Tema del dia15/09/2014

El primogènit, davant del jutge

Ruz interrogarà avui Pujol Ferrusola sobre comissions i paradisos fiscals

Pedro águeda
i Pedro águeda

MadridEl jutge de l’Audiència Nacional Pablo Ruz ha citat per avui Jordi Pujol Ferrusola i la seva exparella Mercè Gironès amb sis hores de diferència, una mesura poc habitual en l’instructor, que preveu un interrogatori llarg al primogènit de l’expresident de la Generalitat. Quan acabi amb Gironès, Ruz escoltarà la Fiscalia i decidirà si hi ha motius per enviar Pujol Ferrusola a presó preventiva per risc de fuga o de destrucció de proves. Però més enllà de la possible foto del furgó policial camí de Soto del Real, l’interrogatori pot marcar l’inici del cas Pujol a l’Audiència Nacional. Els investigadors no creuen que les milionàries retribucions pagades per empreses adjudicatàries de la Generalitat al fill gran de Jordi Pujol responguessin a la seva feina d’assessoria verbal en multitud d’àrees. ¿Aprofitava Pujol Ferrusola el cognom per enriquir-se en solitari o era una peça de l’engranatge familiar i del suposat 3%?

El fill gran de Jordi Pujol va arribar a moure 32 milions d’euros per paradisos fiscals entre el 2004 i el 2012 a través de cinc societats. Els investigadors creuen que és només la punta de l’iceberg de la muntanya de diners que els Pujol amaguen en territoris offshore. Amb les dades aportades per una altra exparella del primogènit, María Victoria Álvarez, els informes de la Policia i la feina de l’Agència Tributària, Ruz ha preparat un interrogatori dens.

Cargando
No hay anuncios

Cobrava realment per assessorar?

Les declaracions dels responsables de les empreses que feien tractes amb Pujol Ferrusola interrogats per la unitat de delinqüència econòmica i fiscal (UDEF) tenen nombroses llacunes i no conserven documents acreditatius. Per aquest motiu, l’inspector de la UDEF que signa els informes lliurats a Ruz utilitza, a l’hora de referir-se als negocis de Jordi Pujol Ferrusola, una ironia poc freqüent en aquest tipus de documents policials. La “simple observació” de les tasques d’assessoria que suposadament va fer Pujol Ferrusola aboca “com a conclusió inherent que seria un expert en diferents matèries”, afirma l’investigador, entre les quals el petroli, els clubs de golf, les plantes fotovoltaiques, la intermediació immobiliària, la compravenda mercantil en borsa...

Cargando
No hay anuncios

Una d’aquestes empreses li va pagar per fer d’intermediari en l’adjudicació d’unes obres a una societat per una altra societat de la qual la primera era accionista. El conseller delegat de totes dues és José Cornado Mateu, processat en un cas de finançament irregular d’Unió. El policia que redacta l’informe torna a ironitzar: “José Cornado Mateu paga a Jordi Pujol Ferrusola perquè negociï amb José Cornado Mateu l’execució d’unes obres per la gens menyspreable xifra d’1.116.891,33 euros”.

Mèxic, l’Argentina... l’Hospitalet de Llobregat

Cargando
No hay anuncios

El rastreig de Jordi Pujol Ferrusola ha portat els investigadors a seguir-li la pista fins a Mèxic i l’Argentina. Allà han demanat els testimonis d’antics socis, que el primogènit dels Pujol haurà de rebatre davant del jutge. El magistrat també li preguntarà per la seva intermediació en l’adjudicació de les obres de la Gran Via de l’Hospitalet a una UTE formada per FCC i Copisa, dues constructores que li van fer pagaments per valor de 4,8 milions entre totes dues. En aquells temps el conseller de Política Territorial era Felip Puig, germà de Josep Puig, amic i soci de Pujol Ferrusola. Josep Puig i Jordi Pujol Ferrusola van fer, segons la UDEF, “diversos negocis”.

Va demanar el seu sogre el 3% en una venda?

Cargando
No hay anuncios

El 3%, la xifra que figura en les acusacions de finançament irregular a CiU -i que recentment Josep-Lluís Carod-Rovira ha elevat al 5%-, apareix en un dels testimonis recollits per la policia a dos germans empresaris catalans. Aquests dos germans van relatar que Copisa, la constructora més generosa amb Pujol -3.300.000 euros en 5 anys-, els va dir que els problemes que tenien amb l’administració en relació amb uns terrenys s’acabarien si se’ls venien. Dies després de la transacció, i segons el seu testimoni, el sogre de Pujol Ferrusola va passar per les seves oficines a reclamar el 3% per una intermediació que ells desconeixien. Copisa els va aclarir que sí que hi havia hagut intermediació i ells, per por, van accedir a pagar un 1% de comissió.

D’on sortien els bitllets de 500 euros a Andorra?

Cargando
No hay anuncios

Possiblement la confessió més gràfica de María Victoria Álvarez, examant de l’imputat, és la que assegurava que havia acompanyat Jordi Pujol Ferrusola en viatges a Andorra amb motxilles plenes de bitllets de 500 euros, la destinació final dels quals era Madrid. Per als viatges per carretera Pujol Ferrusola utilitzava algun dels luxosos cotxes del seu parc mòbil, que eren adquirits per quantitats irrisòries. Entre la documentació en poder del jutge hi ha, per exemple, l’adquisició d’un Porsche 911 per 2.800 euros.

Què ha fet el primogènit amb l’herència de l’avi?

Cargando
No hay anuncios

Aquest és el fil que ja uneix la investigació de Ruz amb la que segueix un jutjat de Barcelona arran de la confessió de l’expresident del 25 de juliol. Ruz ha demanat a Andorra que informi dels fons que pugui tenir en alguna sucursal del país Pujol Ferrusola, un cop que l’expresident va declarar que el seu pare, Florenci Pujol, havia deixat a Marta Ferrusola i els seus set fills un llegat que ha estat guardat durant 34 anys a l’estranger sense declarar-lo al fisc. Hisenda ja ha confirmat a Ruz que el primogènit dels Pujol no es va acollir a l’amnistia fiscal. El rastreig de la part del llegat de Pujol Ferrusola pot respondre als interrogants sobre el veritable origen d’aquesta fortuna.