L’Eurocambra vol eliminar el ‘roaming’ l’any vinent
La decisió final és dels estats membres, alguns dels quals, com Espanya, s’hi oposen
Brussel·lesLes trucades entre països europeus no han de tenir cap sobrecost. Aquest és l’objectiu del Parlament Europeu, que ahir va aprovar per majoria acabar amb el roaming, el recàrrec que les companyies cobren als clients quan utilitzen el mòbil des d’un altre país. El roaming desapareixerà el 15 de desembre de l’any que ve, però només si una majoria de països de la UE hi donen el vistiplau.
L’eliminació del roaming és la proposta estrella d’un ambiciós paquet legislatiu impulsat per la Comissió Europea per crear un veritable mercat digital únic a tot Europa. Un paquet que inclou altres propostes, com la d’impedir a les operadores que posin traves a aplicacions de mòbil que els fan la competència. Per exemple, alentint la connexió a serveis de trucades gratuïtes com Skype.
“Aquest vot és la resposta que la Unió Europea dóna a les expectatives dels ciutadans. La UE va precisament d’això: d’eliminar barreres per fer la vida dels europeus més fàcil i més barata”, va celebrar la comissària europea de Telecomunicacions, Neelie Kroes, impulsora de la proposta.
Però guanyar una batalla no significa guanyar la guerra. I Kroes encara no pot cantar victòria. El pas d’ahir va ser important, però no definitiu. Encara queda que els governs europeus ratifiquin l’eliminació del roaming. Una idea que genera reticències en alguns estats membres, com Espanya i França, però que compta amb el vistiplau d’altres grans països, com Alemanya, Itàlia i el Regne Unit.
Més reticents encara que les capitals europees són les grans operadores -com l’espanyola Telefónica i la francesa Orange-, que no veuen amb bons ulls que Brussel·les reguli els preus de les trucades de mòbil des de l’estranger i es queixen que la nova legislació els generarà pèrdues milionàries. Es calcula que els europeus estalviaran 5.000 milions d’euros anuals en serveis d’itinerància. I, si les operadores de telefonia tenen menys ingressos, amenacen de retallar les inversions que fan en infraestructures -com desplegar noves xarxes de fibra òptica-, imprescindibles perquè Europa sigui competitiva.
Però la comissària Kroes rebat aquestes dades de pèrdues amb unes altres xifres. Segons els càlculs de la CE, si les operadores suprimeixen el sobrecost per trucar a l’estranger no només no perdran diners sinó que guanyaran 300 milions de nous clients, que ara no fan servir el telèfon quan són a l’estranger per por de rebre una factura desorbitada quan tornin del viatge. De fet, l’últim Eurobaròmetre confirma que el 94% dels europeus limiten l’ús dels serveis de dades al mòbil quan són fora del país. “Quan els preus baixin, el consum pujarà”, diu Kroes.
La futura legislació compta amb una disposició “d’ús raonable” del roaming amb l’objectiu que els usuaris no abusin de les noves normes. Es vigilarà, per exemple, que un ciutadà no contracti una companyia lituana per utilitzar el mòbil sempre des del Regne Unit per beneficiar-se de les tarifes més baixes.
Tot i els recels, la comissària està confiada que s’assolirà un acord final abans d’acabar l’any. De fet, perquè la nova legislació tiri endavant no es requereix unanimitat entre els països sinó només que hi estigui a favor una majoria qualificada dels estats membres. Aquest és un punt clau que podria facilitar el tràmit.
El calendari, però, hi juga en contra, perquè a finals del mes que ve hi ha eleccions europees i, si abans dels comicis no s’aprova la proposta, caldrà esperar a la formació del nou ple i tornar a negociar el text amb el nou Parlament. Un tempo que dificultaria que el roaming s’elimini a finals del 2015.
Croada personal
Posar fi als elevats preus per utilitzar el mòbil des d’un altre país europeu ha estat una croada personal de Kroes des que va assumir el càrrec, conscient que el roaming suposa una disfunció inacceptable del mercat únic europeu, que és un dels pilars de l’arquitectura comunitària. Kroes vol crear un “continent connectat” i calcula que tirar a terra les barreres digitals farà augmentar el PIB comunitari en un 1% anual. Una croada que volia guanyar abans de deixar el càrrec la tardor vinent.
Per això, cada any -i coincidint amb l’arribada de les vacances d’estiu-, la Comissió rebaixa progressivament el preu màxim que les operadores poden cobrar pel roaming. L’estiu del 2011, la tarifa màxima per trucar amb el mòbil des de l’estranger era de 35 cèntims per minut més IVA, mentre que aquest estiu el límit serà de 19 cèntims. Això és una reducció del 45% en tres anys. A partir de l’1 de juliol, a més, navegar per internet des d’un altre país europeu no podrà costar més de 20 cèntims per mega, tres vegades menys que el 2012.