Sequera

S'agreuja la sequera i 135 municipis entren en restriccions

L'ACA declara l'alerta hidrològica a la part alt del Ter, el Llobregat mitjà i el sector de l'Anoia-Gaià

BarcelonaL'Agència Catalana de l'Aigua ha decretat l'estat d'alerta hidrològica en 135 municipis de la part alta del Ter, del Llobregat mitjà i també del sector de l'Anoia-Gaià. Es tracta de poblacions que no estan connectades al sistema d'embassaments i de grans aqüífers, i que s'abasten de captacions pròpies com ara pous, aigua superficial o basses, entre d'altres.

La manca de pluges dels últims mesos ha portat a aquesta declaració d'estat d'alerta hidrològica, que implica restriccions en diversos àmbits: l'aigua per a reg agrícola es redueix un 25%, la d'usos ramaders un 10% i la d'ús industrial, un 5%. En l'àmbit urbà es prohibeix omplir fonts ornamentals i s'apliquen restriccions en l'ús de reg en jardins i zones verdes. En l'àmbit domèstic s'estableix un límit de 250 litres de consum d'aigua per persona i dia, no es permet omplir piscines de zero, però sí afegir aigua que s'hagi pogut evaporar a les que ja estiguin plenes. També queda prohibit que particulars netegin el carrer amb aigua de xarxa i hi ha limitacions en la neteja de vehicles.

Cargando
No hay anuncios

Aquests 135 municipis s'afegeixen als de l'aqüífer Carme-Capellades, a l'Anoia, que ja estaven prèviament en aquesta situació. A hores d'ara, els embassaments de les conques internes de Catalunya estan al 44,5% i està previst que quan baixin del 40% aquest estat d'alerta hidrològica s'estengui a la majoria de municipis d'aquest àmbit, els que depenen de l'aigua dels seus embassaments. Al llindar del 50% s'hi va arribar el 8 de juliol, fa menys de tres setmanes, cosa que fa pensar que si no plou gaire, les restriccions que avui comencen en 135 municipis podrien estendre's a molts més indrets abans fins i tot del mes de setembre.

Ahir van descarregar algunes primeres tempestes entre el Ripollès, la Garrotxa i Osona, i està previst que entre demà i sobretot dijous aquests ruixats puguin ser més extensos i afectar sobretot les capçaleres dels rius. Seran els xàfecs més importants des del 6 de juliol. Segurament fins diumenge seguiran apareixent alguns ruixats dispersos en punts de muntanya, però és incert si poc o molt la setmana que ve seguiran formant-se nuvolades que puguin deixar pluja. El juliol no acostuma a ser un mes plujós en general, però sí que sol ser-ho al Pirineu Oriental, on de mitjana acostumen a caure entre 90 i 100 l/m². A Núria fins ara n'han caigut només 26, la qual cosa vol dir que és, fins a aquest moment, el juliol més sec des del 2012.

Cargando
No hay anuncios

Les dades pluviomètriques dels últims dotze mesos dibuixen un panorama de sequera forta generalitzada a Catalunya, amb diverses àrees en les quals la sequera es pot catalogar d'excepcional. Són extenses zones de la conca del Segre, però també zones més puntuals de la costa i del Prelitoral centrals, de la serralada Transversal i de l'Empordà. Així ho indica el mapa de l'índex de precipitació estàndard que elabora mensualment el Meteocat i que valora l'anomalia de pluja i de neu acumulades, en aquest cas a dotze mesos vista.