CORRUPCIÓ SOUS MUNICIPALS SOTA SOSPITA
Tema del dia05/07/2014

Pressió judicial als alcaldes que van cobrar de la FMC

La Fiscalia demanarà imputacions i la jutge exigeix més informació a l’entitat

Sara González
i Sara González

BarcelonaLa Federació de Municipis de Catalunya (FMC) està vivint una operació a cor obert. La gestió de l’entitat que va dirigir Manuel Bustos durant vuit anys ha saltat pels aires en fer-se públic que fins a 44 alcaldes que han format part de la seva direcció han cobrat presumptes sobresous encoberts. Ahir molts d’ells es mostraven desconcertats, indignats i fins i tot asseguraven sentir-se enganyats. Tot i això, la Fiscalia Anticorrupció està disposada a investigar a fons el cas i demanar imputacions, ja que considera que hi ha “indicis de delicte”. També la jutge del cas Mercuri exigeix més informació a la FMC per detectar des de quan es rebien aquestes retribucions. L’acorralament judicial ja ha fet caure el secretari general de l’entitat, Adolfo Moreno, que va ser cessat ahir i que havia seguit exercint tot i estar imputat en el cas Mercuri.

“Tu tens cada mes una transferència. Ho sabran, joder, i el dia que t’enganxin amb una mentida així t’enfonsaran”. Així alertava Moreno a Bustos -segons les converses intervingudes pels Mossos i recollides al sumari del cas- que els cobraments que es feien a la FMC podien ser qüestionats legalment. De fet, l’informe policial apunta que es produïa una pràctica “irregular i prolongada en el temps” per la qual 44 alcaldes cobraven unes quantitats fixes al mes que no es corresponien a desplaçaments o assistències a reunions, sinó al “rang” i a “l’antiguitat” que tenien dins la FMC.

Cargando
No hay anuncios

Investigació a fons

I és que fins i tot es rebien aquestes retribucions en períodes d’inactivitat de la federació sense estar “justificades”. En el cas de Bustos, a més de cobrar uns 1.300 euros al mes, va passar tiquets de despesa per valor de 9.900 euros l’any 2011 i 6.215 el 2012. Anticorrupció pensa investigar a fons aquestes retribucions que han rebut alcaldes de diferents partits polítics i demanar-ne les imputacions que consideri pertinents en el moment en què tingui tots els elements per fer-ho. Si és imputat algun dels aforats, el cas passaria a mans del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Tots els afectats, però, van defensar ahir que no havien tingut conductes il·legals i que en cap cas se’ls va demanar mai que havien de justificar les retribucions com a despesa, tal com apuntava un dictamen que els afectats no van conèixer fins dilluns passat en una reunió, perquè pensaven que es tractava d’una compensació per dedicació. Amb tot, van decidir tornar els diners de manera cautelar. Primer van anunciar que ho farien CiU i ERC i l’efecte dòmino va anar sumant-hi la resta. Fins i tot aquells que inicialment no preveien tornar les retribucions perquè defensaven que estaven dins de la legalitat. La mateixa FMC va obrir un compte corrent per facilitar la devolució de les quantitats rebudes en els anys 2011 i 2012 i que sumarien prop de 200.000 euros.

L’origen de les retribucions

Cargando
No hay anuncios

La Fiscalia va demanar també a la jutge del cas Mercuri que obri diligències en la investigació. De les deduccions del sumari se’n desprèn que els sous fixos es rebien des de l’any 2004, quan Bustos va assumir la presidència de l’entitat, però la magistrada ha demanat informació sobre quin sistema de remuneració de dietes se seguia en el període previ, quan l’exalcalde de Mataró Manel Mas n’era el president. Ell mateix va explicar a l’ARA que aleshores cobrava 100.000 pessetes (600 euros) mensuals i que només els vicepresidents rebien una retribució inferior. Una de les claus en aquest cas és si es consideren o no d’origen públic els diners que van rebre els alcaldes tenint en compte que els càrrecs institucionals només poden rebre un sou. La federació ha al·legat fins ara que la seva naturalesa és privada tot i que bona part del seu pressupost prové de les quotes que paguen els ajuntaments adherits.

La pressió judicial i l’exercida per la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció -l’acusació popular en el cas Mercuri- arriba fins a tal punt que la Federació de Municipis es va reunir ahir d’urgència per prendre mesures immediates. La més contundent: el cessament del secretari general, un càrrec més tècnic que polític que mantenia una estreta relació amb Bustos i que dilluns ja va presentar la seva dimissió. El president de la FMC i alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, va anunciar que l’entitat farà una “anàlisi exhaustiva” de la gestió prèvia a l’any 2013 i que en funció dels resultats prendrà accions contra les institucions o persones que consideri amb la “contundència que faci falta”.

Cargando
No hay anuncios

Amor va expressar la seva “indignació” davant un cas en què considera que s’està posant en dubte l’“honorabilitat de tots els alcaldes que es deixen la pell per treballar pels seus municipis”. Va confessar que tenia la consciència “molt tranquil·la” per la feina feta per cadascun dels membres de l’entitat, i fins i tot va arribar a dir: “Si apliquéssim el quilometratge, la quantitat seria superior”. Amb tot, no deixa de ser paradoxal que Amor defensés la legalitat dels pagaments i a la vegada anunciés que just quan va assumir la batuta de la FMC va suprimir els abonaments fixos mensuals.

La Federació va anunciar ahir que, davant els esdeveniments judicials que es poden succeir en els pròxims mesos, els alcaldes investigats podran tenir una “defensa jurídica coordinada” però que no anirà a càrrec de l’entitat. També rebran les informacions de tot el procés. De fet, fins que no ha esclatat públicament el cas no eren conscients que estaven sent investigats per aquests “sous disfressats de dietes” malgrat que Moreno sí que sabia que les presumptes irregularitats estaven sent indagades.

Cargando
No hay anuncios

La soledat de Bustos

El terrabastall polític que aquest cas ha generat va obligar ahir tots els alcaldes -també els del PSC- a marcar distàncies amb Manuel Bustos, sobre el qual va recaient cada cop més l’ombra de la sospita a mesura que avancen les investigacions del cas Mercuri. De defensar-ne la seva innocència, els socialistes han passat a desmarcar-se’n i fins i tot a assegurar que se senten “enganyats”, tal com va assegurar l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín. Mentre el cas avança amb 44 alcaldes que poden acabar davant del jutge, Bustos es manté com a regidor sense cartera a l’Ajuntament de Sabadell, fet pel qual ha sigut al centre de les crítiques perquè li ha permès mantenir un càrrec a la Diputació de Barcelona retribuït amb més de 80.000 euros anuals. Mentre ell s’allunya dels focus, cada cop hi ha més llum sobre l’històricament denunciat estil Bustos.