DRET A DECIDIR, L'ESTRATÈGIA DEL PRESIDENT
Tema del dia06/09/2013
Marxa enrere o calendari realista?
A què respon que Mas situï les plebiscitàries el 2016? És una decisió encertada? L'ARA ha demanat l'opinió a 10 personalitats del país
Les preguntes
- ¿A què respon que Mas situï les plebiscitàries el 2016?
- ¿És una decisió encertada?
Joan B. Culla
Cargando
No hay anuncios
- En unes eleccions plebiscitàries el factor competitivitat no seria rellevant. Si les eleccions, a la pràctica, han de ser un referèndum, entenc que Mas pensa que, tenint en compte que el 2014 encara estarem al pou de la crisi, és millor esperar un clima de recuperació.
- Jo entenc que és encertat. Interpreto que el raonament del president és que d'aquí sis mesos o un any l'economia seguirà igual de malament i la perspectiva no serà la més engrescadora.
Sara Moreno
Cargando
No hay anuncios
- Per primer cop reconeix que pot ser que la consulta no es pugui fer el 2014 i és intel·ligent per part seva dir-ho abans de l'efervescència de l'Onze de Setembre. Tot plegat sona bastant a frau. Ensenyar l'última carta a l'altra part negociadora et debilita.
- No acabo de veure com es concretarien unes eleccions plebiscitàries. ¿A l'hora de votar ens fixaríem només en l'eix nacional i no en dreta-esquerres? Què es preguntaria i amb quines conseqüències?
Joan M. Tresserras
Cargando
No hay anuncios
- Que plantegi l'horitzó del 2016 és comprensible perquè difícilment es pot limitar. Ell escurçarà la legislatura quan es vegi obligat a fer-ho. Si hi ha consulta, les eleccions s'hauran d'anticipar, i si no n'hi ha encara s'hauran d'anticipar més.
- Ho respecto, però crec que hi ha un any de temps. Els temps a Catalunya els marca la gent i no el sistema polític. Si l'objectiu de legislatura, que és la consulta, no surt, per què esperar a convocar les plebiscitàries? Per què esperar un any més? El president diu que vol fer les coses bé i, en aquest cas, fer les coses bé vol dir fer-les de pressa.
Joaquim Coll
Cargando
No hay anuncios
- Estem veient que tot plegat és una mena de trampa per aguantar quatre anys al Govern. Em sembla una presa de pèl per a l'independentisme i, en definitiva, la demostració que tot aquest fil de la consulta és una broma pesada. CiU retorna al seu programa electoral ple d'eufemismes per guanyar temps.
- Mas hauria de dimitir i deixar el Govern en mans d'algun altre dirigent de CiU, just el que hauria d'haver fet quan va patir la patacada electoral.
Joan Carles Gallego
Cargando
No hay anuncios
- Em preocupa que l'anunci de plebiscitàries obeeixi a la voluntat de mantenir obert el debat i es converteixi en una excusa a l'hora de retre comptes davant dels ciutadans a les urnes sobre les polítiques socials que s'han fet i que calen per fer front a l'atur, la pobresa, una fiscalitat justa...
- Les eleccions han de ser ordinàries, no han de barrejar temes. Cal seguir treballant per la legalitat d'una consulta, el 2014 si pot ser, perquè la gent pugui decidir.
Isona Passola
Cargando
No hay anuncios
- El president ha dit que vol arribar al límit de la negociació amb l'Estat i és difícil preveure els temps perquè entenc que hi haurà un punt de regateig. És una manera de veure-les venir, d'agafar-s'ho amb prudència i de poder-se moure amb més comoditat.
- Ara no es pot dir què és encertat i què no. Encara s'han de veure moltes coses i per això no es poden marcar dates. Per tant, respecte institucional pel president, per pactar la data hi ha els partits.
Ferran Requejo
Cargando
No hay anuncios
- El seu plantejament respon, en realitat, al seu compromís electoral de tirar endavant, entre el 2012 i el 2016, una consulta sobre la independència. El programa era aquest, el que passa és que fins ara no l'havia concretat.
- Crec que és d'hora per dir si és encertat o no perquè això depèn d'altres variables, com ara de qüestions internacionals, de dinàmiques internes dels partits que estan a favor del procés i de la mateixa evolució de la crisi econòmica.
Eusebi Cima
Cargando
No hay anuncios
- Estaria bé esperar primer la resposta de Mariano Rajoy [sobre la consulta]. El que està damunt la taula és el dret a decidir i hem d'intentar que se'ns concedeixi. Semblaria que Mas planteja unes plebiscitàries coincidint amb el final de la legislatura i, mentrestant, seguir treballant per aconseguir-ho.
- Això són qüestions polítiques, decisions dels partits, que funcionen de manera molt diferent del món econòmic. Si es plantegen unes eleccions lliures, democràtiques, i els programes dels partits inclouen determinades qüestions sobre aquest tema, serà el poble qui legítimament decidirà el futur.
Salvador Cardús
- No ens alarmem. La proposta de Mas no deixa de ser fer la consulta el 2014. Parlar d'eleccions plebiscitàries el 2016 és l'única opció que té un president que va prometre acabar la legislatura. La política demana intel·ligència i si Mas hagués parlat d'unes eleccions anticipades estaria destapant una possible estratègia política.
- No ho he entès com una proposta. El president ha dit el que havia de dir i no es pot demanar que digui res diferent.
Julià de Jòdar
- És sorprenent enviar una carta en que es demana la consulta i abans que et contestin renunciar-hi i ajornar dos anys la resposta. O ens amaguen alguna cosa o és un moviment des de dalt que ignora que la força és a baix, a la gent. Mas corre el risc de quedar-se penjat.
- Depèn del que pretengui. Si creu que pot controlar els de baix és mala jugada, perquè no podem esperar dos anys i es radicalitzarà tot. A ell li pot valdre per guanyar temps però no és bo per al país.