Unió obre la porta a inhibir-se sobre la independència en la consulta del 9-N
CDC i Mas opten pel sí-sí mentre que el partit de Duran es planteja no recomanar vot a la segona pregunta
BarcelonaQuè votarà Unió a la consulta programada per al 9 de novembre? El debat intern existeix des de fa mesos, però no va ser fins ahir que un alt dirigent del partit es va pronunciar públicament sobre aquesta qüestió, vigilada de prop per tots els actors -favorables i contraris a la independència- del procés sobiranista. Ara mateix, segons va explicar ahir Ramon Espadaler, encara president del consell nacional d’Unió -hi renunciarà un cop sigui escollit secretari general de CiU dissabte mateix-, els democristians es plantegen molt seriosament la possibilitat de donar llibertat de vot a la seva militància a la segona pregunta de la consulta. D’aquesta manera, Unió s’inhibiria a l’hora de respondre explícitament sobre la independència de Catalunya. I es distanciaria de CDC, que fa bandera de la seva defensa del doble sí al 9-N.
“Per pulcritud i respecte al programa electoral de CiU, crec que és molt més inclusiu deixar el vot a criteri de cadascú”, va assenyalar Espadaler en una entrevista als micròfons de Catalunya Ràdio. “Vam concórrer a les últimes eleccions amb el concepte de dret a decidir i estat propi, però no amb un programa independentista”, va afegir el conseller d’Interior. Això vol dir que Unió optaria pel sí a la primera pregunta -“Vol que Catalunya sigui un Estat?”- però deixaria en mans de la militància el vot a la segona.
Els marges de la llei
Espadaler va defensar que no veu Unió promovent la declaració unilateral d’independència, i va arrufar el nas davant d’una candidatura conjunta amb ERC de cara a les eleccions plebiscitàries que Artur Mas ja ha plantejat en privat a Oriol Junqueras. El secretari general de CiU s’encarrega sempre de recalcar la “legalitat” dels passos del procés -dissabte, en el seu discurs d’acceptació del càrrec, va esforçar-se a recalcar l’adjectiu legal cada cop que parlava de la consulta- i ahir va fer un pas més enllà. “El que no farà el Govern és fer que els Mossos d’Esquadra escullin entre el Govern i la llei. El Govern complirà la llei i el que faci ho farà a la seva empara”, va indicar el conseller d’Interior.
Unes paraules que arriben en ple debat al Govern i a CiU sobre quin camí caldrà seguir en el moment en què el Tribunal Constitucional (TC) suspengui la llei de consultes i el decret de convocatòria que Mas ha promès que signarà al setembre. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va tornar a insistir des de TV3 que “cap partit amb voluntat de govern pot demanar al president que actuï al marge de la llei”, en referència implícita a ERC, que aposta per fer la consulta encara que el TC la prohibeixi. “Som en un debat democràtic i les normes s’han de complir”, va assenyalar Ortega, també d’Unió.
De fet, a l’entorn de la vicepresidenta sovint es destaquen les paraules de consellers com Santi Vila -“un agent lliure”, com l’anomenen alguns dels seus companys a CDC-, que la setmana passada va adjudicar al TC el paper d’àrbitre en el plet català. “Va ser un bany de sentit comú”, sostenien des del cercle d’Ortega. La vicepresidenta va rebre ahir el suport de Miquel Iceta, primer secretari del PSC, que va considerar que el Govern no pot “situar el país fora de la llei”. Iceta ja s’ha ofert a CiU per mantenir la governabilitat del país en cas que l’aliança entre els nacionalistes i ERC es trenqui quan l’Estat prohibeixi la consulta.
Quan això passi és quan s’obrirà definitivament el debat entre les forces sobiranistes -també entre Unió i Convergència- sobre què cal fer. Josep Rull, secretari d’organització de CDC, va defensar ahir després de la primera reunió de l’executiva postvacacional del partit que cal “tirar endavant” els preparatius de la consulta encara que el Constitucional la veti. “No ens quedarem de braços plegats”, va indicar Rull, que comandarà juntament amb Mas un procés de refundació a Convergència per convertir-la en un instrument útil per a un nou estat.
“Sincronia completa”
Les desavinences a CiU sobre el rumb a seguir davant l’actitud de l’Estat no han passat desapercebudes a Mas. De fet, dissabte, davant del consell nacional de la federació, va alertar que “en l’hora gran de Catalunya” és necessari que els partits no facin “política petita”. Ahir va declinar aquest missatge en la reunió d’alts càrrecs que va celebrar al Palau de la Generalitat, on va demanar “sincronia total” a nivell governamental. “Tenim possibilitats de tirar endavant”, va assegurar el conseller de la Presidència, Francesc Homs, en sortir de la trobada.
Mas va reiterar davant dels representants del Govern que la consulta es convocarà i va recomanar “moral de victòria” a les files governamentals. “Podem guanyar”, va defensar Homs. Al Govern fa setmanes que adverteixen que “ha arribat l’hora de les decisions” i han demanat explícitament als consellers que s’acabin les “especulacions” en tot el que estigui relacionat amb el 9-N. De moment, però, els posicionaments públics es mantenen vius a l’espera que arribi la Diada. Després s’acceleraran els esdeveniments.
Uns esdeveniments decisius que passaran per convocar la consulta, esperar el veto del TC i prendre decisions tan unitàries com sigui possible per mantenir viu el procés.
Duran mostra “preocupació” davant Iceta
Gairebé al mateix temps que el president de la Generalitat, Artur Mas, demanava “sincronia completa” als alts càrrecs del seu govern en una reunió a Palau, el líder d’Unió es reunia a la seu del partit amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. “Va ser una trobada cordial”, assenyalen a l’ARA fonts consultades, que també apunten que Duran va traslladar a Iceta la seva “preocupació” pel moment polític que viu el país i la federació de CiU. Es tracta de la primera cita entre el líder d’Unió i el primer secretari del PSC, escollit a finals del juliol. La voluntat era fer una trobada “discreta”, no “secreta”, tot i que van transcendir a la premsa imatges de Duran sortint a saludar Iceta just a la porta de la seu d’Unió, al carrer Nàpols de Barcelona. Des del PSC es va emmarcar la trobada en la “ronda de contactes” que el seu primer secretari manté les últimes setmanes i que va començar amb un dinar amb Mas al Palau de la Generalitat. La cita entre Iceta i Duran arriba a una setmana de la Diada i en un moment en què hi ha desavinences a CiU sobre el rumb a seguir quan el TC veti la consulta. El PSC s’ha ofert a Mas per mantenir la governabilitat i esgotar legislatura si trenca amb ERC.