La méteo

La méteo: petits canvis a l'espera d'una possible nova tongada de pluges

Un front desgastat provocarà fins dimarts alguns ruixats al nord i divendres arribaria una borrasca més activa

2 min

BarcelonaEl temps serà més tranquil aquest dilluns després dels xàfecs i nevades del cap de setmana. No obstant, el vent no desapareixerà del tot d'algunes comarques i a la tarda arribarà un petit front amb alguns canvis. Sembla que aquesta nova setmana l'acabarem amb noves pluges que poden ser força generals, situació que haurem d'anar confirmant.

Dilluns: temps de més a menys

A primeres hores cal abrigar-se, ja que el fred és hivernal amb força glaçades. No obstant, les temperatures pujaran al migdia amb una mica més de bonança a l'espera d'alguns canvis en el cel amb el pas de les hores.

Al llarg del dia, anirà arribant un front desgastat que, de cara a la tarda, farà augmentar la nuvolositat d'oest a est i deixarà un cel enteranyinat i fins i tot tapat a Ponent. Al Pirineu occidental i a Ponent hi arribaran alguns ruixats a partir del vespre, amb una cota de neu que baixarà dels 1.600 als 1.200 metres. Al matí farà més sol i el vent de mestral encara bufarà durant el dia al centre i sud, tot i que s'anirà afeblint. La tramuntana només bufarà fins al matí al nord de la Costa Brava.

Dimarts: ruixats al nord-est

El front de dilluns ja serà història i les clarianes guanyaran terreny, tot i que a primera hora del dia hi haurà alguns núvols baixos a punts de l'interior. A partir de mig matí i migdia creixeran nuvolades al quadrant nord-est, fins i tot amb algun xàfec localment intens i acompanyat de tempesta o calamarsa. La cota de neu se situarà entorn els 1.100 metres, però serà inferior al vessant nord del Pirineu, on nevarà intermitentment i de manera feble durant tota la jornada.

Precipitació prevista dimarts.

A partir de dimecres: calma abans de més pluja

El temps serà menys mogut a partir de dimecres, amb dos dies de menys moviment meteorològic, clarianes i un mercuri estable, amb valors normals per a l'època de l'any. Els models meteorològics indiquen que a partir de divendres i durant el cap de setmana ens visitaran fronts i borrasques més actives, amb més pluja que podria ser general, però és una situació que encara és incerta i que caldrà confirmar durant els pròxims dies.

Balanç d'una matinada de ruixats i nevades

El front que ha travessat Catalunya el cap de setmana va anar acompanyat de xàfecs a moltes comarques, més intensos i persistents a la meitat nord i al quadrant nord-est. Els ruixats van acumular 44 l/m² a Roses (Alt Empordà), 26 l/m² a Portbou (Alt Empordà), 16 l/m² a Cabrils (Maresme) o 13 l/m² al Pantà de Siurana (Priorat), i en alguns casos, especialment mar endins, acompanyats de tempesta.

L'entrada d'aire fred que va arribar amb el front va provocar un descens ràpid de la cota de neu, que inicialment es trobava entorn els 1.000 metres i va acabar baixant fins als 600 o 700 metres, provocant emblanquinades en indrets menys habituals, com Viladrau (Osona), amb entre 10 i 15 cm de neu, o Prades (Baix Camp). Neu al Montseny, a Montserrat, a les muntanyes de Prades o als Ports, mentre que al Pirineu la nevada va ser més destacable, amb 26 cm de neu nova a Boí (Alta Ribagorça), 22 cm a Núria (Ripollès) i 13 cm a Vielha (Vall d'Aran).

stats