El PSC es valdrà de Duran per erosionar el pacte CiU-ERC
Mas i Junqueras no comptaven que el líder d'Unió els compliqués el primer gran debat
BarcelonaCiU i ERC encaraven el primer debat de política general de la legislatura tranquils i sense sotracs a la vista. El compromís d'Artur Mas de tenir a punt la data i la pregunta de la consulta per l'estat propi abans de final d'any, i el bon clima d'entesa pressupostària (els negociadors esperen que el conseller Andreu Mas-Colell presenti el pressupost del 2014 el mes que ve, i compleixi així per primer cop el termini legal), feien preveure sessions plàcides i de reafirmació.
Però dilluns va irrompre un actor inesperat i que ha regalat un sobtat baló d'oxigen al PSC. L'article de Josep A. Duran i Lleida, líder d'Unió i secretari general de CiU, en què afirmava que el seu partit treballa intensament per una "tercera via" -que estalvïi als catalans triar entre una independència condemnada a la unilateralitat o la recentralització- i en què posava en qüestió que toqui debatre ara la data i la pregunta, amenaça de convertir-se en protagonista.
La pinça Duran-Navarro
Els partidaris d'alentir o esmorteir el procés animen un front comú entre Unió i el PSC, que, d'entrada, posaria en crisi l'entesa amb ERC i fins i tot la federació. Convergents i republicans van evitar fa tres setmanes que l'anunci de Mas en què descartava fer la consulta al marge de la legislació espanyola i situava les eleccions plebiscitàries (el pla B) el 2016 es convertís en motiu de litigi. Oriol Junqueras i el seu nucli dur confien que als comptes del 2014 es pugui pressupostar més despesa social que als actuals -els del 2011 prorrogats per segon cop- a compte dels deutes de l'Estat, i consideren un consol i un bon senyal que s'hi inclogui la partida per celebrar la consulta.
Pere Navarro ha rebut amb satisfacció el trumfo que li ha regalat Duran. Pel fons, però sobretot per la forma. Fonts del PSC expliquen que s'evidencia que Mas "està en un bon embolic entre Josep Rull [cap visible de CDC i ferm partidari de l'estat propi] i Duran" i que "reivindicaran la tercera via que Unió ha posat damunt la taula". Navarro intentarà que també s'hi sumi ICV per empetitir el bloc sobiranista, "com ja va passar a l'hora de donar suport a la Via Catalana".
Els socialistes insistiran en la via federal, en què el diàleg amb l'Estat (que Mas va desencallar, per ara sense perspectives de resultats satisfactoris, en la reunió amb Rajoy a la Moncloa el 29 d'agost revelada per l'ARA) "vol temps per guanyar complicitats arreu", i rumien les propostes de resolució. No presentaran com a tal el manifest pel dret a decidir de l'expresident del Parlament Joan Rigol, militant d'Unió, perquè el guarden com un punt de trobada a l'hora de transaccionar, i sí que sospesen convertir l'article del líder democristià en un text per sotmetre a votació, "i a veure què voten els 14 diputats d'Unió".
Més enllà de les emboscades parlamentàries que prepari el PSC a CiU a costa de Duran o ICV-EUiA a ERC per les retallades, Mas prepara un discurs conciliador i amb alguna bona notícia econòmica. Busca evitar trencar ponts i apartar-se dels objectius de legislatura, entre ells la consulta el 2014. Una de les possibilitats que discutien CiU i ERC és demanar la celebració de la consulta a l'Estat utilitzant alguna de les vies legals assenyalades pel Consell Assessor de la Transició Nacional passant pel Congrés. Un pas que obligaria el PP i el PSOE -i també el PSC- a pronunciar-se sobre si els catalans han de poder decidir o no el seu futur a les urnes.
Tarda de treball a Palau
Ahir el president, que revesteix de transcendència el debat pel moment històric del país, va dinar amb la família a la Casa dels Canonges i va treballar tota la tarda al despatx a Palau per preparar la seva intervenció. Ho va fer sol i, com és habitual, ben proveït d'informació del partit i les conselleries. Avui al matí n'ultimarà els detalls amb els seus col·laboradors i a les dotze del migdia reunirà el Govern per explicar als consellers les grans línies del discurs.
Mas, que ha donat la consigna de guardar silenci sobre Duran per reduir-ne l'impacte polític, va etzibar ahir a la premsa un lacònic "No em provoqueu" quan li preguntaven per les opinions del número dos de la federació i per la proposta del líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, de "posar al dia" la Constitució per evitar que Espanya "es trenqui".
