La méteo

La méteo: l'onada de calor toca sostre abans d'un petit canvi de temps

Dimecres la calor serà extrema a Ponent i a l'Alt Empordà, però dijous el mercuri ja recularà en molts indrets

3 min

BarcelonaL’onada de calor que va començar dilluns va viure aquest dimarts el seu punt àlgid en alguns punts del país, amb l'Observatori Fabra de Barcelona batent el seu rècord absolut de calor en 110 anys d'història i moltes màximes d'entre 40 i 41 °C a l’interior i al prelitoral (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). Dimecres tornarà a ser una jornada excepcionalment càlida, tant de dia com de nit. Les temperatures de l'últim dia de juliol es dispararan aquesta vegada sobretot a les comarques de Girona, on hi haurà algunes màximes d’entre 40 °C i 42 °C, localment més altes. S’ha activat l’alerta vermella per calor molt intensa en aquesta zona. Dijous els termòmetres començaran a baixar i divendres tendiran a normalitzar-se.

Dimecres: calor extrema

El tercer dia d’onada de calor mantindrà les temperatures extraordinàriament altes. El plat fort es traslladarà a les comarques de Girona, on el vent reescalfat de garbí dispararà els termòmetres. De retruc, aquest vent càlid també pot mantenir la calor extrema a l’àrea de Barcelona.

En alguns casos es registraran màximes de 40 °C a 42 °C o més en aquesta zona, així com a Ponent. A la resta del país es registraran molts valors novament de 35 °C a 40 °C, localment més alts. El Meteocat ha activat l’alerta vermella (la màxima) per calor extrema dimecres al Gironès, al Pla de l’Estany i al Baix i l’Alt Empordà, mentre que gran part del país està en alerta groga o taronja.

Tot plegat amb sol i ja sense els intervals de núvols i ruixats locals de dimarts enlloc. La pols en suspensió es mantindrà, i hi haurà un cel molt terrós. El vent de garbí de la tarda bufarà amb cops moderats al nord-est i alterarà la situació marítima de la zona.

Nit i matinada: mínimes tropicals o tòrrides

La nit de dimecres a dijous tornarà a ser excepcionalment càlida, amb moltes temperatures voltant els 30 °C durant la mitjanit i algunes mínimes tòrrides (per sobre dels 25 °C), especialment a la costa. A la resta, nit tropical amb entre 20 i 25 °C de mínima. El Servei Meteorològic de Catalunya manté actives alertes per calor nocturna al litoral i prelitoral de Barcelona i Girona.

Dijous començaran a baixar les temperatures

L’entrada d’una mica de vent del nord farà baixar les temperatures dijous –primer dia d'agost– al centre i al nord del país. En canvi, hi haurà un pic tòrrid a les Terres de l’Ebre, sobretot a l’interior. Continuarà fent molta calor, però fora de Ponent i de la vall de l’Ebre difícilment s’assoliran els 40 °C. Tot i això, la nit tornarà a ser de molt mal dormir en gran part del territori.

Tot plegat serà el preludi del canvi de temps que divendres portarà un descens més marcat de les temperatures, amb vent del nord i xàfecs i tronades a la meitat nord i a l’àrea dels Ports. Un canvi de masses d’aire que també escombrarà la pols en suspensió. A partir del cap de setmana les temperatures ja estaran força normalitzades, tot i que l’ambient es mantindrà de ple estiu.

Balanç de la calor extrema

La calor de dimarts va ser excepcional a la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana a causa del vent sec i reescalfat que va bufar durant la tarda. Els termòmetres es van disparar tant que l'Observatori Fabra de Barcelona va acabar batent de manera inesperada el seu rècord absolut de calor, assolint els 40 ºC i superant el rècord del juliol del 1982 (39,8ºC). És la dada més elevada registrada mai en aquest punt en els seus 110 anys de registres. Dimarts també va ser el dia més tòrrid de l’onada de calor, amb temperatures màximes que van superar els 40 °C en molts punts del prelitoral de Barcelona, de la Catalunya Central i de Ponent, així com en alguna zona del Prepirineu i del prelitoral de Girona. Destaquen els 41,7 °C de Llimiana (Pallars Jussà) i els 41,6 °C de Castellbisbal (Vallès Occidental) com a màximes més altes del dia.

La nit de dimarts a dimecres ha deixat temperatures mínimes tòrrides al centre de la ciutat de Barcelona, on no s'ha baixat dels 27 °C, però també en indrets de l'interior com Margalef, al Priorat, on la mínima ha estat de 28,2 °C, o Portbou, a l'Alt Empordà, on el mercuri no ha baixat dels 28,5 °C durant la passada nit i matinada.

stats