MOBILITZACIÓ, RECERCA MÈDICA

Catalunya torna a ser el país més solidari del món

'La Marató' recapta més de 9 milions d'euros per curar les malalties neurodegeneratives

A. Castellví / J. Callarissa
16/12/2013
3 min

BarcelonaAquest 2013 La Marató de TV3 ha servit per explicar al gran públic què són les malalties neurodegeneratives i com afecten els malalts i per tornar a convertir Catalunya en el país que més diners recapta en telemaratons per habitant. En aquesta jornada solidària de quinze hores hi ha una cosa que va quedar molt clara: actualment aquestes malalties no es curen. Una de les frases més repetides pels metges va ser: "No sabem per què moren les cèl·lules". És la solució que s'haurà de buscar amb els més de 9 milions recaptats -en el tancament d'aquesta edició-. En el cas d'aquestes patologies, l'única sortida ara mateix és la recerca. I és en aquest sentit cap on va avançar la festa d'ahir a TV3, la 22a que se celebrava i que recull el testimoni del rècord de 12 milions d'euros de l'any passat.

Testimonis

La veu dels malalts explica els símptomes i també què senten

Les vivències són claus cada any per sacsejar les consciències dels espectadors. Els entrevistats d'ahir van fer notar que les malalties degeneratives no són cosa només de l'Alzheimer de la gent gran. Homes joves com Octavi de Ferrater, diagnosticat de Parkinson als 35 anys, o Lluc Botigué (02), un nen de vuit anys de Balaguer afectat d'atàxia de Fiedreich, van donar a entendre la duresa d'aquestes malalties però també van transmetre serenitat i il·lusió. El que per a molts adults era un drama en sentir aquell nen petit, per a ell era un problema que es pot esquivar cada matí a l'hora del pati. Alguns tuitaires es van fer ressò de l'impacte del Lluc, que es va emocionar quan intentava donar les gràcies a la gent del seu poble, que havien venut calendaris per ajudar La Marató.

Entreteniment

El to festiu és una constant que anima la gent a participar i donar

La Marató d'ahir, com sempre, va estar plena de música, d'activitats lúdiques arreu del territori i de molts moments còmics que resten dramatisme a la multitud de casos de persones afectades que es van coneixent a poc a poc. Les actuacions de Sara Pi, The Mamzelles (03), Luz Casal i la família del Super3 van animar el llarg programa. Però quan Dani Jiménez va entrar al plató i va cremar bombolles de metà del cap de Roger de Gràcia va ser quan el públic va aplaudir més que mai.

Activitats

Un territori proactiu

Els catalans es van abocar ahir en unes 2.000 activitats per recaptar donatius per a La Marató. Destaquen els 10.000 euros que l'equip humil de la residència de gent gran L'Onada d'Ulldecona va aconseguir recollir amb la solidaritat dels 7.000 habitants d'aquest poble del Montsià. Molt sensibilitzats amb les malalties mentals, van escriure records en globus. Com explicava la directora del centre, Àngels Reverté, "en aquestes malalties els records són el primer que marxa". Un pare que havia perdut una filla per una malaltia d'aquest tipus va anar amb la seva colla de rem amb un llaüt des de Tarragona fins a Calafell. Va ser un exemple d'amistat i record.

El mecanisme

Com funciona la donació i com es reparteixen els fons?

La Marató va defensar ahir en diversos vídeos la seva transparència comptable, els criteris que utilitza per finançar unes recerques científiques o d'altres i el funcionament del mecanisme de donació. Amb aquestes peces audiovisuals s'intenta transmetre confiança als espectadors perquè segueixin donant.

Les cares de TV3

250 treballadors es bolquen a fer possible el programa

TV3 dedica grans esforços a La Marató. Roger de Gràcia i Núria Solé es van complementar per presentar l'espai, mentre els corresponsals demanaven trucades solidàries des d'arreu del planeta. Albert Elfa, per exemple, surant al mar Mort. En total, 250 empleats es van posar al servei de la causa solidària.

Els famosos es confessen

Persones conegudes van explicar casos pròxims

La jornada dóna per molt i hi passen moltes cares. Teresa Gimpera explicava que el seu marit està malalt i que ara ella s'ha convertit "en la Verge Maria". L'actriu Marta Millà va explicar que un dia la seva parella s'anava a posar una xancleta i no ho sabia fer. El diagnòstic que van rebre va ser "de quatre anys de vida". Millà va dir una frase que alguns tuitaires es van fer seva: "Si la vida és curta, la farem ampla". Màrius Serra parlava de la malaltia del seu fill amb Sílvia Cóppulo, i Pasqual Maragall va fer un servei d'honor en el partit solidari. Les paraules de persones conegudes aconsegueixen demostrar que les malalties no respecten a ningú i promouen la solidaritat. Molts rostres públics van aportar el seu granet d'arena. Ahir federalistes i independentistes (04) com Rocío Martínez-Sampere i Muriel Casals es van asseure junts a contestar trucades.

Divulgació

'La Marató' forma i sensibilitza els ciutadans

Al llarg de tot el programa molts metges van parlar de les malalties neurodegeneratives. Amb ballet, titelles (05), panells il·luminats i explicacions molt didàctiques, La Marató intenta que un públic generalista entengui les causes d'aquestes malalties. Que les persones en coneguin els símptomes pot portar a diagnòstics precoços. Una nova eina de lluita.

stats