La méteo

Alerta per nous xàfecs a les portes del cap de setmana

Els xàfecs i les tempestes afectaran especialment punts del litoral i prelitoral de Tarragona i de Barcelona

3 min

BarcelonaEls ruixats segueixen caient aquí i allà i de forma molt irregular i aquests últims dies on més ha plogut ha estat a l’Ebre, on ja s’han acumulat localment en tot l’episodi més de 100 l/m² (trobareu totes les dades al final d'aquesta informació). La inestabilitat anirà a més avui divendres, amb xàfecs i tempestes puntualment intensos que poden caure de forma inconnexa a tot el litoral i prelitoral de Tarragona i de Barcelona, sobretot entre la matinada i el migdia. Protecció Civil té activada l’alerta del pla Inuncat per possibles inundacions i crescudes sobtades de rieres en aquestes zones. A la resta del país també hi pot ploure de forma dispersa amb força núvols en conjunt, a l’espera d’un cap de setmana molt canviant i amb una mica de tot. Les temperatures es mantindran a ratlla, amb ambient de tardor.

Divendres: nous xàfecs i tempestes

Durant el matí de divendres cauran xàfecs i tempestes molt irregulars en punts del litoral i del prelitoral de Barcelona i de Tarragona. Localment seran forts i poden anar acompanyats d’aiguats sobtats. En aquest sentit, el Meteocat té activades alertes per pluja intensa en tota aquesta zona, així com per acumulacions locals de fins a 100 l/m² en 24 hores. Durant tot el dia es poden repetir xàfecs en aquestes àrees, sobretot entre l'Ebre i el Camp de Tarragona.

En conjunt serà una jornada amb força núvols i amb ruixats que també poden caure de forma dispersa a pràcticament qualsevol punt del país. A la cara sud del Pirineu i del Prepirineu de Lleida les precipitacions poden ser més continuades, mentre que difícilment plogui a la Costa Brava. Tot plegat amb temperatures més baixes i ambient fresc i de tardor a tot arreu.

Dissabte: el temps no fa net

Amb una mica d’incertesa encara, tornarà a ser una jornada de força núvols i molt moguda. Els xàfecs poden caure de forma irregular a qualsevol punt, però de nou entre l'Ebre i el Camp de Tarragona poden caure aiguats i fortes tempestes. També arribaran pluges per Ponent, afectant sobretot la cara sud del Pirineu i del Prepirineu de Lleida, on pot ploure de forma més continuada i amb acumulacions més destacades. També plourà amb ganes al centre i nord del País Valencià. En canvi, menys aigua com més al nord-est. Temperatures semblants o una mica més altes, però a ratlla.

Diumenge: dia més aprofitable

Amb els mapes actuals, el temps aguantaria força a la majoria de comarques el primer dia de la tardor, estació que arribarà oficialment a les 14.43 h. Els xàfecs es traslladarien al Pirineu, al Prepirineu i al nord-est, sobretot a la tarda. Una situació que haurem d’anar concretant, però que implicaria un ambient més càlid al centre del dia.

Inestabilitat més enllà del cap de setmana

Dilluns i dimarts molta gent fa pont, especialment a Barcelona. I sembla que les precipitacions també farien acte de presència aquests dos dies. Podrien caure xàfecs a pràcticament qualsevol punts del país, tot i que de nou serien força irregulars. Queden dies i la incertesa encara és elevada, així que tot plegat ho anirem confirmant.

Balanç de les pluges

Les pluges d'aquest divendres afecten sobretot el litoral i el prelitoral de Barcelona i Tarragona. Hi ha hagut alguns xàfecs intensos, però de moment sense cap estrall destacat amb una pluja que en general ha anat caient molt bé. A l'Hospitalet de l'Infant han caigut més de 50 l/m² i ha Vinyols i els Arcs més de 30 (Baix Camp). A Barcelona ciutat han caigut entre 10 i 30 l/m² depenent del barri, amb els registres més destacats a prop de mar. També destaquen els 24 l/m² de Mont-roig del Camp (Baix Camp), els 21 de Badalona (Barcelonès) o els 16 de Molins de Rei (Baix Llobregat).

A la resta de comarques entre dijous i divendres han caigut xàfecs més dispersos i locals. Ni de bon tros ha plogut a tot arreu, però localment hi ha hagut algun patac d'aigua. Per exemple, dijous al vespre van caure tempestes al Pirineu i al Prepirineu, destacant els 40 l/m² caiguts a Lladurs i 34 a Navès (Solsonès), la majoria en tan sols mitja hora. També van caure 20 l/m² a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) o al Pont de Suert (Alta Ribagorça).

Les precipitacions que han anat caient durant tota la setmana de forma intermitent i irregular a qualsevol punt han afectat sobretot les Terres de l'Ebre, on ja s'han acumulat més de 150 l/m² als Alfacs (Montsià). També s'han registrat més de 80 l/m² a l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), més de 1000 l/m² a l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) o 50 a Ulldecona (Montsià). També al nord del País Valencià hi ha plogut de valent, amb alguns registres que puntualment han superat els 100 l/m², com ara en els municipis de Borriana, Xert o Santa Magdalena de Polpís.

stats