Tothom parla d’Ada Colau, però l’estrella és Albert Rivera
SitgesUn dels grans misteris de la crisi, i de fet una qüestió que sovint es comentava en els fòrums empresarials com el que el Cercle d’Economia celebra a Sitges anualment, és com pot ser que Espanya tingui més d’un 20% d’atur durant tant de temps i no hi hagi barricades als carrers, si fins i tot a les banlieues parisenques o als suburbis de Londres hi ha hagut revoltes. Finalment les barricades han arribat en forma d’urnes amb la irrupció de Podem, l’any passat, i la victòria d’Ada Colau a les eleccions municipals de Barcelona, diumenge passat.
Tot i no estar entre les convidades a la trobada, Colau va estar ahir tan present a les converses dels assistents com ho ha estat durant tota l’última setmana. El debat independentista, també present, va quedar en segon pla després d’uns anys com a tema estrella. De portes endins, molts empresaris es posen les mans al cap. Ho va reconèixer obertament el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, que admetia a aquest diari que “hi ha preocupació”. “Però segur que ens podem entendre... Falta veure com evoluciona”, va afegir després. Hi ha una calma tensa per saber com acabarà tot plegat.
Algunes coses han canviat en l’últim any. La irrupció de partits de l’esquerra alternativa en la primera línia política ha impulsat el debat sobre les desigualtats i la justícia social a fòrums on, realment, no eren una qüestió principal. Ho va resumir ahir la intervenció inaugural d’Antón Costas, president del Cercle. Costas va expressar la seva alegria perquè “es veu una recuperació de l’economia”, però acte seguit va demanar: “Hem de ser capaços de consolidar-la i fer-la arribar a tothom”. Segons el president del Cercle, “la legitimitat de l’economia de mercat no està en la rendibilitat [de les empreses] sinó en la capacitat que mostri de donar oportunitats a tothom”. En cas contrari, va concloure, la conseqüència són els resultats electorals de diumenge passat.
Artur Mas, convidat habitual a les trobades del Cercle, va seguir el mateix camí: “Si volem que el clima social no es deteriori, és bàsic que els beneficis de la recuperació es reparteixin millor que els sacrificis de la crisi”, va defensar el president. Mas acostuma a jugar en camp propi quan visita el Cercle i parla d’economia. Però la seva postura pro independència descol·loca l’empresariat que assisteix al fòrum.
El debut de Rivera
La trobada d’aquest any és una de les més polítiques que es recorden. Ahir van ser-hi Artur Mas, Luis de Guindos (que ja ha dit que deixarà de ser ministre, falta saber si per convertir-se en president de l’Eurogrup) i Albert Rivera, una de les grans novetats juntament amb Oriol Junqueras, que té cita per dissabte, igual que Mariano Rajoy.
Com es podia esperar, Rivera també va parlar de justícia social, el tema del moment. Però el que realment va agradar a l’empresariat va ser el perfil liberal que l’exsocialdemòcrata Rivera ha triat per tenir millors perspectives electorals. “Si som on som és perquè la política s’ha ficat en economia”, va defensar. Una frase amb regust de l’època precrisi.
Inevitablement també va agradar a l’empresariat la defensa aferrissada de la Transició democràtica. Quan Rivera feia proclames a favor de les reformes del postfranquisme, Costas l’escoltava amb un punt d’embadaliment. De fet, el president del Cercle el va felicitar obertament per haver fitxat l’economista Luis Garicano com a part del seu equip. És més, Costas va clausurar la conferència de Rivera parafrasejant Humphrey Bogart a Casablanca i desitjant que fos “el principi d’una llarga amistat”.
El líder de Ciutadans destacava per la seva joventut en un auditori on la mitjana d’edat rondava els 50 anys pel cap baix. Va defensar el seu “canvi sensat” assegurant que no establirà cap cordó sanitari per aïllar cap partit polític, ni el PP a Madrid ni el PSOE a Andalusia... “S’ha de parlar amb tothom, també amb Podem”, va dir amb fermesa. “I també parlarà amb CiU o ERC?”, va preguntar algú. Sembla que no. “S’ha de parlar amb tothom menys amb els que es volen saltar la llei”. No se’n parli més.
Felicitacions generoses
A la sortida de l’acte Rivera va trobar cua d’empresaris que el volien felicitar. El mateix Gay de Montellà era un d’ells. També hi era Amancio López, president d’Hotusa. Borja García-Nieto, president del Círculo Ecuestre, es va fondre en una gran abraçada amb Rivera, igual que Jaime Malet, president de la Cambra de Comerç dels Estats Units a Espanya. Per la seva banda, Juan José Brugera, president de Colonial, va preferir estalviar-se les cues i va abordar Luis Garicano per felicitar-lo perquè li havia “agradat molt la intervenció de Rivera”. Sens dubte, va ser l’estrella d’ahir a Sitges.