La méteo

La méteo: tongada de pluja, enfarinades a cotes baixes i fred per pocs dies

Aquest divendres el paraigua farà falta gairebé arreu a partir del migdia. El cap de setmana serà d'hivern, però la setmana que ve tornarà l'ambient de primavera

18/01/2024
3 min

BarcelonaLes temperatures han sortit de mare. Aquest matí la mitjana de les mínimes s'ha enfilat més de 8 graus per sobre del que tocaria, i a hores d'ara és el valor més alt registrat en un mes de gener com a mínim des del 2009, mig grau per sobre de l'anterior rècord del 21 de gener del 2018. El dia ha començat amb 17 graus a la Bisbal d'Empordà, amb 16 a Tarragona i amb 15 a Girona i a Barcelona. Si s'agafa el període de referència 2009-2020 les temperatures d'aquest matí serien normals el 20 de maig.

Anomalia diària de les temperatures mínimes a Catalunya
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020

Ahir l'històric Observatori de l'Ebre va registrar una màxima de 23,7 °C. Amb dades des del 1920, és el valor més alt en plena setmana dels barbuts. A l'Aldea i a Alcanar el termòmetre encara va pujar una mica més: 24,1 °C.

Avui es repetiran les màximes de més de 20 graus i fins i tot hi haurà alguns valors a prop o per sobre dels 25 a les Terres de l'Ebre i en algunes comarques del nord-est. A Ponent i al Pirineu, en canvi, l'ambient no serà ni de bon tros tan suau al migdia.

A partir de demà un nou canvi de temps normalitzarà l'ambient, i cal esperar un cap de setmana amb sensació d'hivern i temperatures molt més baixes. Fixeu-vos en el fet que les temperatures nocturnes baixaran fins a 10 graus en algunes comarques a mesura que avanci el cap de setmana. Tornaran les mínimes per sota dels 5 graus i fins i tot alguns valors sota zero, no només al Pirineu, sinó també en fondalades interiors.

Però la setmana que ve tornarà a ser molt suau i és possible que entre dimecres i dijous el termòmetre s'enfili tant o més que aquests últims dies. Un altre episodi de temperatures exageradament altes per a l'època portarà un ambient de plena primavera amb màximes que fàcilment tornaran a superar els 20 graus.

Entre dimarts i dimecres hi ha hagut precipitacions força extenses a l'oest, i en moltes capitals de comarca han caigut més de 5 l/m². Destaquen els 42 l/m² de la Torre de Cabdella, els 38 de Boí, els 29 del Port del Comte, els 24 d'Espot, els 23 del Pont de Suert o els 18 de Sort. Moltes capitals de Ponent van rebre precipitacions com a mínim destacables: Lleida, Mollerussa i les Borges Blanques 7 l/m²; Gandesa i Tàrrega, 6.

Demà arribarà un altre canvi de temps que farà ploure una mica més i en més comarques. Les últimes actualitzacions dels models de previsió fan pensar en una tongada de pluja que, si bé no serà important, sí que podria deixar més de 20 o 30 l/m² en algunes comarques, sobretot al voltant del Camp de Tarragona i en general en comarques del sud i de Ponent. Les pluges arribaran al voltant del migdia i es podrien allargar fins a la nit. Podria ser la ploguda més important des de mitjans de setembre al terç sud de Catalunya. El paraigua farà falta a tot arreu durant la segona part del dia.

La cota de neu baixarà en picat durant el dia, a la tarda podria nevar fins al fons de les valls al Pirineu occidental i també són possibles emblanquinades per sota dels 1.000 metres als Ports.

És molt poc probable que aquesta ploguda revifi els embassaments de les conques internes de Catalunya. Com més a l'est i més al nord, menys probable és que s'arribi a acumular gran cosa més que quatre gotes.

A més, a llarg termini hi ha poques possibilitats que torni a ploure abans que s'acabi el mes de gener. Després del canvi de temps de divendres entrarem en una fase de temps estable i anticiclònic que s'allargarà ja com a mínim fins als últims dies del mes.

Ahir hi va haver cops de vent de fins a 142 km/h al Puig Sesolles del Montseny, de 118 al llac Redon i de 101 a Ulldeter. Avui el ponent continuarà bufant amb ratxes fortes en llocs elevats i serà moderat en moltes comarques, sobretot a la Costa Brava i a l'altiplà central. El cap de setmana encara serà present a la costa, més de gregal, i això farà que fins diumenge el mar estigui força mogut.

stats