La méteo

Alerta per fortes tempestes i aiguats al sud del país

Aquest dimecres tindrem xàfecs en diverses comarques, amb ambient més fresc i de tardor

3 min

BarcelonaEls primers canvis en el temps ja han començat a notar-se aquestes últimes hores, amb temperatures més baixes i algun ruixat. Entre la nit de dimarts i el matí d’aquest dimecres haurem d’estar molt pendents de les pluges abundants i dels forts aiguats previstos a l’àrea de l’Ebre i zones properes, així com al nord i el centre del País Valencià. També cauran xàfecs i tronades de forma més dispersa a la resta del país. Protecció Civil té activada l’alerta del pla Inuncat per possibles inundacions i crescudes sobtades de rieres i barrancs a l'Ebre. El temps es mantindrà mogut els pròxims dies, però amb molta incertesa pel que fa a l’afectació de les precipitacions.

Nit i matinada: aiguats al sud

Poden caure xàfecs i alguna tronada local de forma dispersa a pràcticament qualsevol punt. No obstant això, el vent de gregal farà que les pluges més continuades i abundants es concentrin a les Terres de l’Ebre, l'extrem sud del Camp de Tarragona i al centre i el nord del País Valencià. En aquestes àrees hi poden haver aiguats torrencials que deixin més de 40 l/m² en mitja hora i localment més de 100 l/m² o 150 l/m² en 24 hores.

Dimecres: temps mogut

Durant gran part del dia, però sobretot al matí, s’esperen pluges abundants i continuades a les Terres de l’Ebre i al centre i nord del País Valencià. Puntualment poden afectar zones properes, com ara el sud del Camp de Tarragona. En aquestes àrees es repetiran alguns aiguats torrencials i s’aniran acumulant litres. El Meteocat ha activat alertes per pluja intensa en punts del litoral i prelitoral central i sud, així com per acumulacions de pluja de més de 100 l/m² en 24 hores al Montsià i el Baix Ebre.

A la resta del país s’espera un dia de cel canviant sense descartar algun ruixat al matí a l’oest i al sud. Més calma i sense pluja com més al nord, però a la tarda creixeran nuvolades que deixaran xàfecs i tronades irregulars al Pirineu i el Prepirineu. No es descarten ruixats dispersos en més punts de l’interior i del prelitoral, així com precipitacions al sud. Tot plegat amb una clara baixada de les temperatures. L’ambient serà fresc i de plena tardor al centre del dia.

Molta incertesa els pròxims dies

De cara a la resta de la setmana el temps es mantindrà mogut, però hi ha molta incertesa sobre com es comportaran les precipitacions. Tot dependrà dels moviments de l’embossament d’aire fred que afecta la nostra zona mediterrània. Amb els mapes actuals, sembla que dijous tan sols caurien alguns ruixats a l’Ebre i, de nou, a la tarda al Pirineu i Prepirineu.

Divendres les precipitacions podrien afectar més comarques, amb les més destacades a la costa de Barcelona i de Tarragona. I entre dissabte i diumenge podríem tenir una altra tongada de pluges. Una inestabilitat que s’allargaria almenys fins al principi de la setmana que ve. Tot plegat ho haurem d’anar concretant, però l’ambient de tardor es mantindrà.

Les imatges del dia

Sortida de sol rogenca a l'Esquirol, a Osona.
Imatge de Palamós, al Baix Empordà.
stats