Tema del dia13/09/2013

Roger Albinyana: "L'actitud dels governs d'arreu està canviant"

El secretari d'afers exteriors de la Generalitat assegura en una entrevista a l'ARA que les cancelleries de tot el món es miren la reivindicació sobiranista "amb molt de respecte"

Roger Mateos
i Roger Mateos

Quin impacte internacional està tenint la Via Catalana?

Ha deixat una impressió molt positiva en l'opinió pública internacional. La majoria de mitjans de referència al món s'hi han referit per destacar-ne sobretot dos aspectes: l'enorme complexitat logística i d'organització i la necessitat que l'estat espanyol no ignori una mobilització ciutadana d'aquesta magnitud.

¿La Diada d'enguany ha tingut, però, menys ressò que la del 2012?

Cargando
No hay anuncios

S'han tornat a batre rècords de presència de corresponsals estrangers, tot i que certament la manifestació de la Diada de l'any passat comptava amb un factor sorpresa que aquest cop ja no hi era. El missatge reivindicatiu de Catalunya, però, va calant a l'exterior. Des del Govern s'ha fet campanya per explicar directament a la premsa internacional les aspiracions catalanes.

S'ha transmès al món la imatge de pulcritud democràtica que es perseguia. ¿Això pot esborrar els recels diplomàtics cap al procés català?

Cargando
No hay anuncios

Les cancelleries de tot el món s'ho miren amb molt de respecte. Constaten que el moviment favorable a l'autodeterminació és transversal i té una base social molt àmplia.

Per tant, ¿noteu un canvi d'actitud de la comunitat internacional cap al procés sobiranista a Catalunya?

Cargando
No hay anuncios

Sí, l'actitud ha anat canviant en els últims mesos. Les ambaixades traslladen a les seves capitals la sensació que el que està passant a Catalunya no és un conflicte entre elits polítiques que es pugui resoldre amb un pacte de despatxos que suposi simplement una millora del finançament o de les competències catalanes, sinó que la gent vol decidir a les urnes el seu futur col·lectiu.

Però aquest canvi d'actitud no es tradueix de moment en pronunciaments clars sobre el cas català.

Cargando
No hay anuncios

Públicament, els governs d'arreu estan a l'espera d'esdeveniments i es mantindran en silenci. No ens ha de sorprendre, cal entendre que de portes enfora han de dir que es tracta d'un conflicte intern de l'estat espanyol. Ni tan sols la Comissió Europea té competències per resoldre-ho i, per tant, es mostra molt cauta. No podem aspirar que Brussel·les imposi cap punt de vista sobre l'executiu espanyol. Ara bé, tots els governs tenen oberta ja una "carpeta" sobre Catalunya. El cas els inquieta i s'interessen discretament sobre quins són els passos que seguirem.

¿Confieu que la Comissió Europea o governs influents pressionin Madrid perquè estovi la seva postura?

Cargando
No hay anuncios

De moment no ho hem demanat, però no descartem fer-ho. Ara estem oberts al diàleg amb Madrid per negociar la consulta. La internacionalització de l'afer seria en tot cas una fase posterior.

Quina estratègia segueix el Govern per fer que s'entenguin les reivindicacions catalanes?

Cargando
No hay anuncios

Estem desplegant una diplomàcia discreta amb els actors prioritaris de l'escena mundial per explicar-los detalls del procés.