PACTES POLÍTICA MUNICIPAL

L'entesa sociovergent s'obre pas a Barcelona

Després de pactar amb el PP els pressupostos, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, busca un canvi de soci. PSC i CiU s'acosten ara per a una entesa de mandat. La sociovergència s'obre pas a la ciutat.

CANVI POLÍTIC
 Jordi Martí va agafar el relleu de Jordi Hereu al PSC de Barcelona i ara treballa amb CiU per acostar posicions i tancar acords.
Maria Ortega
04/06/2012
3 min

BARCELONAMentre l'executiu d'Artur Mas busca aliances per al pacte fiscal i fa esforços per sumar-hi el PSC, l'entesa sociovergent ja té el seu camp de proves situat a l'Ajuntament de Barcelona. PSC i CiU han engegat aquí de manera manifesta les converses per poder tirar endavant un pacte de mandat amb l'aprovació del Pla d'Actuació Municipal (PAM), el full de ruta per als pròxims anys. D'ençà que el PP va creuar la línia cap a l'oposició nítida després de la negativa a entrar a formar part de l'equip de govern, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, viu sense soci. I ho ha pagat amb algun revés, com el rebuig de l'oposició a grans projectes urbanístics, per exemple, la reforma de la plaça de les Glòries i el conegut com a Blau@Ictinea, que preveu construir un barri nou a Montjuïc. Ara s'acosta al PSC per a un ball de mandat. Un gir inèdit a la ciutat.

Trias vol seguir governant en minoria, però necessita còmplices per evitar la inoperància. Amb el PP situat clarament a l'altra banda de la barrera, ha començat, doncs, un flirteig sociovergent que, més enllà de les negociacions del PAM, i obviant per ara la possibilitat de governar en coalició, ja s'ha deixat veure en acords com el del pacte d'educació que les dues formacions van segellar en l'últim plenari. Una declaració d'intencions que el president del grup municipal del PP, Alberto Fernández Díaz -com a exparella de ball-, ja es va encarregar de criticar llançant un missatge clar a Trias: "La ciutadania va votar pel canvi i esteu pactant amb la continuïtat".

Negociació no exclusiva

El primer tinent d'alcalde de la ciutat, Joaquim Forn, remarca que veu les dues bandes, PSC i CiU, "capacitades per assumir renúncies" i destaca com a "molt positiu" que els dos partits grans "s'entenguin i puguin tenir projectes en comú en uns moments tan complicats". Té clar, però, que la negociació pel PAM no és exclusiva de les dues formacions i que la voluntat de l'equip de Trias és sumar-hi el màxim nombre de suports. Un escenari difícil, tenint en compte les negatives més que presumibles de PP i ICV-EUiA i que Jordi Portabella, d'Unitat per Barcelona-ERC (UxB), té clar que, per donar-hi suport, projectes com el Blau@Ictinea han de caure de la llista de prioritats.

El camí sociovergent, al seu torn, fa mesos que es va aplanant. Quan Jordi Martí va agafar el relleu de Jordi Hereu al capdavant del grup municipal socialista ja va anunciar que estava obert al diàleg pel bé de la governança de la ciutat. L'acord entre els dos partits grans, de fet, permetria al PSC donar més visibilitat al nou líder de la formació, que de moment ha tingut poques opcions per donar-se a conèixer a la ciutadania, postular-se com a alcaldable i, simultàniament, aconseguir canvis des de dins. El mateix Martí va explicar en l'últim plenari, després de rubricar l'acord pel pacte d'educació amb CiU -que va acabar restant concrecions importants a la proposta inicial dels socialistes-, que en endavant "la lletra petita" seria clau i que, des del pacte, la seva formació espera aconseguir canvis que no podria assolir des del no sistemàtic .

Ara, Martí i Trias estan posant sobre la taula els temes calents que cal polir per a un acord de mandat. Si la cosa no avança pel bon camí, Forn remarca que "jurídicament el consistori no tindria cap problema" i tiraria endavant sense el PAM aprovat. Un altre tema seria el de la imatge, que reconeix que "afebliria" la ciutat. El punt crític serà la negociació dels pressupostos de l'any que ve, ja que l'acostament als socialistes -prosperi o no- suposa per a CiU distanciar-se del PP i, per tant, pot deixar l'equip de govern orfe de socis. Jordi Martí defensa el pacte, si s'arriba als termes adequats d'acord, "per treure la ciutat de la inoperància en què es troba" i no vol barrejar-hi el joc polític. Rebutja valorar la possibilitat d'entrar al govern, perquè assegura que ara l'objectiu és contribuir a la governança des de l'oposició. Tampoc ho fa Forn, que apunta que "mentre pugui" CiU seguirà en minoria.

L'estratègia del PP

L'anterior soci preferent del govern, el PP, celebra estratègicament aquest acostament perquè, segons explica Alberto Fernández Díaz, els obre una "doble oportunitat". Apunta que si l'acord prospera, cosa que veu "difícil", els erigeix com els "garants del canvi que la ciutadania va votar". I si no tira endavant, creu que Trias pagaria un preu molt alt perquè "l'acostament als socialistes pot trencar qualsevol via de diàleg amb el PP". Des d'ICV, Ricard Gomà veu "preocupant" el gir sociovergent i remarca que a la seva formació li pertoca amb més força "ser l'alternativa". Jordi Portabella (UxB-ERC) ho considera un "pacte de continuïtat anodina", però té clar que li obre les portes a participar, cosa que no passava amb el PP.

stats