La méteo: tongada de pluges extenses i gir cap a l'hivern
Aquest divendres els xàfecs s'estendran per moltes comarques de Girona i de Barcelona. La matinada de diumenge serà la més freda de la tardor
BarcelonaAquesta tarda han començat a aparèixer alguns ruixats no només a l'oest sinó fins i tot en punts de la costa. Pluges minses que fins a les 16 h han acumulat 1,7 l/m² a Ascó, 1,5 al Pont de Suert i dècimes de litre en indrets com l'Ametlla de Mar, Amposta, el Vendrell o la Granadella.
Arriba un canvi de temps semblant a d'altres que hem tingut durant la tardor, és a dir, amb precipitacions extenses però només abundants en alguns indrets del Pirineu occidental. El Meteocat té actiu un avís per la possibilitat que s'acumulin més de 100 l/m² en cotes altes del Pallars, de la Ribagorça i de la Vall d'Aran, però en moltes comarques si se superen els 5 o 10 l/m² ja serà molt.
Avui les pluges afectaran sobretot aquest racó del nord-oest del país, i només de manera dispersa plourà també en altres comarques de la meitat oest, sobretot a la tarda. De nit i matinada la pertorbació s'anirà acostant a l'est, on tot fa pensar que es reactivarà i deixarà també xàfecs en moltes comarques. Demà el paraigua farà falta en moltes comarques de Girona i Barcelona i al Pirineu els ruixats irregulars es podran presentar a qualsevol hora del dia, però a la majoria de comarques de l'est plourà sobretot durant la tarda i nit.
No és descartable que en llocs del Ripollès, la Garrotxa i el nord d'Osona es puguin acumular també més de 20 o 30 l/m² en alguns casos. Unes quantitats que no revertiran la tendència a la baixa dels pantans de les conques internes, però sí que podrien aturar-ne la baixada alguns dies.
Moltes de les precipitacions que cauran avui al Pirineu seran bàsicament en forma de pluja, perquè fins a la nit la cota de neu quedarà per sobre dels 2.000 metres, però divendres baixarà per sota dels 1.500 i hi haurà una nova emblanquinada notable a la Vall d'Aran, al nord del Pallars, a Andorra i en indrets de la Cerdanya i del nord del Ripollès, acumulacions que arribaran a superar els 10 cm al Pirineu més occidental.
Dissabte encara cauran alguns ruixats més aïllats en comarques de l'est i nevades al vessant nord del Pirineu, però en general farà sol. Diumenge el temps serà tranquil, però amb moments de cel enterbolit o mig tapat, sobretot al centre del dia.
Avui l'entrada del vent de garbí afavorirà temperatures molt altes per a l'època en comarques de Girona i en general a l'est de Catalunya. Per contra, l'arribada de la pertorbació ja començarà a fer baixar el termòmetre a Ponent. Els mapes de diferència de temperatura entre ahir i els pròxims dies marquen clarament aquestes diferències i anuncien l'arribada del fred a partir de divendres.
Una irrupció freda marcarà la segona part de la setmana i provocarà la sensació d'hivern més clara que hàgim tingut aquesta tardor. El fred més viu es notarà el cap de setmana i l'inici de la setmana que ve, moment en què les glaçades començaran a ser extenses en comarques interiors i en molts sectors del prelitoral.
Fixeu-vos en com canvia el color dels mapes de temperatura mínima prevista i com, de cara a diumenge a la matinada, la taca de mínimes sota zero s'estén com en cap altre dia de la tardor fins ara.
Aquest fred més viu durarà fins a l'inici del pont de la Puríssima, però el més probable és que de cara al cap de setmana següent la temperatura ja torni a ser una mica més alta del que caldria esperar per a l'època.
El vent s'anirà deixant sentir en molts indrets. Avui bufarà de garbí, amb ratxes que a última hora podrien arribar a ser fortes en algunes comarques del nord-est. El Meteocat té actiu un avís per possibles ratxes de més de 70 km/h que afecta des de la Cerdanya i el Ripollès fins a la Selva i el Maresme. En l'inici del cap de setmana la tramuntana i el mestral entraran amb força i dissabte hi haurà alguns cops de vent puntualment forts a les Terres de l'Ebre i al nord de la Costa Brava.
Per a qui ja estigui pensant en el pont de la Puríssima, de moment la previsió encara és poc clara, però a partir de dijous de la setmana que ve hi ha indicis cada cop més clars que puguin tornar a caure algunes precipitacions, de moment amb un patró que semblaria molt semblant al d'altres moments de la tardor: és a dir, pluges i nevades molt més destacables al Pirineu i al Prepirineu occidentals que no pas al conjunt de Catalunya. Caldrà seguir-ho.
Novembre també rècord
Aquest migdia la temperatura ha tornat a ser molt alta per a l'època, una dinàmica que s'ha repetit en diferents moments del mes. El termòmetre ha arribat a 24,2 °C a Castellbisbal, a 24 a Palafrugell, a 23,7 a Girona i a 23,6 a la Zona Universitària de Barcelona i als Hostalets de Pierola. De mitjana les màximes han sigut més de 5 graus més altes del que tocaria per a l'època, valors de principis de mes.
Es tanca així un novembre que ha sigut el més càlid com a mínim des del 2009 a Catalunya. La temperatura mitjana del mes a partir de dades de 140 estacions del Meteocat s'ha situat en 11,2 °C, una dècima per sobre del valor de l'any passat. Les dades d'alguns observatoris centenaris fan pensar que la dada d'enguany no té precedents des que es recullen dades. A l'Observatori de l'Ebre la mitjana ha sigut de 16,7 °C, quatre dècimes superior al ja rècord de l'any passat, al Fabra de Barcelona s'ha quedat en 14,8 °C mig grau inferior al rècord del 2022.