Merkel surt de les urnes més poderosa que mai
La cancellera frega la majoria absoluta en el seu tercer mandat
MunicMerkel, Merkel, Merkel. Tres vegades Merkel. La cancellera alemanya va quedar ahir legitimada per revalidar un tercer mandat seguit. I de quina manera. La líder de la Unió Democratacristiana (CDU), agermanada amb la Unió Social Cristiana bavaresa (CSU), no només va guanyar les legislatives alemanyes sinó que fins i tot va assolir els millors resultats del seu partit des de la reunificació del país, el 1990.
Un triomf que, a l'espera de determinar-se la composició del Bundestag (cambra baixa), fins i tot va fregar la majoria absoluta. Davant l'eventualitat d'haver-se de buscar un soci de govern, però, Merkel acceptava que no podria fer-ho com en l'última legislatura, amb els liberals de l'FDP, els grans perdedors de la jornada electoral en perdre fins i tot la representació parlamentària.
Amb els resultats finals fets públics per la comissió federal electoral [consulta aquí les dades], la CDU-CSU va obtenir el 41,5% dels vots, 7,8 punts percentuals més que en les eleccions generals del 2009. Els socialdemòcrates de l'SPD, liderats per Peer Steinbrück, també van millorar els seus resultats de fa quatre anys, en el seu cas 2,7 punts, fins a aconseguir un 25,7% dels sufragis, en tot cas insuficient per aspirar a un canvi de govern en aliança amb Els Verds, que van baixar al 8,4% (-2,3), superats per Die Linke (L'Esquerra), amb un 8,6% dels vots (-3,3). Aquest partit fundat per excomunistes de la RDA passa a ser la tercera força del Bundestag 23 anys després de la reunificació.
La gran desfeta va ser per a l'FDP. Amb un 4,8% dels vots (-9,8), es va quedar per sota del 5% necessari per entrar a la cambra baixa. És el primer cop que aquest partit queda fora del Bundestag en la seva història.
En una nit de thriller , en què l'únic diàfan va ser el triomf de Merkel, molta expectació també va recaure en els resultats de la formació euroescèptica de nova creació, Alternativa per Alemanya (AfD). En les seves primeres eleccions van fregar l'entrada al Bundestag (4,7%).
Ara formar l'executiu
Esclar que ara el més transcendent és la formació del nou govern alemany. La CDU-CSU obtenia ahir a la nit 296 escons per 302 de l'oposició (182 l'SPD, 61 l'Esquerra i 59 Els Verds). Socialdemòcrates i Verds van insistir ahir el que havien promès durant tota la campanya: no volen pactar amb els excomunistes.
Què farà ara Merkel? "No vull respondre ara a cap especulació. Esperem els resultats definitius i després ho discutirem a la reunió [d'avui] del nostre gremi", va sortir ahir al pas una feliç cancellera, mentre celebrava un "superresultat".
A l'espera de la configuració definitiva del Bundestag, la CDU-CSU ha de pensar si governa amb les pròpies forces conservadores, ofereix la mà als socialdemòcrates per formar una Gran Coalició com en el primer mandat de Merkel (2005-2009) o s'obre a pactar amb Els Verds. "Hem augmentat vots, però no són els resultats desitjats. Ara la pilota és al camp de Merkel. Ha de decidir amb quina majoria governa", va sintetitzar Steinbrück, que va ser ministre de Finances de la cancellera.
Els Verds també es van mostrar oberts a pactar. "Ens escoltarem, però els nostres programes estan bastatn lluny", va matisar la líder ecologista, Claudia Roth, resignada a no poder formar coalició amb l'SPD tampoc al land de Hessen, on ahir les eleccions regionals també van donar el triomf a la CDU (39,3%).
Mentre els liberals, en boca del seu president i fins ara vicecanceller, Phillip Rösler, assumien la desfeta com "el dia més dur en la història de l'FDP", el ministre democratacristià de Finances, Wolfgang Schäuble, pronosticava que, encara que hagin de canviar de socis, marcaran una continuïtat en política europea: "Europa no necessita preocupar-se amb les eleccions a Alemanya. Aquest país es manté com a àncora d'estabilitat". A l'espera dels canvis que experimenti el nou govern, una cosa és segura: Merkel té més força que mai.