De les terceres vies de Rubalcaba, Duran i Navarro, el PP no en vol saber res, i aquestes dies especula amb un front espanyolista a Catalunya com el que va proposar aquest cap de setmana el líder de Ciutadans, Albert Rivera. Alícia Sánchez-Camacho, que vol fer compatible l'aparent voluntat de diàleg de Rajoy amb una oposició dura, va oferir ahir per carta a entitats i partits un acord per la convivència. Ho va fer apel·lant a una societat que "majoritàriament però discretament" no vol trencar. Una majoria silenciosa que, deia, no mereix "que ens penedim un dia de no haver fet res". La seva veu quedarà, però, ofegada.
Mas estarà més pendent de la CUP i d'ICV, sobretot en l'àmbit de la consulta. Els ecosocialistes pretenen que en un mes s'acordi al Parlament la via legal per acabar fent-la realitat.
Duran serà a Madrid, on el condecoren a l'ambaixada de Polònia, però el seu oportú article li donarà el do de la ubiqüitat. Un do en què, per ara, haurà excel·lit més que no en el d'aconseguir de Rajoy la cobejada tercera via.
CiU
Els nacionalistes afronten el debat amb els ecos de l'article de Josep A. Duran i Lleida encara ressonant. La direcció insisteix que els 50 diputats -36 de CDC i 14 d'Unió- són una pinya. Artur Mas és el principal actiu dels nacionalistes al Parlament.
Punt fort
Està complint amb les etapes marcades del dret a decidir i la transició nacional.
Punt dèbil
Està en minoria al Parlament i hi ha una crisi oberta entre CDC i Unió per l'estat propi.
ERC
Els republicans arriben amb força a la cita parlamentària. El partit d'Oriol Junqueras lidera les enquestes i colla el Govern per concretar ja la data i la pregunta de la consulta. El debat els servirà per marcar perfil de cara a la confecció dels pressupostos 2014.
Punt fort
Viu un moment dolç a les enquestes. Fora del Govern, els republicans tenen poc desgast.
Punt dèbil
L'oposició, sobretot ICV, els voldrà situar com a còmplices de les retallades de l'executiu.
PSC
Serà el primer debat de política general de Pere Navarro i també el primer en què el PSC no és el segon partit de la cambra. Denunciaran la deixadesa econòmica i defensaran una consulta legal i pactada amb l'Estat i una reforma federal de la Constitució.
Punt fort
La seva tercera via ha rebut un cop de mà de Duran. L'hi plantejaran a Mas.
Punt dèbil
Amb divisió interna pel dret a decidir, no aixequen el cap en les últimes enquestes.
PP
Alícia Sánchez-Camacho arriba al debat amb ganes de liderar el bloc contrari a la consulta i preparada per renyar Mas per la seva "deriva sobiranista". La gestió de Mariano Rajoy a la Moncloa, però, no li permetrà alliçonar gaire l'executiu nacionalista.
Punt fort
Vol liderar el front del no i compta amb les intervencions efectistes de Camacho.
Punt dèbil
Té un lideratge tocat per l'espionatge de La Camarga i pel cas Bárcenas del PP espanyol.
ICV-EUIA
Els ecosocialistes tindran dos eixos claus en el debat de política general: defensa de la consulta i contundència contra la política de retallades del Govern. Joan Herrera exhibirà el seu habitual to dur contra Mas, però estendrà la mà pel dret a decidir.
Punt fort
Enarbora la bandera contra l'austeritat i té una posició inequívoca a favor de la consulta.
Punt dèbil
L'assumpte nacional, especialment la data del 2014, genera certa ambigüitat pública.
CIUTADANS
El partit que lidera Albert Rivera arriba al debat amb ganes de fer soroll. Tant és així que promouran una moció de censura en cas que Mas anunciï que vol celebrar una consulta al marge de la legalitat espanyola. Competeixen amb el PP al bloc del no.
Punt fort
Llançats a les enquestes, trepitgen els talons al PP. Compten amb l'oratòria de Rivera.
Punt dèbil
Sempre busquen provocar crispació en qualsevol debat que hi ha al Parlament.
CUP
La CUP s'estrena en un debat de política general marcat per la consulta. L'esquerra independentista sempre s'ha compromès -amb matisos- amb el bloc CiU-ERC-ICV, i insistirà en la necessitat d'assolir la plena sobirania "per canviar-ho tot".
Punt fort
El partit aporta sensació d'aire fresc al Parlament i té un inequívoc missatge social.
Punt dèbil
Tenen dificultat per aconseguir suports a l'hora d'aprovar resolucions a debat.