

Els mapes de probabilitat que en total se superin diferents llindars de pluja durant els pròxims nou dies segueixen dibuixant valors alts gairebé arreu per com a mínim pluja destacable (5 l/m²), només es deixa de banda la costa. I al Pirineu continua havent-hi valors alts de probabilitat que se superin els 50 l/m², cosa que sens dubte fa pensar que, encara que sigui de manera molt irregular i dispersa, les capçaleres dels rius seguiran rebent pluja.

Cargando
No hay anuncios

La calor anirà arribant a mesura que avanci la setmana que ve. Una estranya pertorbació al voltant de les Canàries impulsarà aire més càlid cap al nostre àmbit que farà que de cara al tram final de la setmana que ve la temperatura es vagi enfilant. Ens instal·larem en temperatures una mica més altes del que tocaria, però res fa pensar en cap calorada forta o especialment destacable. Al voltant de divendres que ve hi haurà més temperatures de 30 graus, però els models ja comencen a entreveure amb claredat que aquesta pujada de la temperatura serà transitòria i que aviat tornarem a valors normals de finals de primavera. No està clar ni tan sols que aquest pic de temperatura sigui més notori que el de dissabte passat o el de principis de maig.