DRET A DECIDIR LA REACCIÓ DE L'ESTAT

Madrid menysté la votació i ja prepara el nou cop de porta

PP i PSOE reben amb indiferència la petició catalana

i M. Eugènia Quetglas
17/01/2014
3 min

MadridA Madrid ahir semblava que no havia passat res al Parlament de Catalunya. Després de dedicar-hi rius de tinta, els quarters generals del PP i el PSOE van viure una jornada aparentment molt tranquil·la. Ni comunicats, ni valoracions, ni res del que acostuma a passar quan es produeix un esdeveniment de l'envergadura de la votació que va tenir lloc ahir a la cambra catalana.

"Què ha passat de nou?", preguntava ahir un diputat del PP als passadissos del Congrés per justificar el passotisme dels partits estatals davant la reclamació formal del traspàs de la competència per poder convocar un referèndum el 9 de novembre. I és que el PP i el PSOE menyspreen el text que arribarà del Parlament al Congrés perquè ja tenen la sentència escrita. Sumaran els vots de tots dos per tombar la proposta catalana.

Els populars no tan sols afirmaven que la votació del Parlament era "un simple tràmit" sinó que es mostraven impacients perquè arribi el dia de la votació a la seu parlamentària de la Carrera de San Jerónimo. Per això animaven els grups de CiU, ERC i ICV al Congrés a accelerar el debat de la proposta, presentant pel seu compte aquest mateix text perquè es pugui debatre a mitjans del mes de març. Si no s'utilitzés aquesta drecera, la proposta enviada pel Parlament no es debatria fins al setembre, ja que es posaria a la cua de les iniciatives trameses per altres parlaments autonòmics.

El PP no frenarà la tramitació

Fonts de la mesa del Congrés asseguren que no hi ha cap intenció de posar bastons a les rodes en la tramitació de la petició catalana, tot i que no és cap secret que aquesta legislatura s'han posat traves, per primera vegada en democràcia, a iniciatives parlamentàries de l'oposició; en concret, a les que demanaven explicacions a l'executiu conservador sobre el cas Bárcenas, per indicacions subtils de la Moncloa. Aquest cop, segons fonts del govern espanyol, no hi ha cap intenció de posar-hi obstacles.

Ahir el president espanyol, Mariano Rajoy, va donar l'esquena a les pretensions catalanes, però tímidament. Aprofitant que llegia el seu discurs durant el lliurament del Premi Europeu Carles V al president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, en el mateix moment que es produïa la votació a Barcelona, va fer un al·legat a favor de la Constitució. Rajoy va proclamar que en l'actual text constitucional hi cap "tothom" i que representa "la millor garantia per avançar i assolir la justícia i la prosperitat". Aquest cop no va apel·lar als dos primers articles de la carta magna, com acostuma a fer per deixar clar que la sobirania nacional és en mans del conjunt dels espanyols.

Rajoy i Barroso es reuniran avui a Madrid. Tot i que la qüestió catalana no forma part de l'ordre del dia oficial, fonts coneixedores del contingut de la trobada asseguren que sí que en parlaran. No és casualitat: el president de la Comissió Europea -mantenint el mínim de distanciament necessari que reclama el seu càrrec- s'està alineant amb les tesis del govern espanyol. Ahir mateix va tornar a repetir en una entrevista a TVE que "Catalunya quedaria fora de la UE si s'independitzés".

Els dos dirigents es van reunir el juny passat a Brussel·les i avui, com van fer llavors, analitzaran la situació econòmica i la recent visita del president espanyol a la Casa Blanca. No serà fins a la roda de premsa posterior -en què la Moncloa controla qui ha de fer les preguntes- que probablement Rajoy donarà el seu parer sobre la proposta aprovada pel Parlament, que pensa tombar quan arribi al Congrés, com va passar amb el pla Ibarretxe.

Segons fonts socialistes, ahir els dos principals líders polítics de l'Estat no es van posar en contacte per analitzar el que havia passat a Barcelona, malgrat que Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba presumeixen sovint de mantenir aquest canal de comunicació obert.

Rubalcaba fa costat a Navarro

I és que el PSOE pretenia silenciar amb més intensitat que els populars el debat del Parlament, després de la trencadissa socialista. Fonts de l'aparell del partit asseguraven que Rubalcaba es va limitar a donar suport incondicional a les decisions que pugui prendre el primer secretari del PSC, Pere Navarro, en aquesta qüestió, tal com es va posar de manifest en la reunió que van mantenir el 7 de gener a Barcelona i en la d'aquest dimecres al Congrés de Diputats.

El grup parlamentari socialista no anhela amb tantes ànsies com el PP que arribi el dia de la votació de la transferència de la competència per poder convocar un referèndum, per por que algun dels 14 diputats del PSC segueixi el camí del sector crític i trenqui la disciplina de vot. Un diputat del PP agraïa ahir el guirigall socialista: "L'únic morbo que ens queda pel ple és veure si el PSC vota en bloc. La resta no té cap misteri", apuntava sorneguer.

stats