La méteo

Adeu a l'estiuet: clara refrescada, amb patacada de les temperatures

Rebrem el cap de setmana amb l’arribada d’una massa d’aire fred polar que posarà punt final a l’ambient d’estiu de les últimes hores

3 min

BarcelonaLes temperatures s’han disparat aquestes últimes hores a causa dels vents reescalfats de ponent i garbí –impulsats per la borrasca atlàntica Aitor–, amb un ambient extraordinari d’estiu en moltes comarques. Hem recuperat transitòriament algunes nits tropicals i localment s’han superat els 34 ºC (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). No obstant això, tot plegat acabarà de cop a partir d’aquest divendres, ja que ens arribarà una massa d’aire fred d’origen polar que farà caure els termòmetres en picat. Començarem el cap de setmana amb ambient de plena tardor i nits massa fredes per a l’època, fins i tot amb glaçades al Pirineu. Una muntanya russa tèrmica que ens farà passar de les mànigues curtes als jerseis i jaquetes en poques hores.

Divendres: clatellada de la temperatura

Encara ens llevarem amb pocs canvis a prop de la costa, amb alguna nova nit tropical, però les temperatures començaran a baixar al Pirineu i en zones interiors. Al llarg del dia la massa d’aire fred anirà entrant i el descens dels termòmetres serà molt evident a tot arreu, amb màximes entre 5 i 10 graus més baixes que dijous, fins i tot localment amb descensos més acusats, com per exemple al nord-est. Moltes màximes oscil·laran entre els 20 ºC i els 25 ºC, però seran més baixes en zones de muntanya. Les mínimes es registraran al final del dia.

Tot plegat amb vent de ponent que encara bufarà al matí i fins a primera hora de la tarda al centre i al sud del país, així com al centre del País Valencià. A partir de llavors entraran el mestral i la tramuntana, que es concentraran a les comarques del sud, a l’Empordà, als cims del Pirineu i a Castelló. El sol dominarà, però hi haurà nuvolades al nord-est i al Pirineu, amb risc d’alguns ruixats dispersos. La cota de neu baixarà a última hora fins als 2.000 m o per sota a la cara nord del Pirineu.

Dissabte: les temperatures tocaran fons

La matinada de dissabte serà sobtadament molt més freda, amb glaçades a les cotes altes de Pirineu i localment en algunes valls pirinenques. A gran part de l’interior i del prelitoral es registraran valors de 6 a 11 ºC, mentre que a la costa les més altes rondaran només els 15 ºC.  

Ambient de plena tardor avançat per a l’època que també es repetirà de dia, amb màximes que encara baixaran més, especialment al nord-est. Molts valors de 17 a 23 ºC, però més baixos en àrees de muntanya. Tot plegat amb nuvolades i algun ruixat dispers al litoral i el prelitoral de Barcelona, comarques de Girona, el Pirineu (sobretot a la cara nord) i Mallorca i Menorca. En canvi, el sol continuarà dominant a la resta del país, amb mestral i tramuntana als extrems.

Diumenge: torna la calma

L’últim dia del cap de setmana serà molt plàcid i ja no hi haurà risc de ruixats enlloc, amb sol en general. Tan sols de matinada i a primera hora no es pot descartar alguna gotellada entre la costa de Barcelona i la de Girona que acabarà desapareixent. El vent del nord també marxarà, i al centre del dia pujaran les temperatures, amb més bonança després d’un nou matí fred per a l’època.

Balanç del pic de calor

El vent de ponent i de garbí impulsat per la borrasca atlàntica Aitor (la primera de la temporada) ha disparat els termòmetres aquestes últimes hores a casa nostra, amb un ambient plenament estiuenc en molts punts. Moltes màximes s’han mogut entre els 26 i els 31 ºC, però s’han superat àmpliament aquestes xifres en punts del nord-est, del prelitoral de Barcelona, del Priorat o de l’Ebre, amb màximes de 32 a gairebé 35 ºC. Ambient tòrrid per trobar-nos a finals de setembre. Destaquen les següents màximes:

  • 34,9 ºC: Roquetes
  • 34,5 ºC: Torroella de Fluvià
  • 34,4 ºC: Castelló d'Empúries
  • 34,3 ºC: aeroport de Girona
  • 34,2 ºC: Vinebre
  • 34,2 ºC: Aldover
  • 34,2 ºC: el Masroig
  • 34 ºC: Cabanes
  • 33,6 ºC: Benissanet
  • 33,5 ºC: Castellbisbal
  • 33,4 ºC: Sant Pere Pescador
  • 33,4 ºC: Espolla
  • 33,4 ºC: Figueres

 

A més, hem recuperat algunes nits tropicals a la costa i al nord-est: destaquen els 23 ºC de mínima a la Bisbal d’Empordà (Baix Empordà) o els 22 ºC a Banyoles (Pla de l’Estany). Les ventades s’han deixat notar en gran part del país, amb temporal marítim a tota la costa. En zones de muntanya i del nord-est s’han registrat cops forts de vent. Destaquen els gairebé 100 km/h registrats al puig Sesolles o els 63 km/h de Viladrau (Osona) i de Sant Pere Pescador (Alt Empordà).

stats