La méteo

La méteo: nova fase de calor de juny i potser noves tempestes el cap de setmana

El pic de calor d'aquesta setmana no serà tan fort com el de l'anterior, però s'hi assemblarà molt

02/05/2023
3 min

BarcelonaSeguim atrapats en aquesta primavera massa estiuenca. Tot i que a primera hora avui les temperatures han sigut força normals per a l'època, al migdia ha fet una calor molt de juny. De mitjana les màximes han sigut 4,5 graus més altes del que tocaria, a Vinebre s'han arribat a superar els 30 graus (30,2 °C), i destaquen també les màximes de fins a 29,1 °C de l'Observatori de l'Ebre, de 27,9 del Pantà de Siurana o de 27,8 de Girona.

Ahir les tempestes van tornar a ser fortes, però van quedar limitades a un petit grup de comarques. La majoria es van formar entre el Moianès, el Bages i Osona, però van baixar ràpidament cap al Vallès Oriental i el Maresme, on les pedregades es van anar repetint durant el dia. En alguns pobles, sobretot al sud del Maresme, hi va haver dues pedregades en diferents moments del dia. Cal destacar els 18 l/m² acumulats a Sant Celoni, els 13 de Castell d'Aro i els 11 de Granollers, Sant Feliu de Guíxols i el Masnou.

A llarg termini hi ha motius per pensar en noves precipitacions, tot i que les últimes sortides dels models de previsió han tirat aigua al vi. Dimecres i dijous també seran dies amb molt de sol, però a partir del cap de setmana podríem entrar en una nova fase d'inestabilitat. En dies anteriors aquesta possibilitat de ruixats extensos al Pirineu durant el cap de setmana i bona part de la setmana que ve era més clara, i hi havia possibilitats fins i tot que aquests ruixats destacables poguessin afectar més comarques; a hores d'ara ja no hi ha tants motius per a l'optimisme, tot i que la previsió continua sent incerta. Entre dimecres i dijous que ve, dies 10 i 11, és quan hi ha més possibilitats d'una nova situació de tempestes que pugui assemblar-se a la dels últims dies.

Tampoc ajuda a l'optimisme la nova sortida dels mapes d'anomalia de precipitació prevista per setmanes que elabora el Centre Europeu de Prediccions (ECMWF). L'escenari d'inestabilitat que s'augurava al sud d'oest d'Europa per a la segona setmana de maig s'ha fos i ara s'apunta en tot cas a precipitacions normals per a l'època al nord i nord-est de la Península. Les pluges més abundants apunten un cop més a països com Grècia i Itàlia.

Pel que fa a la temperatura, els pròxims dies el termòmetre repuntarà clarament i tornarem a tenir una calor més de principis de juny que no de principis de maig. Segurament entre dijous i diumenge hi tornarà a haver màximes de fins a 30 graus i farà calor d'estiu, però el pic de temperatura no serà tan fort com el d'aquesta setmana. A més llarg termini és bastant possible una baixada del termòmetre que revifi la fresca al voltant del dia 10 de maig, tot i que el més probable és que la temperatura simplement baixi fins a valors normals per a l'època.

D'entre les acumulacions més importants dels últims tres dies cal destacar els 62 l/m² de la Quar, els 58 l/m² d'Ulldeter, els 50 de Núria, els 44 de Bagà, els 43 d'Olot, els 39 de Terrassa i els 36 del Tibidabo. En ciutats com Barcelona i Terrassa dissabte va ser el dia més plujós des de finals d'agost. Per fi ha entrat una mica d'aigua als embassaments. Avui al matí el nivell dels pantans de les conques internes se situava en el 25,4%, una dada un 0,2% superior a la de diumenge. És un augment anecdòtic, però cal destacar que no n'hi havia cap com aquest des de finals de setembre de l'any passat.

stats