DRET A DECIDIR EL POLS JURÍDIC

Rajoy se cenyeix a impugnar la Comissió de Control al TC

Creu que és un incompliment de la suspensió cautelar

i Joan Rusiñol
04/10/2014
3 min

MadridEl debat català es mou ara entre dos terrenys, un de polític i un de jurídic. El primer és menys previsible i requereix més creativitat. Per això el govern espanyol s’esforça a cenyir el cos a cos a l’àmbit de les lleis. Ahir va respondre als passos que està fent la Generalitat amb una acció ben delimitada, evitant crear una ona expansiva que se’ls escapi de les mans. Va anunciar que recorreria al Tribunal Constitucional el decret que dóna llum verda a la Comissió de Control del 9-N. La Moncloa entén que és un “incompliment” que no pot quedar impune, un cop l’alt tribunal ha suspès cautelarment la convocatòria i el marc legal que li dóna cobertura. Entén que això suposa desplegar els preparatius d’una votació que, d’acord amb la providència que els 12 magistrats van aprovar per unanimitat dilluns, de moment no es pot fer.

Hi ha una part de l’entorn del PP que voldria més duresa. L’oposició sense matisos al procés sobiranista s’ha convertit en el principal element cohesionador de les bases del partit després dels desenganys interns que han provocat algunes de les mesures que ha pres l’executiu de Mariano Rajoy, com l’augment d’impostos o la recent retirada del projecte de llei de l’avortament. Per això els populars intenten caminar, sense prendre mal, per una corda fluixa que els permeti atiar l’ideari més espanyolista -una feina que fa sobretot la cúpula de la formació, amb María Dolores de Cospedal al capdavant- sense tirar més llenya al foc a Catalunya, esperant que la unitat del bloc sobiranista s’esquerdi, com va pronosticar ahir des de Guadalajara, a Castella-la Manxa, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho. Ja fa temps que a Madrid confien que el procés acabi implosionant.

Per aconseguir que ara el focus se situï sobre el president Artur Mas, el govern espanyol ha optat per una intervenció de precisió. La setmana que ve l’Advocacia de l’Estat afegirà als escrits que ja van presentar al TC -contra la llei de consultes i contra el decret- la petició d’impugnació del nou òrgan que ahir es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat. És a dir, el govern espanyol opta per situar la confrontació en l’àmbit del compliment de les lleis.

La Fiscalia, atenta

En la compareixença posterior al consell de ministres, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va esquivar la pregunta de la premsa conservadora sobre la possibilitat que el president català estigués cometent un delicte de prevaricació. Això podria ser així si el president, com a representant públic, estigués prenent decisions arbitràries de manera conscient. La número 2 de l’executiu, advocada de l’Estat com molts dels alts càrrecs d’aquest govern, va deixar entreveure que Mas sap que trepitja terrenys pantanosos per les “previsions” amb què va firmar el decret. Ara bé, va recordar que en tot cas és la Fiscalia qui hauria de moure fitxa i que té autonomia per fer-ho. No té cap dubte que aquest òrgan està “molt pendent” de les decisions que vagin prenent les institucions catalanes.

Tot i que la suspensió cautelar del 9-N també afecta tercers -ajuntaments, partits, entitats-, Madrid té posada la mirada a la plaça Sant Jaume. Els acords que es prenguin a Palau són els que poden provocar un salt qualitatiu en la dialèctica amb l’Estat.

Sáenz de Santamaría va definir la seva manera d’actuar com a “fermesa serena” per intentar enviar un missatge de tranquil·litat als ciutadans espanyols que veuen amb temor la possibilitat que s’acabi celebrant el 9-N. “Ningú es pot dissenyar la democràcia a mida perquè està feta a mida dels drets dels espanyols”, va avisar. Ho deia a la mateixa hora que, a Barcelona, estaven reunits els partits pro consulta. Aprofitant-ho, va instar el president de la Generalitat a explicar amb claredat a la ciutadania què pensa fer ara. Els missatges de més càrrega política es van llançar des de la reunió de parlamentaris que el PP fa aquests dies a Guadalajara. La clausura aquest matí Mariano Rajoy.

El TSJC ja tramita un recurs anticonsulta

Nou recurs contra la convocatòria de la consulta del 9 de novembre. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès a tràmit el recurs que hi va presentar Unió, Progrés i Democràcia (UpyD), el partit de Rosa Díez. La formació unionista entén que el decret que va firmar, ara fa una setmana, el president Artur Mas pot vulnerar drets fonamentals, com el de participació política dels ciutadans que viuen a la resta de l’Estat. Ara les parts s’hauran de pronunciar. UPyD estudia si també recorre la Comissió de Control, ja que podria ser, diuen, un “acte de desobediència a l’autoritat judicial”.

stats