PROCÉS SOBIRANISTA, ELS POSICIONAMENTS AVANTÍTOL
Tema del dia22/09/2014

El PSOE endureix el to contra la consulta del 9-N

Iceta acusa Mas de ser un “insensat” i Rajoy de ser un “covard”

Sara González
i Sara González

GavàLa foto que es van fer divendres els socialistes catalans votant a favor de la llei de consultes amb els partits sobiranistes va caure com una galleda d’aigua freda al PSOE. Sobretot perquè ha donat munició als populars per posar en dubte la relació dels socialistes amb la unitat d’Espanya. Ahir el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va aterrar a la Festa de la Rosa del PSC a Gavà per esmenar aquesta imatge. Elegant en les formes però contundent en el missatge, va carregar durament contra el procés sobiranista desoint els seus socis catalans, que fa temps que alerten que no hi haurà solució estable al conflicte entre Catalunya i Espanya si no ha sigut votada pels catalans.

Els socialistes espanyols no volen ni sentir a parlar de la consulta. Ni tan sols “legal i acordada” com reivindica el PSC. Fa dos anys Alfredo Pérez Rubalcaba marxava de la Pineda de Gavà sense haver pronunciat la paraula federalisme que tant esperava sentir el partit que aleshores pilotava Pere Navarro. Ara el PSOE sí que defensa una reforma federal de la Constitució -i li reconeix el mèrit a l’anterior primer secretari-, però la consulta ja són figues d’un altre paner. Ni la volia Rubalcaba ni la vol acceptar Sánchez, que ahir només hi va fer referència per exigir al president de la Generalitat, Artur Mas, que no la convoqui perquè és “il·legal” i té per objectiu, al seu judici, fer triar els ciutadans de Catalunya entre ser catalans o espanyols.

Cargando
No hay anuncios

Apel·lació a la identitat

“Cap governant té dret a provocar un esquinç”, va proclamar Sánchez fent referència al procés sobiranista que encapçala el president català. Davant Carme Chacón, Pere Navarro, José Montilla i les altres 12.000 persones que, segons el partit, van acudir ahir a la tradicional festa del PSC per donar el tret de sortida al curs polític, el líder del PSOE va fer un discurs d’apel·lació als sentiments i els lligams familiars per demostrar que els independentistes no fan més que “enfonsar ponts”. I és que Sánchez va associar el procés sobiranista a una qüestió estrictament identitària i va recordar que Catalunya ha sigut defensada amb “la sang” d’andalusos, extremenys o castellanomanxecs i que s’han aixecat fàbriques amb la “seva suor”.

Cargando
No hay anuncios

En aquests llaços compartits Sánchez sustenta que Catalunya i Espanya han de continuar juntes. De fet, va instar a extreure dues conclusions del referèndum d’Escòcia: que a Anglaterra ningú gosaria convocar un “referèndum il·legal” i que s’ha dit no “a la ruptura i a l’immobilisme”. D’una eventual lliçó d’acceptar que una part del territori pugui decidir el seu futur en un referèndum no en va dir res, però sí que va instar Rajoy a moure peça. Sánchez va demanar al president espanyol que deixi de posar-se “de perfil i agafi el toro per les banyes” per resoldre aquesta crisi d’estat. “Mas ha de complir la llei i Rajoy deixar de dir no a tot”, va sentenciar. Els socialistes -que van reivindicar la figura de Pasqual Maragall amb motiu del Dia Mundial Contra l’Alzheimer- van insistir que la reforma federal de la Constitució és la via de resolució del conflicte territorial.

Aquest va ser justament el leitmotiv d’un PSC que, sota la batuta d’Iceta, busca recuperar la centralitat en les formes sense canviar el posicionament de fons. D’aquí ve que els socialistes catalans donessin suport a la llei de consultes però, en canvi, diguin que no serveix per convocar la votació del 9-N sobre el futur de Catalunya. “És com treure’s el carnet de conduir i voler pilotar un avió”, va argumentar el primer secretari per fer-se entendre davant els socialistes espanyols. Aquesta discrepància no resolta entre el PSC i el PSOE va ser aprofitada per la líder del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que ahir va demanar a Sánchez que “posi ordre” entre els seus socis catalans.

Cargando
No hay anuncios

Iceta ja fa temps que vol erigir el PSC en àrbitre del conflicte, en el partit, va dir ahir, del “sentit comú”. I per fer-ho va desacreditar l’actitud que els dos governs estan tenint a l’hora d’afrontar el conflicte territorial. Iceta va acusar Mas d’“insensat” per portar el país al “precipici”, mentre que va retreure a Rajoy que sigui un “covard” per no ser capaç de donar una resposta que desactivi el procés sobiranista.

El PSC, però, també va llançar un missatge al partit que encapçala Sánchez. El primer secretari va tornar a reiterar que no hi haurà solució a l’encaix de Catalunya a Espanya si no és votada pels ciutadans. Però encara va anar més enllà l’alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, que va advertir el líder del PSOE que ha de canviar d’actitud davant la consulta perquè els ciutadans no pensin que el PSOE és el mateix que el PP a l’hora d’encarar el problema amb Catalunya. Encara que això impliqui afrontar “tabús” que pugui haver-hi a Ferraz. “Quan un canvi està en marxa, les respostes del passat ja no serveixen, cal trobar noves paraules i noves respostes”, va avisar.

Cargando
No hay anuncios

Sense fronteres “ideològiques”

Sánchez, però, que va parlar després de Collboni, va fer cas omís a la seva petició i va fer esforços per desmarcar-se del PP subratllant les diferències en l’eix dretes i esquerres. No va dubtar, en aquest sentit, a posar Mas i Rajoy al mateix sac recordant que entre ells no hi ha “fronteres” de tipus ideològic a l’hora d’aplicar les retallades. Va obviar, per descomptat, que entre ell i Rajoy tampoc n’hi ha a l’hora de defensar sense fissures que Catalunya no pot celebrar una consulta.

Cargando
No hay anuncios

Els ajuntaments del PSC, dividits a l’hora de donar suport al 9-N

Més de 500 municipis catalans tenen previst a partir d’avui aprovar mocions de suport a la llei de consultes i a la convocatòria del 9-N. Es tracta d’una inciativa promoguda Associació Catalana de Municipis (ACM) i de l’Associació de Municipis per la Independència que posarà en evidència, un cop més, com la consulta genera divisions dins del PSC perquè en alguns municipis els socialistes hi donaran suport i en altres no. De fet, entre els 436 municipis que han comunicat a la vicepresidenta Joana Ortega que estan disposats a col·laborar amb la consulta del 9-N n’hi ha de socialistes. De fet, el propi alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, va dir que així ho faria. En canvi, n’hi ha una dotzena que han dit que no ho faran, com ara Castelldefels i Badalona, governats pel PP, i els de Cornellà de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat o Esplugues, amb alcaldes socialistes. Preguntats per l’ARA, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramanet, Núria Parlon, asseguren condicionar el seu suport al 9-N al fet que la consulta estigui “basada en la legalitat”.