ALERTA SANITÀRIA, MESURES A CATALUNYA
Tema del dia23/08/2014

Salut activa el protocol contra l’Ebola tot i que “no hi ha cas”

Ingressen un senegalès al Clínic més perquè venia de Guinea que pels seus símptomes

Mario Martín Matas
i Mario Martín Matas

Barcelona“No hi ha cas en aquests moments”. Així de taxatiu es va mostrar el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, durant la roda de premsa en què va explicar per què s’havia activat el protocol contra l’Ebola a Catalunya. Dotze hores abans un ciutadà d’origen senegalès amb cinc anys de residència a Barcelona havia estat ingressat a l’Hospital Clínic de Barcelona, en una de les tres habitacions que té el centre preparades per implantar un aïllament estricte.

Malgrat que el pacient no complia tots els requisits clínics per a l’activació del protocol -no ha superat els 38,3 graus de febre-, va explicar al servei d’urgències de l’Hospital General de l’Hospitalet de Llobregat -on va anar perquè es trobava malament però sense necessitar ajut de ningú- que entre el 17 i el 19 d’agost havia viatjat a República de Guinea i, des d’allà, havia volat fins a Barcelona fent escala a Dakar, la capital del Senegal. L’home, que té passaport diplomàtic i parla un castellà perfecte, va estar al centre de l’Hospitalet més de sis hores abans que es decidís el trasllat definitiu al Clínic, l’hospital de referència fixat en el protocol que va aprovar Salut fa uns mesos. La normativa es va crear a l’abril arran del primer brot d’Ebola a l’Àfrica occidental, i no al centre del continent, com havia passat amb tots els anteriors des que va detectar-se’n el primer, el 1976 al nord de l’actual Congo.

Cargando
No hay anuncios

Aïllament estricte

Només dues infermeres i un metge tenen accés a la cambra on el pacient, de 36 anys, està aïllat. “Valia la pena extremar la prudència”, va argumentar el cap del servei de malalties infeccioses del Clínic, Josep Maria Gatell, precisant que el pacient afirma que no ha estat en contacte amb malalts durant la seva visita a República de Guinea i que, de fet, es va moure per una zona del nord del país molt allunyada d’on el virus s’ha fet fort. “La probabilitat que sigui un cas confirmat d’Ebola és gairebé remota”, va afegir.

Cargando
No hay anuncios

La família del malalt hi ha pogut parlar, però com que no és un cas confirmat no ha sigut necessari posar sota vigilància les persones que hi han estat en contacte.

Sospita a Saragossa

Cargando
No hay anuncios

Com també especifica el protocol, la mostra de sang extreta s’ha enviat al Centro Nacional de Microbiología (CNM), amb seu a Majadahonda (Madrid), perquè en 24 hores confirmi si hi ha presència del virus o no. També s’analitzarà la mostra d’un altre cas del dia, un ciutadà de República de Guinea ingressat i aïllat a l’Hospital Royo Villanova de Saragossa en circumstàncies similars. Si succeeix com en els dos casos precedents d’Alacant i Biscaia, les anàlisis descartaran l’Ebola.

Mateu va insistir que la prudència és tan elevada que, tot i que es decarti la infecció, el pacient continuarà aïllat uns quatre dies més i una segona mostra serà enviada al CNM per ratificar el primer diagnòstic. Com que l’Ebola es transmet pels fluids corporals, la sang s’envia seguint un estricte procediment que inclou una temperatura estable de 4 graus i un embalatge especial.

Cargando
No hay anuncios

Segons ha pogut saber l’ARA, a l’home ingressat també li han practicat unes primeres proves per saber si pateix malària -l’any passat se’n van detectar a Catalunya 170 casos-, però els resultats de moment són negatius. De fet, davant la poca probabilitat que hi hagi infecció, Salut no tenia clar si oferir una roda de premsa perquè podria generar alarmisme.

Si, malgrat tot, el pacient estigués infectat, aquest seria el primer cas d’Ebola que es produeix a Europa i llavors sí que caldria fer una recerca exhaustiva de les persones que hagin pogut mantenir contacte físic amb el pacient. “Portem molts casos més o menys sospitosos”, que es descarten de seguida que es parla amb els pacients, va insistir Mateu traient-hi ferro.