Què és exactament la consciència? Els científics diuen que s’origina al cervell, però, en canvi, la ciència encara no ho ha pogut demostrar del cert. Si més no, sota aquesta premissa s’ha constituït un dels punts de partida del The Festival of Consciousness, que se celebra per segona vegada a Barcelona el 15 i 16 de juliol. Amb aquest festival, que en l’anterior edició va congregar més de tres mil persones, els organitzadors pretenen convertir Barcelona en la capital mundial de la consciència, igual com ja se celebra el Mobile World Congress, i “impulsar el desenvolupament de la consciència col·lectiva sobre qui som i cap a on volem anar”.
Per fer-ho, s’abordarà la consciència a partir de sis àmbits diferents: “l’educació, la ciència, l’art, els negocis, l’espiritualitat i l’activisme”, explica Mireia Martínez, directora del festival, que està organitzat per una associació sense ànim de lucre i que compta amb la col·laboració de diverses organitzacions i empreses privades unides pel propòsit “d'elevar la consciència en el món”. “Volem que sigui un espai inclusiu i que hi hagi un equilibri perquè durant els dos dies que dura el festival qualsevol persona, tingui la formació que tingui, se senti còmoda”, remarca Martínez.
Durant tot el cap de setmana, el festival, que és eminentment col·laboratiu, centrarà les seves activitats en el Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), on participaran més de vuitanta líders d’opinió nacionals i internacionals que abordaran la consciència des de múltiples àmbits.
Abordatges inspiradors
Així doncs, els assistents podran assistir a tota mena de xerrades, ponències i àgores on destaca la participació d'Inma Nogués, metgessa de família i “experta en la constitució física i energètica de l'ésser humà, l'autoconeixement i l'autotransformació”; Luján Comas, llicenciada en medicina i cirurgia i especialitzada en anestèsia i reanimació; Lakshmi Pratury, fundadora i directora general d’INK; Salim Ismail, cofundador de Singularity University i autor del bestseller Exponential organizations; Agus Gómez, fundador de Wallapop; Oriol Segarra, CEO d’Uriach, conferenciant i expert en lideratge, o David S. Kong, biòleg sintètic i director de la Iniciativa de Biotecnologia Comunitària del Laboratori de Mitjans de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT).
Tot plegat està dissenyat perquè els assistents puguin fer els seus propis “recorreguts inspiradors” d'acord amb els seus interessos. “Per exemple, si t’interessa l’espiritualitat, podries començar el dia inspirant-te amb Manari Ushigua, figura fonamental en el moviment indígena de l'Equador, i fent un ecstatic dance amb Andrea Lacoste, artista i productora de música electrònica conscient. Després, continuar amb un taller de respiració amb The Breathe Act o un de kundaliní amb Susana Dakini. També pots recarregar energies a la zona de food trucks i tot seguit fer una cerimònia de tabac i cacau amb Marta Salcedo. Per acabar el dia, pots inspirar-te escoltant les idees transgressores sobre educació de Borja Vilaseca i deixar-te anar al concert final d’Alex Serra”, explica Xavier Ginesta, president de Voxel i representant del sector empresarial del festival.
Empreses conscients
Precisament el món de l’empresa és un dels puntals del festival. “Quan parlem de consciència amb els negocis en realitat el que estem fent és portar la consciència a l’acció”, explica Ginesta, que assegura com en el món empresarial comença a haver-hi moltes empreses que creuen fermament que el propòsit de les organitzacions no és guanyar diners, sinó que els diners són “la benzina per alimentar el seu veritable propòsit”.
“És un propòsit que ha d’estar alineat al servei de la societat i del bé comú, i això és tot el contrari del que t’ensenyen a les escoles de negocis”, apunta Ginesta. I és aquesta filosofia la que comparteixen la setantena d’empreses que col·laboren en el festival, entre les quals hi ha Filmin, Casa Batlló o l’ARA. “Això ens demostra que el capitalisme està mudant de pell i que anem cap a un nou món on, gràcies a la tecnologia, hi haurà una abundància de totes les coses que es necessiten a un cost zero o gairebé zero”, opina. “Una de les conseqüències d’haver navegat per aquest món antic és que ens hem acostumat a fer-ho tot per diners i deixem de fer coses que serien molt interessants i que crearien molt valor social, però que no són rendibles econòmicament”, afegeix.
De la mateixa manera, “un festival com aquest no es podria fer per diners, perquè si tothom cobrés i es volguessin guanyar diners, cada entrada costaria uns dos mil euros i ja no seria el mateix tipus de festival”, remarca. Per tant, The Festival of Consciousness està format per tot un teixit empresarial i un nou tipus d’iniciatives col·laboratives “que estan emergint del mateix capitalisme i que cada vegada agafen més embranzida”, continua. I és amb festivals com aquest, que pretén convertir-se en un Davos de la consciència amb marca Barcelona, que es vol impulsar un fort procés de canvi social.
Meditacions gratuïtes a la Casa Batlló
Durant tota aquesta setmana prèvia al festival, la Casa Batlló obre les portes cada dia de 7.30 h a 8.30 h del matí per oferir meditacions gratuïtes, mitjançant inscripció prèvia. Les sessions aniran a càrrec de diferents experts com Alicia Casas, investigadora de meditació zen, meditació vipassana i ioga kundaliní; Antonio Jorge Larruy, expert en autoconeixement i meditació; Astiko, mestra de tantra, i Daniel Lumera, investigador, escriptor i conferenciant.
Sergi Torres, impulsor d’una nova consciència, serà l’encarregat de fer la sessió inaugural. Aquest conferenciant i escriptor ens explica la importància de la meditació: “En una societat on la pressa, els objectius futurs i la pressió són gairebé constants, és fàcil oblidar la pausa i el silenci. D'aquí la proposta de trobada a Casa Batlló com a instrument musical del silenci enmig d’una ciutat sorollosa com Barcelona, així com de connexió amb la naturalesa en un espai arquitectònic que s’hi inspira. El silenci és el nostre llenguatge original. Sense silenci no existiria la paraula, ni el cant dels ocells, ni el so de la pluja. I és aquest mateix silenci el que ens unirà a tots en aquest exclusiu espai de meditació al cor de la Ciutat Comtal”.