La méteo

Augment de la inestabilitat, amb xafogor a la costa

Avís per pluges intenses de cara a diumenge i ambient més fresc on plogui

3 min
Cumulunimbus arcus, ahir a la tarda, des de Sant Bartomeu del Grau (Osona)

Els xàfecs i les tempestes aniran guanyant protagonisme aquest cap de setmana, després d'una primera tongada de ruixats que divendres va regar algunes comarques catalanes del nord del país (teniu totes les dades de precipitació al final d'aquesta informació). Durant les pròximes hores el temps, però, encara no serà del tot inestable i, en general, el cap de setmana lluirà el sol en molts punts. No obstant això, els canvis començaran aquesta tarda, amb noves tronades al Pirineu de Lleida. Els models indiquen l'entrada d'un petit front que portarà aire més fred en altura i, per tant, les nuvolades es desenvoluparan amb força, especialment de cara a diumenge.

Dissabte: estabilitat matinal abans d'una nova tongada de ruixats

Dissabte serà un dia relativament tranquil, amb sol i intervals de núvols. Les precipitacions de tarda quedaran molt restringides al nord-oest del país, tot i que també podrien arribar a punts de les comarques de Ponent i del Pirineu oriental. El protagonisme també serà per al vent de component sud, que bufarà amb cops moderats durant bona part de la jornada. La temperatura experimentarà pocs canvis, amb mínimes tropicals en força indrets de l'interior i un migdia molt càlid pràcticament arreu.

La calor serà moderada, més intensa a Ponent, on fregaran els 35 °C. A la costa o al prelitoral es notarà una calor molt enganxosa, amb un augment de la humitat ambiental que farà incrementar la sensació de xafogor. Les màximes a Barcelona arribaran fins als 30 °C.

Temperatura màxima prevista

La matinada vinent, novament, serà de mal dormir, excepte al Pirineu, on les tronades refrescaran la nit.

Temperatura mínima prevista

El vent bufarà del sud i sud-est, moderat a la Costa Brava i a l'interior de les Terres de l'Ebre, al sud de Ponent i a l'interior del Camp de Tarragona.

Diumenge: ruixats i descens tèrmic

Diumenge serà el dia més mogut de la setmana, amb una tongada de ruixats més extensa que podria afectar també la meitat sud i el centre de Catalunya, a més de les zones del Pirineu on ja ha plogut en els últims dies. Al matí ja apareixeran molts núvols pel sud del territori, amb els primers xàfecs a les Terres de l'Ebre o el Camp de Tarragona. Amb el pas de les hores els xàfecs podran caure en qualsevol punt del país. Les tronades es reactivaran al migdia, sobretot a la Catalunya Central i al Pirineu o Prepirineu. Meteocat ha emès un avís per pluja intensa (possibles aiguats de 20 o 30 mm en menys de mitja hora).

Avís per pluja intensa prevista

Localment, podrà caure alguna calamarsada o pedregada; per tant, caldrà anar amb compte amb les tempestes i la seva evolució.

També serà notícia l'entrada del vent de tramuntana i mestral als dos extrems del país, que farà que torni a alterar-se la situació marítima en alguns trams de la costa. Dominaran els vents de component est a la resta de la costa, amb maror a tot el litoral i forta maror al nord del cap de Creus.

El mercuri viurà un descens destacable, amb màximes que baixaran entre 3 °C i 5 °C en general i difícilment assoliran la marca dels 30 °C fora de Ponent, l'interior de l'Ebre i alguns trams de la costa.

Temperatura màxima prevista

La davallada tèrmica serà més perceptible al Pirineu, on les màximes voltaran els 25 °C a les valls. A partir de dimarts que ve tornarà a recuperar-se el termòmetre.

Balanç dels ruixats de les últimes hores

Aquest divendres la pluja va aparèixer en diverses comarques, novament acompanyada de tempesta i localment de calamarsa. Els xàfecs van deixar: 27 l/m² a Das (Cerdanya), 20 l/m² al Pont de Suert, 19 l/m² a Oliana, 11 l/m² a Gisclareny i 16 l/m² al santuari de Queralt (Berguedà).

Tempesta elèctrica des de Manlleu
stats